Zelf een laptop bouwen

Is het mogelijk om zelf een laptop te bouwen? Ja zeker alleen is het de vraag inhoeverre scheelt het in de prijs van een gewone laptop? In het kort is het niet te doen om een eigen laptop te bouwen voor dezelfde prijs als de goedkope laptop klasse. In vergelijking met de duurdere laptop klasse valt het nog steeds tegen met wat u zou besparen en eerlijk is eerlijk; de systemen zijn vele malen mooier dan wat u zelf in elkaar kunt zetten.

Waarom dan zelf een laptop bouwen?

Allereerst is er natuurlijk de kick van het bouwen en zeg nou zelf wat is er mooier dan te zeggen dit is mijn eigen gebouwde laptop.

Misschien een betere reden is een laptop naar eigen smaak samen te stellen. Iets wat wel eens mogelijk is geweest, maar vrij snel is het afgeschaft; het stel u eigen laptop samen concept. Zaken die u eventueel zelf wilt bepalen is bijvoorbeeld de accu van de laptop. Iets waar men vroeg of laat van gaat balen. Die dingen zijn behoorlijk duur, terwijl het mogelijk is om zelf een externe laptop accu te maken met huis-tuin-en-keuken gerei en waatom ook niet voor een eigen laptop. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een behoorlijke werkbare accu tijd. Vergeet alleen niet dat het gewicht van de extra accu's behoorlijk meewegen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel heel erg chique om een hele werkdag op de accu te kunnen werken. O ja, waarschijnlijk kost het 2 dagen om de accu's weer op te laden, maar goed soms is dat geen enkel probleem.

Wat zijn de benodigheden?

Stel u gaat voor een laptop waar u lekker mee wilt gaan werken en bijvoorbeeld zonder accu. Dan kunt u gaan voor de Intel/AMD barebone boarden of de VIA Epia boarden. De laatste is niet zo heel erg bekend, maar zijn relatief energie zuinig, zijn zelfs fanless en kunnen met een adapter van electriciteit worden voorzien. Verder zijn ze ongeloofelijk klein en praktische compleet (board+cpu). Een nadeel is wel dat ze relatief trage cpu's hebben.

De Intel/AMD barebones zijn sneller, maar hebben ook meer energie nodig. Daarnaast moet er ook nog altijd cpu gekocht worden, waardoor het alweer een wat duurdere aangelegenheid wordt.

Welk board u ook kiest, er passen normale IDE schijven in. Dit betekent meer geheugen voor minder geld. Extra ram is later geen probleem aangezien er standaard geheugen in kan. Ook dit scheelt in kosten. De VIA Epia boarden hebben zelfs ondersteuning voor Compact Flash kaarten ingebouwd, zodat u een heel OS op een 1 GB CF-card kwijt kunt.

Een volgend belangrijk punt is het beeldscherm. Hiervoor kunt u kiezen voor een standaard TFT scherm of een micro TFT scherm vanaf 5 inch tot 10 inch beschikbaar. Er zijn zelfs micro TFT's met touchscreen functionaliteit en ook nog waterdicht. Dit schept mogelijkheden!

Een muis en toetsenbord zijn verder geen enkel probleem, elke willekeurig muis of toetsenbord past erop.

Dan blijft er alleen nog de laatste vraag over, waar moet alles in? Ik zou een attache koffer gebruiken, maar hier vindt u wat andere ideeen.

Leuk zult u denken, maar ik wil een laptop met een hele lange accu levensduur.

In dat geval raad ik u aan om voor de VIA Epia boarden te gaan. Ze zijn energie zuinig en hebben setjes waarmee u eenvoudiger andere spanningsbronnen kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een auto accu. Ook kunt u kiezen voor normale alkaline of Nihm baby cellen (D) of zelfs penlites (AA). Behandel de accu's goed en u zult er lang plezier van hebben.

Alternatieven voor een laptop

Misschien wilt u een eigen laptop bouwen omdat de standaard laptops te groot zijn en de kleintjes te duur. In dat geval zou u kunnen denken aan een PDA oplossing. Niet zo krachtig als een echte laptop, maar zeker wel zo functioneel.

Het grootste nadeel van een PDA is de invoer mogelijkheid. Zo'n stylus is niet produktief. Gelukkig zijn er toetsenborden die via Infarood en bluetooth werken. Deze kunt u gebruiken in combinatie met een PDA. Als u ook nog een PDA neemt met een ingebouwde WIFI dan kunt u er aan gaan denken om via Remote Desktop Protocol (RDP) uw Windows XP professional werkstation via uw PDA te gaan bedienen. Werkt behoorlijk goed kan ik u zeggen. Lees voor een voorbeeld mijn artikel over de Asus Mypal A636N review en mijn Stowaway Thinkoutside opvouwbaar toetsenbord review

Een ander kant-en-klaar alternatief is de Ultra Mobile PC (UMPC). Groter dan een PDA, met Windows XP, maar kleiner dan de kleinste Laptop. Voorbeelden zijn de Samsung Q1 en de Asus R2H.

Lees ook mijn artikel hoe u een laptopscherm op uw PC kunt aansluiten.