Asus Mypal A636N review

There is also an English version of this review

Al jaren ben ik de trotse eigenaar van de Casio Cassiopeia E-115. Een Pocket PC 3 apparaat waar ik opzich nog steeds goed mee kan werken, maar het investeren van software en hardware niet meer waard is. Zo zou ik graag een wifi netwerkkaart en een GPS module op de Casio willen gebruiken, maar voor de totale prijs kan ik nieuwe PDA kopen. Mijn ervaringen met de Casio en zaken die ik er graag nog bij zou willen hebben, leiden mij naar twee nieuwe PDA's. De Asus Mypal A636N en de Mitac Mio P550.

Asus Mypal A636N versus Mitac Mio P550

Beiden PDA's kennen dezelfde functionaliteit en horen tot dezelfde prijsklasse (pijspeil juni 2006 tussen de 300 en 350 euro).</p> Beide PDA's hebben voor mij de belangrijkste zaken ingebouwd en dat zijn:

  1. ingebouwde GPS antenne module (SiRF Star III chip)
  2. ingebouwde WLAN 802.11 b/g
  3. infarood poort
  4. USB 1.1
  5. Bluetooth 2.0
  6. Microsoft Windows Mobile 5.0
  7. een SD/MMC sleuf capaciteit tot maximaal 2 GB

De grootste verschillen tussen de PDA's is de processor en de uithoudingsvermogen van de accu. De Asus Mypal A636N heeft de Intel XScale 416Mhz processor en de Mitac Mio P550 heeft de Samsung 2440 400Mhz processor. De Intel processor wordt als energie verslinder gezien. Echter bij een test van het wat oudere broertje van de Asus Mypal , de Asus Mypal A636, blijft het apparaat in de meest zuinige toestand iets meer dan 35 uur operationeel. Met het gebruik van GPS zou de Mypal 7 tot 8 uur moeten halen. Dit is eigenlijk voor mij de doorslaggevende factor geweest om voor de Mypal te kiezen.

Volgens de specificaties van de Mio, zal deze maximaal 5.5 uur halen en met het gebruik van GPS loopt dit terug naar 4.5 uur.

Nieuwe review aanvulling: de HTC/Qtek G100 is ook een GPS PDA en is vergelijkbaar met de Asus Mypal. De grootste verschillen zijn de processor een Samsung S3C2442 300Mhz en bluetooth versie 1.1. Daarnaast heeft de batterij een capaciteit van 1100mAh, waarmee de PDA het er circa 5 uur mee kan doen.

Is de Mypal een goede koop?

De vermoedelijke lange accu duur deed mij besluiten om voor de Mypal te kiezen. Via de webwinkel van Azerty heb ik de Asus Mypal besteld en binnen drie dagen had ik de hem in huis.

Wat mij opviel was de omvang van de doos en de verzegeling ervan. Ik had me niet verdiept in de meegeleverde accessoires en ik was aangenaam verrast met de compleet meegeleverde carkit. Auto aansteker adapter en een zwanenhals die met een sterke zuignap op de voorruit geplakt kan worden. Wat dat betreft een mooi compleet carkit setje.

Accu in het apparaat geplaatst en er is meteen prachtig beeld. Het was even zoeken naar de stylus, deze zit, voor de kijker, linksboven en na de eerste dag kan er nog niet aanwennen dat hij daar zit. Ik ben rechtshandig en dan ligt het voor de hand om de stylus rechts in de PDA te willen stoppen.

De Nederlandstalige Windows Mobile versie irriteert me niet meteen, maar ik kan mij voorstellen dat mensen liever een Engelstalige variant willen. De aan- en uitknop zit ook linksboven en ik geef toe dat de Casio daar een betere plaats voor had. Namelijk links aan de zijkant. Je kunt hem dan met je linkerduim aan- en uitzetten. Het zal wel een kwestie van wennen zijn.

Wifi kaartje werkt vlekkeloos en zoals ik het had verwacht. Het surfen gaat nog steeds niet erg snel op de PDA maar het beeld en de rendering van de HTML pagina's zijn stukken beter dan mijn Casio. Bij de Casio blijf je naar de zijkant scrollen. Dit is een hele verbetering.

Tijd voor het testen van de GPS. De ingebouwde antenne voelt goedkoop aan en het kraken ervan als deze wordt opengeklapt, doet mijn haren in mijn nek overeind staan. Dit is een zwak onderdeel, niet alleen omdat het uitsteekt, maar ook hoe het vastgeklemd wordt en hoe het losgemaakt moet worden. Dit moet met enige kracht gebeuren. Verder zit het met slechts een scharniertje vast. Oppassen dus.

TomTom erop gezet en kijken of het werkt. Nee, helaas TomTom detecteert de GPS niet. Nu even de handleiding erbij. Er wordt van alles uitgelegd, maar praktisch niets over het instellen van de GPS. Dan maar zelf bij de instellingen kijken. Er is een GPS icoontje en daar kunnen twee soorten com poorten opgegeven worden. De keuze uit 9 com poorten en dat voor zowel voor de com poort die programma's moeten gaan gebruiken en 8 voor de hardware geeft toch 9x8=72 combinaties. Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem en op het Internet vind ik iemand anders met hetzelfde probleem. Gelukkig geeft deze ook de oplossing.

De GPS instellingen voor de Mypal A636N zijn:

  1. Programma's: com7
  2. Hardware: com5
  3. Baudrate: 4200
  4. Toegang: Automatisch beheren aan laten

Terug naar TomTom. Geef bij TomTom de Andere NMEA GPS op en als compoort com5 opgeven. Even naar buiten gaan en binnen een minuut 4 satelieten op het scherm. Navigeren maar. Eerst met de antenne opengeklapt, later dicht. De GPS blijft het ook in dichte toestand het doen. Klasse.

Zo na een eerste dag voldoet de Mypal A636N mij uitstekend. Ik ben er tevreden mee. Asus had naar mijn mening de GPS instellingen in de handleiding moeten opnemen, maar goed nu weet iedereen het ook wel te vinden.

Ik heb een tweede review over de Mypal geschreven na een week uitproberen. Lees hier mijn bevindingen en met name de prestaties van de accu duur kan erg interessant voor u zijn. Wellicht bent u ook geinteresseerd in de nieuwe Asus Mypal A639. Deze PDA lijkt erg veel op de A636N, maar heeft 1 GB aan ROM geheugen, die u kunt gebruiken om gegevens op te slaan. U kunt de twee PDA's op deze site met elkaar vergelijken.