Is het mogelijk om een laptop LCD scherm op een PC aan te sluiten?

Onlangs stelde iemand mij de vraag of het mogelijk was om een laptop LCD scherm op een PC aan te sluiten. Op het eerste gezicht lijkt het een simpele vraag die ook nogeens eenvoudig is uit te voeren. Immers als het LCD scherm van de laptop is losgemaakt, dan zijn er twee lint kabels (wees er voorzichtig mee!), waarvan eentje voor de stroom voorziening is en de andere voor het videosignaal. Dus even uitvolgen welke kabels met elkaar verbonden moeten worden en er is een fantastisch scherm aangesloten op een desktop.

Helaas zo eenvoudig is het helaas niet. Allereerst werkt een laptop LCD scherm met een digitaal signaal (Low voltage differential signaling (LVDS)) en een standaard VGA videokaart geeft een analoog signaal. Die twee kun je zonder een converter/inverter niet zomaar op elkaar aansluiten met het gewenste resultaat. Daarnaast werkt een LCD scherm met wisselstroom in plaats van gelijkstroom.

Kortom even de specificaties erbij nemen en een avondje soldereren is niet genoeg om een laptopscherm op een desktop aan te sluiten. Over het algemeen is het veel goedkoper om een nieuwe TFT te kopen, maar goed soms wil men een uitdaging.

Wat is er nodig om het toch te proberen?

Voordat ik verder ga wil ik wel even dit kwijt; ik garandeer niets en ik ben niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook die zou kunnen voortvloeien uit de volgende beschreven stappen. Kortom als het fout gaat of het werkt niet; het is uw eigen verantwoordelijkheid. Ik blijf erbij dat u beter een TFT kunt kopen.

Goed stel u wilt het toch gaan proberen, doe dan de volgende zaken:

  1. bepaal het type van het LCD scherm
  2. achterhaal zoveel mogelijk informatie van het scherm, de specificaties, merk etc.
  3. achterhaal het merk en type van de videokaart in de laptop
  4. ga de volgende websites af website 1 en website 2 en hoop dat uw scherm ondersteund wordt door een PCI videokaart
  5. maak een afweging of de kosten u het waard is (waarschijnlijk niet) en bestel eventueel de kaart en bijbehorende voeding
  6. sluit alles aan en hoop dat alles goed werkt.

Conclusie

Het is mogelijk om een laptopscherm op een pc aan te sluiten mits er een bruikbare digitale videokaart gevonden kan worden die ook nogeens het LCD scherm ondersteund. Een videokaart met DVI is helaas niet bruikbaar voor dit doel.

Hoewel het mogelijk is, wil nog niet zeggen om het te gaan doen. Een TFT scherm kost minder, is op elke PC aan te sluiten en zal beter werken dan een laptop scherm met een vage videokaart.

In ieder geval wens ik iedereen succes die het toch gaat proberen.