De ThinkOutside Stowaway universal wireless IR keyboard review

Update: het bedrijf Thinkoutside is ofwel overgenomen of van naam veranderd. De nieuwe naam is: IGO. De infarood toetsenborden worden ook niet meer gemaakt, alleen de versies met BlueTooth zijn nog nieuw te bestellen. Alle links naar de infarood versie verwijzen nu naar de Bluethooth versie.

Zoals ik in mijn Asus Mypal A636N review had aangekondigd, had ik nog een opvouwbaar toetsenbord nodig om de Asus Mypal als vervanger voor een laptop bruikbaar te maken.

Mijn keuze is gevallen op de ThinkOutside Stowaway universal wireless IR keyboard. Een alternatief is de Targus en die werkt op twee alkaline horloge batterijenm terwijl de Stowaway op twee mignon (AAA) batterijen werkt. De laatste zijn overal verkrijgbaar en ook nog in oplaadbare varianten. Dit heeft mij voorkeur. Daarnaast is de Stowaway iets goedkoper dan de Targus.

De Targus heeft wel twee jaar garantie en is een volledig toetsenbord. De Stowaway mist de F1-F12 toetsen, maar in de twee weken dat ik het toetsenbord heb, is het voor mij geen gemis geweest. Daarnaast mist de Stowaway afzonderlijke numerieke toetsen.

images/stowaway/stowaway-package.jpg

Stowaway verpakkingsfoto

Er is naast deze infrarood versie ook een Bluetooth variant, alleen begrijp ik het grote prijsverschil niet, namelijk bijna het dubbele (rond de €139,-). Infrarood is nu nog meer gangbaar en het toetsenbord zou ook te gebruiken zijn met mobiele telefoons, smartphones, Palm en de wat oudere Pocket PC's (2002 en 2003).

De Stowaway komt met een twee AAA alkaline batterijen en een beschermtasje.

images/stowaway/stowaway-bag.jpg

Stowaway in het meegeleverde tasje

images/stowaway/stowaway-bag-open.jpg

Stowaway tasje open

Naast een cd-rom met de drivers voor de verschillende geondersteunde apparaten, komt er een garantiebewijs en een quickstart guide. De handleiding is in het engels en stelt eigenlijk weinig voor. De werking van het toetsenbord spreekt eigenlijk wel voor zich.

Ingeklapt is het apparaat (LxBxH) 139mm x 97mm x 17 mm.

images/stowaway/stowaway-closed-top.jpg

Ingeklapte Stowaway bovenkant met voetje

Uitgeklapt is het apparaat (LxBxH) 261mm x 145mm x 17 mm.

images/stowaway/stowaway-fully-open.jpg

Stowaway volledig uitgeklapt

images/stowaway/stowaway-fully-open-ir-arm-extended.jpg

Stowaway volledig uitgeklapt en de infrarood arm in een hoek van 90 graden gezet

Het gewicht is 183g zonder twee de twee AAA batterijen. Inclusief twee AAA batterijen wordt het 208g. Het tasje is los 66g en het hele setje bijelkaar weegt 274g.<

Op de cd-rom staan niet de laatste Windows Mobile 5 drivers. Deze zijn via de Thinkoutside website te downloaden. Indien er met een Windows Mobile 5 device zoals de Asus Mypal of de Mitac Mio P550 naar de Thinkoutside website gegaan wordt, wordt meteen de juiste driver ter download beschikbaar gesteld. Echt klasse!

De infrarood arm draait van links naar rechts in hoek van maximaal 115 graden.

images/stowaway/stowaway-with-asus-mypal-a636n.jpg

Stowaway volledig uitgeklapt en met de Asus Mypal A636N in landscape modus

Mijn PDA heeft de infrarood sensor (voor de kijkers) aan de linkerkant zitten en in een rechtopstaande positie (portret modus) verwachtte ik, dat het toetsenbord niet gebruikt zou kunnen worden, omdat de infrarood arm er niet recht boven gezet kan worden. Infrarood sensoren moeten over het algemeen in elkaars zichtsveld liggen. Tot mijn vreugde kon ik toch zo fijn het toetsenbord blijven gebruiken.

De PDA in landscape modus is helemaal geen probleem, omdat de sensor van de PDA dan boven zit en kan de infrarood arm van het toetsenbord in een hoek van 90 graden gezet worden.

De ervaringen

Na het installeren van de driver op de PDA kan het toetsenbord nader worden geconfigureerd. Ik heb alles standaard gelaten. Na de het uitvoeren van de configuratie wizard kan er in alle applicaties op de PDA de Stowaway toetsenbord als invoermethode gekozen worden.

images/stowaway/stowaway-keyboard-option.jpg

De mogelijkheid om op de PDA voor de Stowaway te kiezen is bijna in elke PDA applicatie beschikbaar

De Stowaway typt heerlijk. Dit artikel is bijvoorbeeld op mijn Asus Mypal A636N en de Stowaway geschreven. Omdat de PDA ten opzichte van het toetsenbord links uit het midden staat, is het even wennen. Maar na een tijdje is het geen enkel probleem. De beste typehouding, is de houding zoals deze op typecursussen geleerd worden. Dus de hand zo horizontaal mogelijk houden.

images/stowaway/stowaway-with-asus-mypal-a636n-left-hand.jpg

Stowaway en mijn linkerhand

In het midden van het toetsenbord zit een scharnier en mijn verwachting was dat ik met het toetsenbord niet op mijn schoot zou kunnen werken. Dit valt reuze mee, hoewel ik toch aanraad om het toetsenbord op een vlakke ondergrond te gebruiken. De PDA wordt niet vastgeklemd zoals bijvoorbeeld bij de Targus en er bestaat een kans dat bij een stoot in de buurt van het toetsenbord, de PDA uit de houder zal vallen. In de intercity had ik er overigens geen last van en het valt opzich wel mee. Het ontwerp is zodanig dat de zwaartekracht het geheel in normale omstandigheden goed op zijn plaats houd.

Wanneer men iets meer zekerheid wil dan is een elastiekje voldoende om de PDA of smartphone goed aan de Stowaway te verbinden. De dames kennen vast wel het elastiekje voor in het haar en deze is volgens mij perfect voor het vastzetten van de PDA aan het toetsenbord.

De batterijen gaan behoorlijk lang mee. Of eigenlijk weet ik het nog niet hoelang ze echt mee gaan, aangezien ze nog niet op zijn. Ik heb er denk ik nu in totaal drie volle dagen intensief mee gewerkt (72 uur) en het toetsenbord reageert nog steeds prima.

Het jammere van het toetsenbord is dat de getallen alleen met een ingedrukte functie toets ingevoerd kunnen worden en dat haalt behoorlijk de snelheid uit het typen.

Indien u veel getallen wilt gaan invoeren dan raad ik u de Targus aan. Deze heeft wel eigen toetsen voor de getallen 0 tot en met 9.

Verder alleen maar lof over het apparaat.

De conclusie

Opgevouwen is het toetsenbord goed te vervoeren. Het is snel uitklapbaar en samen met een PDA of MDA is het overal mogelijk om even snel dat e-mailtje of artikel te schrijven en dat met de snelheid zoals bij een normale computer verwacht kan worden. Even een zitplaatsje opzoeken en een vlakke ondergrond en typen maar. Een aanrader en ik had eigenlijk het toetsenbord al jaren eerder moeten kopen. Het is zeker de €62,00 waard.

De drivers downloaden

Infarood ondersteuning is een beetje aan het verdwijnen en ook het vinden van de juiste driver is erg moeilijk geworden. De manier waarop ik de driver op mijn PDA installeer is door met mijn PDA naar de website van de fabrikant te surfen. De website detecteerd dan automatisch welke driver het meest geschikt is.