Flac bestanden omzetten naar MP3 en WAVE

NIEUW: De MGET FLAC naar MP3 convertor, download het programma hier!, of lees eerst hier wat u ermee kunt doen.

Sommige mensen willen niet anders, anderen hebben graag dat ene nummer en deze is nou net niet te vinden in MP3 formaat. In dit artikel worden FLAC muziekbestanden nader toegelicht.

Wat zijn FLAC bestanden?

Flac staat voor Free Lossless Audio Codec en dat wil zeggen de muziek die naar deze Audio Codec is geconverteerd zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. Flac bestanden zijn muziekbestanden die min of meer te vergelijken zijn met de populaire MP3 bestanden. Een audio cd kan worden geript (de muziek van de cd uitlezen) met bijvoorbeeld een audio cd naar flac converteer. Dit is te vergelijken met een cd naar MP3 converteer programma. Waar het bij MP3 voornamelijk gaat om een zo klein mogelijk nog goed klinkend muziek bestand te maken, gaat het bij flac compressie gaat het om de originele muziek in een zo klein mogelijke omvang op te slaan met behoud van de originele geluidskwaliteit. Flac bestanden zijn bijna altijd veel groter dan hetzelfde nummer in MP3 formaat, echter de bestanden zijn wel een stuk kleiner dan het originele WAVE bestand. Flac wordt dan ook gezien als een mooi comprimis tussen WAVE- en MP3- bestanden. Flac bestanden zijn te herkennen aan de extensie .flac. Flac bestanden kunnen met een Flac speler worden afgespeeld. Op dit moment zijn er relatieve Het voordeel flac muziekbestanden is dat deze een stuk minder groot zijn dan als bijvoorbeeld de orignele WAVe (WAV) bestanden, maar geen verlies van geluidskwaliteit hebben. MP3 bestanden hebben dit laatste probleem wel. Het is daarom prima mogelijk om van flac bestanden weer een hele goede kwalitatieve sterke muziek cd te maken. Flac compressie wordt ook wel lossless compression genoemd; er verdwijnt geen informatie tijdens het compressie proces.

OK, maar hoe converteer ik flac bestanden?

Flac bestanden zijn met flac speler af te spelen. Zo kan bijvoorbeeld WinAmp flac bestanden afspelen. Ook zijn er apparaten die flac bestanden net als een Ipod/MP3/cd/dvd speler kunnen afspelen. Bijvoorbeeld de Squeezebox kan flac bestanden afspelen.

Plaatje van de Squeezebox, een apparaat waarmee flac bestanden afgespeeld kunnen worden.

Als u een MP3 speler heeft dan wilt u flac bestanden omzetten naar een MP3. U kunt dat bijvoorbeeld doen met het gratis programma FreeRip3 of met FreeRip3. De werking is relatief eenvoudig en de werking wordt hieronder beschreven. Download en installeer FreeRip3.

Start het Programma FreeRip3. Het volgende scherm wordt getoond.

Het startscherm van FreeRip3

Standaard staat FreeRip3 zo ingesteld dat deze audio cd's gaat "rippen". Met rippen wordt bedoeld dat het programma alle nummers (tracks) van een cd kopieert naar de hardschijf van uw computer. Vanaf daar kan het programma vervolgens de nummers gaan converteren naar MP3 of FLAC formaat.

FreeRip3 staat standaard ingesteld om audio cd's te rippen.

Om bijvoorbeeld FLAC bestanden te converteren moeten we het programma eerst in een andere modus zetten, namelijk de conversie modus. Onder het menu item View vindt u de menu optie Converter

FreeRip3 in conversie modus zetten.

Nu kunt u uw FLAC bestanden gaan converteren. Dit doet u heel eenvoudig door vanuit FreeRip3 via het menu item File voor de menu optie Add files to convert te kiezen. Selecteer vervolgens de bestanden die u wilt gaan converteren. Let wel op dat FLAC bestanden standaard niet getoond worden om te selecteren. U moet daarvoor voor alle bestanden kiezen.

Geselecteerde bestanden staan klaar om geconverteerd te worden.

Nadat u de gewenste flac bestanden heeft geselecteerd, dan kunt u de bestanden via de onderstaande knop gaan converteren. U kunt kiezen voor verschillende formaten zoals MP3 en WAV. Maak uw keuze.

Geselecteerde bestanden staan klaar om geconverteerd te worden.

Afhankelijk van het aantal bestanden en de omvang van de bestanden kan het converteer proces enkele seconden tot een flink aantal minuten duren. Dit proces wordt ook door eigen systeem bepaald. Een recente computer zal hier niet veel moeite mee hebben.

Als het goed is heeft u nu uw FLAC bestanden succesvol naar mp3 of naar een ander formaat geconverteerd.

Als u .mdf/.mds, .iso, .cue of .nrg bestanden heeft en u wilt daar MP3 bestanden van maken, lees dan het volgende artikel: MDF-, ISO-, NRG- bestanden omzetten naar MP3