Wat zijn flac bestanden en hoe kunnen ze worden geopend?

NIEUW: De MGET FLAC naar MP3 convertor, download het programma hier!, of lees eerst hier wat u ermee kunt doen.

FLAC bestanden zijn audio bestanden waarbij er praktisch geen verschil is tussen het origineel en het FLAC bestand. FLAC staat voor Free Lossless Audio Codec en wordt gebruikt om geluidsfragmenten zonder kwaliteitsverlies te comprimeren. FLAC wordt vaak vergeleken met MP3, alleen is er bij het omzetten naar MP3 wel sprake van kwaliteitsverlies. Voor de echte audiofiel biedt FLAC een veel betere kwaliteit dan MP3.

FLAC bestanden wel veel groter dan MP3 bestanden, maar dat is de consequentie van de betere kwaliteit.

FLAC wordt nog niet door veel spelers ondersteund. Gelukkig duikt FLAC ondersteuning steeds meer op en dat zal op den duur betekenen dat FLAC bestanden niet eerst naar bijvoorbeeld MP3 geconverteerd te worden.

FLAC bestanden branden op een cd/DVD

Zoals hier boven al gesteld werd, is de ondersteuning van FLAC nog niet te vergelijken met bijvoorbeeld MP3. Er zijn voor de computer niet zoveel FLAC spelers beschikbaar. Met MediaMonkey kunt u FLAC bestanden op cd of dvd branden. Deze cd of dvd's zijn dan weer af te spelen in bijvoorbeeld cd-speler of dvd-speler. Een ander programma is FreeRip3. FreeRip3 is helemaal gratis en kan net als Mediamonkey verschillende audio formaten omzetten naar een ander audio formaat. Daarnaast stelt MediaMonkey computergebruikers instaat om FLAC bestanden op de pc af te spelen. Update: ook het gratis BSplayer en VLC zijn nu instaat om FLAC bestanden af te spelen. Het omzetten naar MP3 doet VLC niet goed.

FLAC bestanden omzetten naar een ander audio formaat

MediaMonkey is ook instaat om FLAC bestanden naar een ander audio formaat om te zetten. Ondersteund worden de volgende formaten: WMA, OGG, WAV en MP3. Op deze manier is het dus mogelijk om van een lossless audio bestand relatief eenvoudig om te zetten naar bijvoorbeeld MP3.

MediaMonkey komt in twee "smaken":

  1. een gratis versie;
  2. een koopversie.

Met de eerste smaak is het mogelijk om FLAC bestanden naar een ander audio formaat om te zetten. Ook het branden van de FLAC bestanden op een cd is met deze verie mogelijk.

De koopversie kan nog veel meer. De vraag die vervolgens gesteld moet worden is of dit allemaal nodig is.

Als u .mdf/.mds, .iso, .cue of .nrg bestanden heeft en u wilt daar MP3 bestanden van maken, lees dan het volgende artikel: MDF-, ISO-, NRG- bestanden omzetten naar MP3