Tactical fitness; fitness schema voor drukke mensen. Van beginners tot gevorderde.

Een fitnesscentrum heb ik geprobeerd, maar dat viel mij op een aantal punten erg tegen. Zo ben je gebonden aan de openingstijden van het fitnesscentrum. De apparaten moet je delen met anderen en als zij niet hetzelfde tempo hebben als jij, moet je je inhouden. Met als gevolg dat je niet lekker traint. En dan natuurlijk de overheersende opzwepende muziek, die mensen blijkbaar nodig hebben om te kunnen trainen. Niet helemaal mijn ding.

Ik zocht daarom iets wat ik overal en op elk gewenst tijdstip zou kunnen doen. Mijn vrouw wees mij op tacfit. Een fitness methode die door tactical forces gebruikt wordt om de manschappen in conditie te houden. Het anywhere and anytime principe sprak mij meteen helemaal aan. En ik heb me er wat meer in verdiept.

Tactical fitness of tacfit, wat is dat?

Het verhaal gaat dat de Israelische militairen de aanzet gaven aan deze fitness vorm. Ze zaten met de vraag hoe je mensen die elk moment in actie moeten komen, toch aan hun conditie kunt laten trainen. En natuurlijk ook nog zo efficient mogelijk. Scott Sonnon kwam met Tacfit commando. Fitness voor tactical forces. De grote pluspunten zijn; een total bodyworkout in maximaal 30 minuten. Alle bewegingen die je doet, zijn terug te herleiden naar een vechttechniek. En wat tacfit anders maakt, dan andere fitness workouts, is dat het ook je geheugen traint. Hier kom ik later op terug hoe dat in zijn werk gaat. Volgens de website van tacfit trainen nu ook andere tactical forces op de tacfit manier.

In essentie van Tacfit commando is een verzameling workouts in een fitness schema verzameld. Elk schema is zo opgebouwd dat alle lichaamsonderdeln aanbod komen. Er zijn drie workout niveau's: recruit, grunt en commando. Dit is te vertalen in respectievelijk: beginner, halfgevorderden en gevorderden. De termen die gebruikt worden zijn militair jargon. Althans daar moet het op lijken. Elk schema bestaat uit 8 workouts. Elke workout kent 8 rondes of reps van 20 seconden. Tussen elke ronde neem je 10 seconde rust. Na 8 reps, heb je 60 seconde pauze. In deze pauze zorg je ervoor dat je in beweging blijft en je alvast mentaal voorbereidt op de volgende oefening. Ondertussen hou je van elke ronde je aantallen bij. Zo heb je na het voltooien van het hele schema 64 aantalen in je hoofd zitten. Bijvoorbeeld oefening 1 ronde 1: 10, ronde 2: 11, ronde 3: 13, ronde 4: 15... En zo ook voor oefeningen 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8. Dus niet tussentijds opschrijven, want dat maakt het alleen maar gemakkelijker.

Hier een aantal voorbeelden van de schema's:

Tacfit wordt op dit moment mondjes maat in Nederland gegeven, maar dit geeft niet. Je kunt je prima redden met de follow along video's van Scott. En dat voor elk niveau. Naast de workoutschema's, krijg je een kalender, een e-book met recepten die je af kunt stemmen met je schema. Verder zijn er van elke oefening duidelijke video's die je het helemaal haarfijn uitleggen. Natuurlijk hoort een een warmup en cooldown bij. Deze zijn ook weer specifiek voor militairen bedoeld. Maar de technieken doen meer. Ze zijn zo gekozen dat je zo snel mogelijk weer kunt herstellen.

In de praktijk

De follow along video's zijn prima te doen. Het is wel verstandig om eerst de oefeningen door te nemen en een paar keer te oefenen voordat je een follow along video doet. De inspirerende woorden van Scott zorgen ervoor dat je door blijft gaan al zit je er helemaal doorheen. Hier een voorbeeld van een oefening.

Start niet met de meest zware. Begin met het laagste niveau en doe dat een aantal dagen. Als dit te licht voor je is, dan kun je twee dingen doen. Het tempo verhogen of een hoger niveau kiezen. Blijf altijd geconcentreerd bezig en let op je vorm. Het is beter om een iets lager tempo te doen maar wel met de juiste vorm, dan het snel afraffelen. Je houdt uiteindelijk allen jezelf voor de gek.

Ik probeer zelf zoveel mogelijk het meegeleverde schema te volgen. Meestal train ik voordat ik naar mijn werk ga. Ik sta op, doe mijn ochtend ritueel en bang! Trainen. Eerst een warmup en daarna rustig met de training bezig. Na de training de cooldown en na iets meer dan een halfuur ben ik klaar. En dat allemaal binnen of buitenshuis. In het park of op het balkon. Het programma gebruikt alleen maar je eigen lichaam voor de workouts. Geen moeilijke apparaten die je eerst moet leren bedienen en moet klaarzetten. Ok je moet wel eerst de oefeningen onder de knie krijgen en dat lukt prima met de video's.

Conclusie

Ik vind tacfit een prima fitness programma. Het sluit aan bij mijn interesses en het heeft ook iets praktisch inzich. De video's zijn wel in de engelse taal en kennen geen ondertiteling. Je kunt de video's ook op je mp4-speler, iphone of smartphone plaatsen en zo altijd bij je hebben.

Tacfit commando komt met een 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie. De prijs is $197,- voor de deluxe versie van het programma. Voor $137,- is er de basis versie.