Rar bestanden openen

Rar bestanden zijn gecomprimeerde bestanden zoals bijvoorbeeld zip bestanden. Rar bestanden kennen een veel betere compressie dan zip en is daarom erg populair bij mensen die grote bestanden willen comprimeren. Winrar is snel en de bestanden worden behoorlijk klein. Rar bestanden opent u met bijvoorbeeld Winrar of Tugzip. Voor Winrar moet u betalen en Tugzip is gratis. Het voordeel van Tugzip boven Winrar is dat de eerste ook nog veel andere compressie formaten ondersteund. Daar staat tegenover dat Tugzip wel een groter programma is. Rar bestanden herkent u aan de extensie rar en/of r01, r02, r03... etc.

Met rar kunt u grote bestanden opdelen in kleinere bestanden(beter bekend als disk spanning). U kunt bijvoorbeeld een bestand van 100 MB opdelen in 5 bestanden van 20 MB. Dit is handig als u bestanden wilt versturen, maar er is een limiet voor bijlagen ingesteld.

Over het algemeen worden de meeste rar bestanden met Winrar gemaakt en hierdoor kan het voorkomen dat rar bestanden niet altijd door een ander decompressie programma, zoals Tugzip geopend, kan worden. In die gevallen kunt u nog een poging wagen met Winrar.

Het maken van rar bestanden wordt over het algemeen gedaan met Winrar. Tugzip kan ook rar bestanden aanmaken. Zowel Winrar als Tugzip integreren zich in de Windows shell en het is daardoor mogelijk om een bestand of map met de rechtermuisknop meteen in een rar bestand te plaatsen.

In de binary nieuwsgroepen worden bestanden in rar formaat gepost en daarnaast zijn er ook par en par2 bestanden te vinden. Wat die laatste bestanden zijn en hoe u ze kunt maken dan wel openen kunt u hier lezen.