Wat zijn .mdf en .mds bestanden?

Bestanden met de extensie .mdf en .mds zijn iso bestanden en zijn gemaakt met het programma Alcohol 120% en de bestanden zijn te vergelijken met .bin en .cue bestanden. De mdf/mds bestanden zijn een exacte data kopie van bijvoorbeeld een cd-rom of een dvd-rom. Voor backup doeleinden is dit een hele goede manier om data van bijvoorbeeld een cd-rom veilig te stellen in een uitwisselbaar formaat waarmee ook snel weer een werkbare kopie van op een andere cd/dvd-rom gemaakt kan worden.

De bestanden zijn niet zomaar te open zoals bijvoorbeeld gecomprimeerde bestanden zoals .cab of .zip bestanden. Er is een programma nodig die deze bestanden leesbaar kan maken.

Applicaties die .mdf en .mds bestanden openen

Natuurlijk kan het commerciele programma Alcohol 120% de bestanden openen. De bestanden zijn daarmee gemaakt en kunnen ook met Alcohol 120% op cd/dvd-rom gebrand worden. Maar ook de gratis cd-rom/dvd-rom emulator Daemon tools kan de inhoud van de bestanden meestal wel tonen en de bestanden zijn dan ook meteen te gebruiken als virtuele cd/dvd-rom. Alcohol 120% heeft ook een virtuele cd/dvd-rom speler net als het commerciele programma MagicIso. Ook dit laatste programma kan de bestanden op cd/dvd-rom branden.

Is het mogelijk om mdf files met Nero te branden?

MDF bestanden zijn niet direct met Nero te branden. Hiervoor moet het mdf bestand, de extensie mdf naar iso gewijzigd worden.

Plaatje van de MGET MDF naar ISO convertor.

Dankzij het programma MGET MDF naar ISO converter kan dit automatisch gedaan worden en als bonus kan Nero ook nog worden gestart. U hoeft alleen nog erom te denken om een lege cd- of dvd-rom in uw brander te plaatsen. U kunt het natuurlijk ook nog handmatig gaan doen. In Nero gaat u via het menu item brander en daar kiest u voor de optie brand image. Vervolgens kunt u het hernoemde mdf bestand selecteren. Vervolgens is het nog een kwestie om op de brand knop te drukken en Nero doet de rest. Wellicht dat de nieuwste versie van Nero dit formaat direct kan branden, maar anders kan deze truuk gebruikt worden.

Wat is een virtuele cd/dvd-rom?

Naast mdf/mds bestanden kunnen ook iso's en bin/cue bestanden geopend worden, als ware het echte cd-rom of dvd-rom zouden zijn. In Windows verschijnt na het selecteren van het bestand in een van de eerder genoemde programma's een nieuw station. Door het station te openen, of als er een autorun op zit dan zal Windows zelf de cd/dvd-rom starten. In feite komt er een extra station in de Windows Verkenner bij, maar dat is allemaal virtueel. Vandaar ook de naam een virtuele cd/dvd-rom. Wel is het mogelijk om de inhoud van een mdf bestand te wijzigen. Verwijderen of aanpassen van bestanden kan, net als het toevoegen van bestanden dan wel folders. Zo is het mogelijk om een cd/dvd-rom kopie te maken en toch ook nog te wijzigen. Het is zelfs mogelijk om mdf/mds op cd/dvd-rom te branden en dan via bijvoorbeeld Daemon tools de bestanden te openen zodat er een virtuele cd/dvd-rom ontstaat van een bestand op een cd/dvd-romspeler. Snel zal het niet zijn, maar op een dvd-rom passen best veel cd-rom iso's.

Opmerking

Er zijn behoorlijk wat bestandsformaten in omloop waar gegevens in gecomprimeerd zijn. Cab en zip bestanden werden in dit artikel al genoemd, maar er zijn veel meer. Denkt u eens aan ACE, RAR, LHA en 7-zip en nog veel meer formaten. Met Tugzip kunt u ze allemaal openen en zelfs iso's en bin bestanden. Het allermooiste is dat Tugzip is geheel gratis. Dus als u nog geen goede zipper/unzipper heeft; download Tugzip!