Ace bestanden openen

Ace bestanden en afgeleiden van dit formaat a01, a02, ..., a99 zijn te vergelijken met zip bestanden. Ace heeft een veel betere compressie dan zip bestanden is een tijdlang erg populair onder nieuwsgroepgebruikers geweest. Tegenwoordig is rar het formaat waarin men grote bestanden post. Er zijn nog mensen die Ace gebruiken, maar is nu voor een groot deel verdrongen door het gebruik van rar. Ace comprimeert bestanden beter dan Winzip, maar slechter dan Winrar. Vandaar dat de laatste populairder is, dan Ace.

Ace bestanden zijn te openen met o.a. Tugzip. Omdat het geen open formaat is, is het soms noodzakelijk om WinAce te gebruiken. Dit komt omdat ace bestanden alleen maar met Winace bestanden gemaakt zijn.

Ace bestanden komen niet zo heel erg vaak meer voor en er zijn tegenwoordig betere compressie mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld 7-zip. Een ace archief, een archief is het gecomprimeerde bestand, kan ook gesplitst worden in kleinere archieven (spanning). Eentje zal al altijd de ace extensie houden, terwijl de volgende a01, de tweede a02 etc. zullen zijn.

Het maken van Ace bestanden is met Winace maar ook met Tugzip te doen. Met Tugzip kunt u het formaat opgeven. Standaard is dit 7-zip, maar u kunt hier ook kiezen voor ACE.

Net als met rar en 7-zip geldt, dat niet iedereen deze programma's kan openen zoals bijvoorbeeld zip bestanden.