Windows 8 en 8.1 tablets hebben geen sluimerstand/hibernate optie meer

Een aantal Windows 8 tablets (niet de Windows 8 RT tablets zoals de Surface) hebben de InstantGo technologie waarmee ze heel erg snel Windows starten als je de tablet weer aanzet. Heel erg mooi natuurlijk, maar je moet wel elke keer je applicaties opnieuw openen. Ik gebruikte op mijn laptops met Windows XP, Windows 7, 8 en 8.1 al tijden de Sluimerstand/Hibernate optie naar alle tevredenheid. De laptop opstarten, even wachten en daarna meteen weer verder werken met waar ik meebezig was.

Met o.a. de Asus Transformerbook T100 is deze Sluimerstand optie niet meer beschikbaar. En in eerste instantie miste ik dit ook niet. Je klapt de tablet dicht of je zet hem in slaapstand en wil je weer aan het werk, dan klap je de tablet weer open en je gaat weer verder. Althans zo leek het in eerste instantie te werken. Ik merkte dat ik vaker mijn openstaande applicaties en daarmee werk kwijt was, dan dat ik het wel tot mijn beschikking had.

Tot mijn verbazing werkt InstantGo technologie op deze manier. Windows 8.1 is razend snel opgestart en je kunt daarna verder gaan met het openen van bijvoorbeeld mijn e-mail, je MS Word enzovoorts. Dit was niet wat ik wou. Ik wou meteen verder kunnen gaan met het opstellen van mijn e-mail! Helaas is het niet mogelijk om direct vanuit windows 8.1 de Sluimerstand te kiezen en deze aan bijvoorbeeld de Slaapknop te koppelen.

Gelukkig zijn er drie opties om de Sluimerstand toch weer beschikbaar te krijgen.

  1. 1. via een snelkoppeling naar een batchbestand met daarin de volgende opdracht: "shutdown /h";
  2. 2. het installeren van het programma Start8;
  3. 3. het installeren van het programma Classic Shell.
De eerste optie is vrij eenvoudig zelf te doen en met een snelkoppeling op het bureaublad heel gemakkelijk te benaderen. De andere twee opties werken allebei via het Startmenu: Startmenu-> Afsluiten -> en dan optie Sluimerstand kiezen.

Voordelen

Al je openstaande applicaties blijven open en daarmee kun je direct verder met datgene waar je mee bezig was en in de sluimerstand staat de tablet ook daadwerkelijk uit, waardoor deze in de sluimerstand geen energie meer verbruikt. Kortom je kunt er nog langer op werken.

Nadelen

Er is één groot nadeel aan de sluimerstand voor tablets. De tablet staat in Sluimerstand daadwerkelijk uit. Het duurt daarom langer om op te starten en je krijgt geen notificaties binnen van apps zoals Facebook en e-mail. Ook moet je de aan knop wat langer ingdrukt houden, circa 10 seconden.

De volgende pagina behandelt de drie opties.