Sluimerstand op windows 8.1 tablets aanzetten

In dit artikel kun je lezen hoe je zelf jouw tablets in sluimerstand kun plaatsen. Wil je meer informatie lees dan eerst dit artikel.

De eerste optie is om een batchbestand te maken met de volgende opdrachtregel erin: shutdown /h en daar dan met een snelkoppeling naar te maken. De andere optie is gebruik te maken van één van de applicaties Start8 of Classic shell te installeren.

Optie 1: een batchbestand maken

Start kladblok op en type daar het volgende in: shutdown /h. Sla het bestand op door naar Bestand te gaan en klik opOpslaan als. Standaard worden alle bestanden als Teksbestanden opgeslagen. In dit geval willen we dit, en we kiezen bij Opslaan als voor Alle bestanden. Geef het bestand een naam zoals bijvoorbeeld Sluimerstand.bat en sla het bestand op in jouw lokale documenten map. Wanneer je het bestand op je skydrive staat, kun je er niet bij als je geen internet verbinding hebt. Let op dat je .bat extensie gebruikt, want anders weet Wndows niet dat het bestand uitgevoerd moet worden. Als je nu op het bestand dubbelklikt, zal de tablet in de sluimerstand gaan. Dit kost even iets meer tijd en de tablet zal ook niet meteen opstarten. Het beeldscherm gaat wel meteen uit en er zal een lampje gaan branden om aan te geven dat de tablet aan het afsluiten is. Wanneer de het lampje uit is, dan kan de tablet weer gestart worden door de aan knop enkele seconden in te drukken.

Nu het batch bestand Sluimerstand.bat is aangemaakt, maken we daar een snelkoppeling naar toe. Ga naar het bureaublad en klik met de rechtermuisknop of door even met je vinger op het beeldscherm te plaatsen zodat het snelmenu verschijnt. Ga naar Nieuw en kies vervolgens voor Snelkoppeling. Selecteer vervolgens Sluimerstand.bat door er naartoe te bladeren. Druk op volgende en de snelkoppeling is aangemaakt.

Optie 2: Start8 of Classic Shell downloaden en installeren

Download Start8 of Classic Shell. Classic Shell is gratis terwijl Start8 circa €5,- kost. Mijn voorkeur gaat uit naar Classic Shell en mijn advies is om eerst deze applicatie te installeren. Wil je toch meer functionaliteit dan kun je altijd nog Start8 aanschaffen. Naast het feit dat de sluimerstand via Start->Afsluiten->Sluimerstand nu te bereiken is, zijn er nog meer voordelen: je hebt namelijk ook weer een echt start menu.

Slaapstand versus Sluimerstand

De Slaapstand heeft een betere tablet ervaring en daarmee bedoel ik dat dit meer te vergelijken is met tablets zoals de iPad en Android tablets.

De Sluimerstand is meer bedoeld voor mensen die veel applicaties open hebben staan en daarmee snel weer aan de slag willen. De tablet is wel langzamer met opstarten, maar je behoudt je openstaande applicaties en documenten. Iets waar ik eigenlijk niet meer zonder kan. Daarnaast kost de sluimerstand geen energie, waardoor je tussen het gebruik door meer uit je accu kunt halen.