Virus update

Eigenlijk had de titel van dit artikel Anti-virus update moeten zijn, want dit dekt beter de lading. Enfin het komt er meer op neer dat u uw anti-virusscanners geactiveerd moet hebben en regelmatig laat bijwerken/updaten.

Vroeger was eens in de maand voldoende om de virusdefinities te laten bijwerken. Tegenwoordig is er bijna dagelijks een update beschikbaar. Laat dit vooral doorgaan en controleer eens in de week de volgende zaken:

  1. van wanneer zijn de laatste virusdefinities
  2. staat de auto protect functie aan (of guard functie)

Wanneer de virusdefinities ouder dan een week zijn, dan moet u zeker een update uitvoeren. Controleer na de update of de virusdefinities daadwerkelijk zijn bijgewerkt. En zorg ervoor dat u de automatisch update functie weer aanzet.

Wanneer auto protect uit staat, dan moet u zich afvragen of u bewust gekozen heeft om deze functie uit te zetten. Als u dat niet heeft gedaan, dan is er een kans dat u besmet bent met een virus, trojan, worm of spyware. Ga daarom u computer scannen op virussen en spyware.

Automatisme

De volgende handelingen moeten een automatisme voor u zijn:

  1. als u wat download of toegestuurd krijgt altijd door een recente virusscanner laten scannen, desnoods eerst laten updaten
  2. doe regelmatig een volledige virusscan op alle systemen in uw huisnetwerk
  3. update regelmatig uw virusdefinities
  4. zet uw virusscanner op auto protect of in guard modus (scanner afhankelijk)
  5. wees op de hoogte van de laatste virussen

Opmerkingen

Er zijn een aantal gratis anti-virusscanners voor persoonlijk gebruik. De betere internet providers bieden hun klanten een anti-virusscanner, maak gebruik van dat aanbod.

Ga nooit gekraakte versies van anti-virusscanners gebruiken. Deze versies zijn aangepast en wellicht meer dan u eigenlijk zou willen. Koop uw anti-viruspakket of maak gebruik van de gratis anti-virusscanners.