Veilig data vernietigen van informatiedragers of afzonderlijke bestanden

Er zijn momenten dat u zeker wilt dat uw hardeschijf helemaal geen gegevens meer van u bevat, zoals bij de verkoop van uw PC. Formateren en opnieuw installeren helpt, maar er zijn programma's en technieken die meer dan u verwacht aan data kan terughalen. Voor het veilig verwijderen van uw data kunt u Darik's Boot and Nuke (DBAN) programma gebruiken.

Met DBAN kunt u in één klap al uw informatie van al u schijven veilig vernietigen. De kans dat er nog data teruggehaald kan worden is minimaal.

Let bij het gebruik op het volgende. Indien u een schijf helemaal wilt wissen, zorg ervoor dat de schijven die niet gewist moeten worden, tijdelijk uitgeschakeld worden. DBAN gaat namelijk alle schijven af die het kan vinden.

Verder moet u er heel zeker van zijn dat alle belangrijke data ergens anders op een backup staat.

Het verwijderen van gegevens is een langdurig proces, dus heb geduld. Om snel data te vernietigen is DBAN niet erg geschikt. Een sterke elektromagneet zal sneller effect geven.

Hoe werkt DBAN?

DBAN komt in twee varianten. Eentje die geïnstalleerd kan worden op een floppy of USB disk en eentje wordt als ISO bestand aangeboden die op een CD-rom kan worden gebrand. Om DBAN te gebruiken moet de computer zodanig ingesteld te zijn dat deze vanaf floppy, USB disk of CD-rom opstart. Bij het opstarten kunt u de schijf opgeven die u veilig wilt wissen. Kies vervolgens de veilige wis methode. Let er wel op dat hoe veiligere de gekozen methode is, des te meer tijd het wissen zal kosten.

Afzonderlijke bestanden veilig verwijderen

Soms wilt u slechts een aantal bestanden veilig verwijderen, hiervoor zijn zogenaamde shredder programma's beschikbaar. File Shredder is zo'n programma waar u één of meerdere bestanden veilig kunt verwijderen. Het principe van een shredder programma is vergelijkbaar met DBAN alleen wordt de veelvuldig-overschrijven-techniek alleen op één of enkele bestanden uitgevoerd, terwijl DBAN dat voor een hele schrijf doet. Er kan in File Shredder voor verschillende verwijder/overschrijf technieken gekozen worden. Afhankelijk van de gewenste kans op geen herstel kan er steeds agressievere verwijder methode gekozen worden. Let wel hoe groter de te verwijderen bestanden zijn, des te langer doet het om de bestanden met de minste herstel kans te veilig te verwijderen.

De werking van File Shredder

Download File Shredder en installeer het programma. Start het programma op en er verschijnt een soort van Windows Verkenner. Hier kunt u de te verwijderen bestanden aan toevoegen. Selecteer vervolgens de bestanden die verwijderd moeten worden.

Het geselecteerde bestand is nu veilig te verwijderen.

Standaard staat File Shredder redelijk veilig afgesteld. Maar het kan zijn dat u meer zekerheid wenst. Kies dan voor een hoger aantal wis operaties per wis methode.

Afhankelijk van de gebruikte technieken om informatie te herstellen, is het toch mogelijk dat een gespecialiseerd bedrijf toch in staat is om gedeeltelijke informatie te herstellen. Dit heeft met name te maken met de ouderdom van de schijf en magnetische velden die een soort van informatie residu achterlaten. Als u heel zeker wilt zijn dat er nooit meer iets van uw gegevens teruggevonden kan worden, dan zult u de schijf in zijn geheel moeten vernietigen.