DRM beveiliging van pdf bestanden verwijderen

Ik laat je in dit artikel zien hoe je de drm beveiliging van pdf bestanden kunt verwijderen. Ik ben van mening dat het verwijderen van functionaliteitsbeperking in pdf bestanden mijn rechten teveel beperkt. Door de beperking mag ik een gekocht e-book niet printen, mag ik er geen aantekeningen op maken en tekst uit kopiëren. Zaken die ik met een echt boek wel kan doen en zo wens ik een e-book ook te gebruiken. Daar komt bij dat een e-book over het algemeen net zoveel kost als een echt boek en in sommige gevallen zelfs meer, waardoor de beperkingen mij als koper alleen maar meer schaden.

De onderstaande methode verwijderd of kraakt overigens niet het lees- en wijzig wachtwoord van een met wachtwoord beveiligde pdf bestand.

Wat doet de drm beveiliging van een pdf bestand?

Een pdf bestand heeft een aantal grote voordelen. Zo is de inhoud van zeer goede grafische kwaliteit en kun je dit zonder kwaliteitsverlies afdrukken. Ook heeft het voordelen boven een boek, je kunt er namelijk heel snel door het boek zoeken en aantekeningen maken in een pdf bestand heeft veel voordelen boven een echt boek. Zo kun je jouw aantekeningen overzichtelijk printen en in het e-book verbergen als je ze niet wilt zien. Je kunt er verder teksten uit kopiëren en kopiën van het bestand maken om deze voor jezelf veilig te stellen.

DRM beveiliging zorgt ervoor dat ik het bovenstaande allemaal niet kan doen. Het voelt dan ook alsof ik een boek uit de bibliotheek leen, waarvan ik de inhoud wel tot mij mag nemen, maar er verder niets mee mag doen. En opzich kan ik daar wel mee leven als de prijs van een dichtgetimmerd e-book dan ook enkele euro's zou zijn. Dat laatste is niet het geval, je betaalt voor een e-book de volledige prijs zoals je die ook voor een echt boek zou betalen. Sterker nog er zijn e-books die zelfs meer kosten dan het echte boek.

Hoe haal je de DRM beveiliging eraf?

Op het internet zijn verschillende websites die dit voor je kunnen doen. De beperking zit meestal in de omvang van het pdf bestand. Deze mag meestal niet groter dan 3 of 5 megabyte zijn. Een beetje e-book is vaak groter. Daarvoor kun je beter de opensource tool QPDF gebruiken. Kijk bij downloads en dan bij de laatste versie in de directory/map contrib. Daar zul je een Windows Executable vinden met de naam qpdf_vc6.exe vinden. Dit bestand is getarred en als je deze download zul je hem moeten untarren met bijvoorbeeld Tugzip of 7-zip. Ik stel voor om qpdf_vc6.exe in een map te plaatsen waar je snel de command prompt kunt openen en je drm e-books kunt plaatsen. Het eerste doe je heel snel via de Windows Powertoy Open Command Windows Here.

Overigens werkt QPDF ook voor Mac OS X en Linux. Daarvoor is het wel noodzakelijk om de broncode eerst te compileren. Dit zal voor de meeste OS X- en Linux gebruikers geen probleem zijn.

Je moet qpdf_vc6.exe met een aantal parameters starten en de structuur is als volgt: qpdf_vc6.exe --decrypt naam_drm_pdf naam_zonder_drm_pdf Let hier wel op de spaties die er staan. Ook is het van belang om te weten dat de naam_zonder_drm_pdf niet gelijk mag zijn aan naam_drm_pdf. Je bent dan je gekochte pdf kwijt!

Omdat het bovenstaande wel een gedoe is, heb ik een eenvoudige grafische schil om qpdf gemaakt. Deze is weldra hier te downloaden. Dan rest mij alleen nog om te vermelden dat qpdf een artistic license gebruikt en dat mijn grafische slechts een kleine toevoeging is.

PDF Freedom downloaden

PDFreedom versie 0.1 hier te downloaden. Let voor het gebruik natuurlijk wel eerst naar de MD5 of SHA hash.
MD5 hash: ACD7BE6B13A7D4768A583E927154CACE
SHA hash: 86B5E44367F13CDD4DE96C4BF84B47F57145E85F