Gratis MD5 en SHA hash/checksum/Calculation/Summer tool

Inleiding

Steeds meer software leveranciers bieden hun updates en patches via het Internet aan. Dit heeft voor alle betrokken partijen voordelen en nadelen. Ondanks de vele breedband internet aansluitingen, is er nog altijd een kans op data corruptie. Ook de kans dat een kwaadwillende een update aanpast of in zijn geheel vervangt, is niet uit te sluiten.

Daarom zijn er verschillende technieken bedacht om de geldigheid van de software te valideren. Vroeger was dat een CRC32 checksum, tegenwoordig is MD5 heel erg populair.

MD5 Checksum/Hash

MD5 is een 128 bits hashing techniek, waarmee van bijvoorbeeld een bestand een unieke waarde kan worden berekend. Dit is de MD5 waarde, Bestanden met bijvoorbeeld een andere naam, maar ze zijn verder gelijk aan elkaar, hebben dezelfde MD5 waarde. De MD5 waarde wordt berekend over de inhoud van het bestand, niet aan de hand van de bestandsnaam.

Een MD5 waarde is te herkennen aan een reeks van (meestal) 16 hexidecimale (0 tot en met 9 en A tot en met F) tekens. Een aangepast bestand, hoe klein de aanpassing ook is, zal een andere MD5 waarde hebben. Als bestandsvalidatie is de MD5 techniek op het Internet erg populair.

Veel grote software leveranciers zoals bijvoorbeeld Symantec geven bij hun software updates een MD5 waarde op de website aan. Na het downloaden van het bestand kan de gebruiker de MD5 waarde bepalen met behulp van een van de vele gratis MD5 programma's en de berekende waarde vergelijken met die op bijvoorbeeld de website. Wanneer de waarden overeenkomen, is het bestand:

  1. goed overgekomen;
  2. vanaf de bron tot en met de gebruiker computer niet aangepast.

Het bestand is nu relatief betrouwbaar. Relatief want het kan natuurlijk nog steeds zo zijn dat de aanbieder van het bestand kwaadwillend is en het doel heeft om anderen bijvoorbeeld te hacken. Dit is een gezonde twijfel als het gaat om software en met name het verspreiden van spyware is erg populair. Een virusscanner kan een deel van de twijfel wegnemen, maar zal over het algemeen geen spyware vinden. Hiervoor zijn andere programma's zoals LavaSoft Adaware . MD5 is juist erg nuttig voor het updaten van cruciale bestanden zoals virusupdates.

Stel uw virusscanner wil zich automatische gaan updaten. Dit doet de scanner via het Internet. De scanner kan aan de hand van een MD5 waarde bepalen of het bestand valide is en eventueel nog eens gaan scanner voordat het verwerkt wordt. Mijn mening is, dat het scannen van het bestand op virussen niet plaatsvindt en dat er alleen vertrouwd wordt op de MD5 waarde. De MD5 waarde wordt overigens ook via het Internet verkregen.

MD5 wordt naast bestandsvalidatie ook gebruikt voor het gecodeerd opslaan van wachtwoorden, coderen van berichten en bestanden.

SHA1 checksum/Hash

SHA1 is een andere veel gebruikte manier voor bestandsvalidatie. SHA1 gebruikt 160 bits en kan daarom beter iets coderen. Beter moet hier gezien worden, als meer mogelijkheden hebben om te coderen. SHA1 levert een waarde op met 20 hexidecmale tekens. De manier van werken is verder bijna hetzelfde als MD5.

De MD5/SHA Hash tool

Soms moeten er bestanden verzonden worden naar een relatief onbekende partij. Door een MD5 waarde mee te sturen kan de andere partij zien of datgene wat ontvangen is, datgene wat de verzendende partij bedoeld heeft om te sturen. Daarnaast komt het professioneel en secuur over en wordt er op deze manier meer vertrouwen gewekt.

Deze eerste versie van de MD5/SHA tool berekend van een bestand zowel de MD5 als de SHA1 waarde. Wanneer de een van de waarden al bekend was, kan de tool deze waarde vergelijken met de berekende waarde.

De tool berekend en vergelijkt alleen. Het kan bijvoorbeeld corrupte bestanden niet repareren. Daarvoor kunnen de meeste compressie programma's een redundantie bestand aanmaken of maak gebruik van het programma QuickPar. Dit programma is heel erg goed instaat bestanden te repareren. Voor een handleiding over QuickPar kunt u terecht bij binaries4all .

Versie 2.0 van de MD5 SHA calculator tool is kan nu ook sha255, sha384 en sha512 hashes berekenen en vergelijken.

Download

Versie 2.0 van de MD5/SHA calculator / hash tool kan vanaf de website verkregen worden.

Opmerkingen met betrekking tot het installeren van MD5SHA calculator (MD5SHA.exe). In principe werkt MD5SHA.exe onder Windows 9x/ME/NT/2000/XP/2003/2008/Vista/7.

Download setup MD5SHA calculator hier .

Er is ook een engelstalige variant en die is hier te downloaden .

Performance zaken

Omdat de MD5/SHA waarden door de inhoud van een bestand bepaald worden, moet het programma het bestand kunnen inlezen. Dit betekent dat het bestand toegankelijk moet zijn. Ofwel leesrechten hebben en op het moment van inlezen mag het bestand niet door een ander bestand in gebruik zijn.

Daarnaast is het zo, dat hoe groter het bestand is, hoe langer het duurt voordat er een waarde berekend zal zijn.