Google adsense

Na de grote internet luchtbel van eind jaren negentig, zullen velen denken dat er geen makkelijk geld meer met internet te verdienen valt.

Sinds 2003 is een tweede internet makkelijk-geld-verdien-mogelijkheid aan het opkomen. Namelijk het Google Adsense programma. Hiermee is het mogelijk om voor iedereen met een beetje website gemakkelijk geld te verdienen. Er zijn mensen die er een leuke boterham mee verdienen, maar een waarschuwing is op zijn plaats. De afhankelijkheid van Google is enorm. Zo kan het gebeuren dat een goed presterende website, door een herindexering van de Google index, een of twee maanden slecht presteert. Daarnaast zijn de relevantie van de advertenties een zeer bepalende factor voor website bezoekers om op de advertenties te klikken. Wanneer er weinig relevante advertenties zijn, zullen er ook weinig mensen gaan klikken en weinig inkomsten genereren.

Wat is Google Adsense?

Google Adsense is een advertentie programma, met een groot verschil met andere internet advertentie programma's. Google zorgt voor relevante advertenties per pagina en daar verschilt het met oudere programma's. De inhoud van een pagina wordt gebruikt voor het tonen van relevante advertenties. Relevante advertenties zullen over het algemeen meer aandacht van de lezer opwekken en deze zal eerder op de advertenties gaan klikken. De adverteerder heeft meer kans om de gewenste doelgroep te bereiken en is daarvoor bereidt om te betalen. Google heeft op zijn beurt aangetoond, beter te presteren dan andere bedrijven die internet advertentie fasciliteiten verkopen. Nu is het alleen maar zaak om advertentieruimte te verkrijgen en daar komt de gewone man om de hoek kijken.

In principe kan iedereen meedoen met het Google Adsense programma. De enige restrictie is dat de website voldoet aan de eisen van Google, want er wordt wel enige kwaliteit verwacht en de teksten mogen niet rascistisch of vernederend zijn. Daarnaast moet de webmaster 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast is het niet toegestaan om zelf op de gesponserde links te gaan klikken en er mag niet uitgenodigd worden om op de gesponserde links te gaan klikken. Google heeft een heel goed controle systeem en ze hebben het recht om helemaal niks te gaan uitkeren, als er volgens hun een vorm van fraude is gepleegd.

Wat levert het op?

Google Adsense levert per klik geld op en de vergoedingen per klik kan varieren van een $0,01 tot wel $30,00. Over het algemeen zit het meer net onder een dollar.

Google betaalt vanaf $100,00 uit of jaarlijks als het bedrag lager dan $100,00 is. Dit kan per cheque in dollars of sinds 2005 ook giraal in bijvoorbeeld euro's.

Wat is er nodig?

Om mee te kunnen doen met Google Adsense programma, is het hebben van een website of homepage noodzakelijk. In principe maakt het weinig uit waar de website overgaat, zolang de regels van Google in acht worden genomen. Omdat er zoveel op het internet te vinden is, moet de te maken website wel publiek trekken en voor er begonnen wordt aan een website, kijk eerst rond of er al niet een goede website over het onderwerp bestaat. Ga opzoek naar een niche onderwerp en maak daar een website over. Ga niet een website bouwen waar er al tien van bestaan.

Een ander belangrijke vaardigheid is het hebben van HTML-kennis. Volg een HTML tutorial en zoek een goede HTML-editors waarmee het maken van een homepage erg makkelijk wordt.

De website moet worden gehost. De rest van de wereld moet wel de website kunnen bekijken. Er kan gekozen worden voor een gratis webspace account, maar een eigen domein is meer aan te raden. Google plaatst pagina's waar meer naartoe gelinkt wordt hoger bij de zoekresultaten. Later een domeinnaam wijzigen gaat ten koste van de opgebouwde pagerank. Dus serieuze websites nemen een eigen domein. Een eigen domein is, mits goed gekozen, beter te vinden en is je eigen verantwoordelijkheid. Wanneer de website populair wordt, is het erg jammer om vervolgens van domein te moeten veranderen. Weg pageranking.

Wanneer de website gereed is, wordt het tijd om een Google Adsense account aan te maken. Na het aanmaken van het account, moet er een stukje Google script code in de website pagina's toegevoegd worden. Hiermee bepaalt Google elke keer dat een pagina weergegeven wordt, welke advertenties er getoond moeten worden.

Onderwerp voor een website bepalen

Website kosten tijd, energie en discipline. Onderhoud kost veel tijd, maar ook het maken van inhoud, het schrijven van artikelen kost tijd en moeite. Kies daarom een onderwerp voor een website waar jezelf wat mee hebt. Een hobby, je sport, je vereniging. Iets waar je veel kennis over hebt en leuk vind om te doen.

Voor wie is Google Adsense geschikt?

Google Adsense is naar mijn mening uitermate geschikt voor scholieren. Laat deze hun schoolopdrachten in een website vorm uitwerken. Zo leren ze om te gaan met techniek, de lesstof en het kan ook nog wat opleveren.

Ook huisouders kunnen wellicht tussen de bedrijven door wat tijd besteden aan een website en zo wat inkomen genereren. Een goed artikel schrijven is feitelijk een eenmalige inspanning en levert wellicht jaren lang advertentie opbrengsten op.

Ouderen zijn een bron van kennis en ervaring. Het is iet alleen jammer als deze kennis verloren gaat, het is ook zonde dat er niets meegedaan wordt om er eventueel geld mee te verdienen. Wellicht dat opa's en oma's met kleinkinderen een website kunnen opzetten. De kids voor de techniek en de ouderen voor de kennis. En ondertussen kan er wat worden bijverdient.

Waarom Google?

Tja, Google heeft deze inkomstenbron groot gemaakt. Ik weet niet of zij er meebegonnen zijn, ik weet wel dat ze betalen en dat zij de grootste zoekmachine ter wereld zijn. Voor MGET.nl komt ruim 80% van de bezoekers binnen via Google. Natuurlijk werken de gesponserde links ook wanneer er via Yahoo op een pagina terecht wordt gekomen, dus eigenlijk is de omvang van Google's zoek aandeel niet relevant.

Google heeft natuurlijk wel een heel erg cool-zijn-gehalte. Er komt wel steeds meer kritiek op de manier waarop Google te werk gaat, maar de meeste mensen vinden Google een goed bedrijf en vertrouwen Google. Mensen zijn daarom wellicht eerder geneigd om op gesponserde links te klikken.

Een ander groot voordeel van Google is dat zijn taal onafhankelijk zijn. Andere bedrijven eisen bijvoorbeeld dat de website in het engels geschreven moet zijn.

Toekomst van Google Adsense

Zoals het er nu voorstaat gaat het formidabel met Google en Google Adsense. Microsoft ziet in een Google een grote tegenstander en het zal mij niet verbazen als de nieuwe Internet Explorer niet erg Google vriendelijk zal zijn. IE 6 heeft nog altijd een marktaandeel van meer dan 80% en een opvolger ervan zal waarschijnlijk hetzelfde marktaandeel evenaren. Wellicht wel meer, aangezien de reviews erg goed en veelbelovend zijn.

Maar ook de andere grote webbrowser FireFox is een mogelijk probleem voor Google Adsense. De adblock extentie, blokkeert namelijk ook de gesponserde links van Google. Hoewel Google en Firefox nu samenwerken, staat een gebruiker niets in de weg om adblock te gebruiken.

Ik zeg daarom ga voor Google Adsense, maar verwacht er niet teveel van. Er zijn teveel externe factoren waardoor het van de een op de andere dag niets meer kan gaan opleveren.