Waarom Firefox downloaden en gebruiken?

In het begin was er...

Het verhaal van Firefox de grote rivaal van Microsofts Internet Explorer (IE).

Vroeger was er één browser. Netscape 3. Nu kennen alleen oude mensen deze browser nog van naam. Eind jaren negentig is Netscape door Internet Explorer verdrongen en in de vergetelheid gebracht. Sindsdien is IE heerser onder de browsers en is er feitelijk weinig meer aan de browser veranderd en verbeterd sinds 2000.

In de laatste glorie dagen van Netscape werd de source code gedoneerd aan de opensource community. Het Mozilla project werd zo een feit. Een lange tijd leefde de mozilla browser alleen op het Linux platform en werd het nauwelijks onder Windows gebruikt. Daar kwam verandering in toen Firefox geintroduceerd werd.

Net als Netscape was Mozilla niet alleen een browser maar o.a. ook een mailclient en newsreader. Niet iedereen had dat nodig, maar de browser wou men wel gebruiken. Er werd alleen een browser project gestart. De projecten Firebird en Phoenix waren geboren. Omdat een ander populair opensource project ook de naam Firebird voerde, de opensource versie van Borland's Interbase, werd Firebird omgedoopt tot Firefox. Phoenix richt zich voornamelijk om een zo'n slank mogelijke en snelle browser te zijn voor oude en trage machines, en wil Firefox de snelle, veilige en heel erg door de gebruiker te configureren browser zijn.

IE 6 staat niet echt bekend als zijnde veilig. Volgens de laatste statistieken is dit niet helemaal terecht. Er waren dit jaar meer beveiligingslekken in Firefox dan in IE gemeld, echter het is wel zo dat door de integratie van IE in Windows er meer schade kan ontstaan door een lek in IE, dan een lek in Firefox. Daarnaast is IE al bijna 6 jaar oud en de hoeveelheid bugfixes die sinds 2000 gedaan zijn, wil ik niet eens weten.

Wel weet ik dat IE nog altijd marktleider is en erg gewild is om voor kwaadwillende om te misbruiken. Overigens kan dit ook voor Firefox gaan gelden. Hoe meer mensen Firefox gaan gebruiken, des te interessanter wordt de browser voor kwaadwillenden om te gaan misbruiken. Wellicht dat de roem uiteindelijk de doodsteek zal worden. Echter zover is het nog lang niet. En dan lang in internet begrippen.

De grote voordelen van Firefox

  1. Firefox heeft een hele goede manier om cookies te managen,
  2. De adblock extensie werkt fantastisch,
  3. Firefox is veiliger, vooral omdat het niet met het besturingssysteem geintegreerd is,
  4. Firefox wordt erg actief doorontwikkeld terwijl IE 7 nog steeds opzich laat wachten,
  5. Firefox heeft tabbrowsing. Ooit door de Opera browser geintroduceerd, door Firefox bekend geworden,
  6. Sessie saver is fantastisch,
  7. en nog meer goede gratis extensies die het leven van een websurfer vergemakkelijken.

De nadelen van Firefox

Niet alle websites zullen ooit werken in Firefox. Het gebruiken van IE zal noodzakelijk blijven. Aan de andere kant kunnen Windows gebruikers geen Windows gebruiken zonder IE, dus is dit niet echt een punt.

Het is opensource en dat betekent dat er weinig te zeuren valt. Ofwel gebruik wat anders of pas het zelf aan als het je niet bevalt.

Javascript wordt niet altijd even geweldig in Firefox afgehandeld. 100% cpu belasting komt nog weleens voor bij het gebruik van Firefox bij bepaalde websites.

Conclusie

Hoewel er nadelen zijn, maakt Firefox mijn surf ervaring wel stukken beter. Door tabbedbrowsing ben ik efficienter aan het werk. Met de session saver kan ik Firefox sluiten en weer openen met alle pagina's weer open zoals ik die in de vorige sessie heb achtergelaten. Met adblock kan ik eenvoudig die vervelende en schreeuwende advertenties blokkeren.

Voor die paar keer dat ik een website niet met Firefox kan bekijken, start ik IE op. Ik mis zo helemaal niks van het internet.

Als je nog geen gebruik maakt van Firefox, download deze nu en probeer het eens. Je kunt er altijd weer van af, alleen is mijn verwachting dat je er niet meer zonder zult kunnen. Ga het internet op met een nieuwe browser ervaring. Gebruik Firefox, gebruik je browser.