Garmin Forerunner 305 review
Al een aantal jaar ben ik een redelijk fanatieke hardloper. In eerste instantie had ik geen behoefte aan stopwatches, hartslagmeters of iets dergelijks. Om mijn voortgang inzichtelijk te maken heb ik op aanraden van mijn vrouw vrij snel een horloge met hartslagmeetfunctie gekocht. Dat beviel mij toch wel erg goed. Ik kan iedere beginnende hardloper een aanschaf van zo'n horloge aanraden. Mijn vrouw is dit jaar ook begonnen met hardlopen en ik wou haar een hardloophorloge met hartslagmeetfunctie geven. Zij is iemand die graag met statistieken werkt en ze wou ook graag de afstand en snelheid kunnen meten. Zo zijn er een aantal horloges die dit kunnen: De Polar S625X, de Garmin Forerunner 301 en 305 en de Garmin F50- en F60 series.
De forerunner 305 (alleen in rood) met hartslagband
De Polar S625X werkt met een sensor op de schoen en de Garmin Forerunner 305 die met behulp van GPS wekt. Het grote voordeel van de Garmin is dat deze ook nog de route inzichterlijk maakt op kaart, terwijl de Polar S625X dit niet kan. Daarnaast is de Garmin ook nog geschikt als GPS en dat is wel een aardige bijkomstigheid. Op het internet komen ik veel vragen tegen over hoe nauwkeurig is de GPS functie van de Forerunner nou. Ik hoop met het delen van mijn ervaringen met de Forerunner u daar meer inzicht zal geven.
Global Positioning System (GPS)
Global Positioning System (GPS) is van oorsprong een Amerikaans militair plaats bepaal systeem. Het werk door middel van minimaal 24 satellieten die allemaal een uniek signaal uitzenden. Overal ter wereld zijn er altijd 4 satellieten beschikbaar om op aarde een positie te bepalen.
Hoewel het systeem nu door iedereen te gebruiken is, zorgt de VS er wel voor dat alleen zij het meest nauwkeurigst mee kunnen werken. Dit om te voorkomen dat het systeem in oorlogstijd tegen ze gebruikt zal worden. Er is dus een standaard onnauwkeurigheid in het GPS systeem en dit zorgt ervoor dat kleine versnellingen, bochten e.d. niet zullen worden opgemerkt door de Forerunner. Voor sprinters is het niet te gebruiken en helemaal niet op een indoor baan. Hier zijn de horloges die met een footpod werken veel beter geschikt. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Polar of de Garmin F60 serie. Om GPS systemen te gebruiken moet er een vrij zicht naar de hemel zijn.
Bewolking is geen probleem, maar hoge gebouwen en een dik bladerdak van bomen zorgt voor afwijkingen en voor signaal verlies. De nieuwe Sifstar III chip waarmee de Garmin is uitgerust, is nog beter en exacter als de eigen Garmin chip waarmee de voorgangers van de Forerunner 305 mee zijn uitgerust.
De nieuwe chip is behoorlijk snel. Meestal een fix binnen een minuut. Een fix is een bruikbaar GPS signaal, waarmee het GPS apparaat zijn positie kan bepalen; de fix. Zelfs op het balkon van een flat van 12 hoog, is er redelijk snel een fix, ondanks de weerkaatsing van het GPS signaal door de flat. Ik moet wel toegeven dat het signaal verder niet erg super is en dat alle getoonde gegevens omtrent een hoog object met een flinke korrel zout genomen moeten worden.
Hoe accuraat is het apparaat dan?
In open veld is de Forerunner op langere afstanden behoorlijk accuraat. Kleine versnellingen blijven achter op de werkelijkheid of worden helemaal niet getoond en het apparaat geeft ook niet altijd de werkelijk snelheid weer. In stedelijkgebied en afhankelijk van hoeveel satellieten er ontvangen worden, loopt de nauwkeurigheid wel terug. Gemiddeld genomen, komen de snelheden en tijden wel overheen met de werkelijkheid. Wanneer er telkens hetzelfde parcour gelopen wordt, is er wel degelijk de prestaties mee te volgen.
In het bos is het echter een ander verhaal. Het panbos te Zeist heeft een niet zo'n heel erg dicht bladerdak, maar de Forerunner verliest hier het contact met de satellieten regelmatig. Ook vlakbij de Juliana Toren te Apeldoorn valt het signaal regelmatig weg. Door de snelle (herstel) fix valt het verlies van gegevens wel mee, maar realtime snelheidsmeting is er niet meer bij en frustreerd daarmee de loop als je echt hierop let. Ik raad het apparaat dan ook af om in redelijk bebost gebied te gebruiken en als men op elk moment wil weten hoe hard men loopt. In het centrum van Brussel is het helemaal een probleem. Door de kleine straatjes met hoge gebouwen wordt het signaal weggekaatst of zelfs geblokkeerd. Wel interessant is dat de oude Forerunners 101, 201 en 301 in Brussel als het meest accurate systeem wordt verkocht.
De twee nieuwe forerunners: de 305 (de rode) en de 205
In het open veld en in bosgebieden met weinig bladeren werkt het over lange afstanden prima. De fouten worden naar mijn mening goed uitgemiddeld en het resultaat is beter dan thuis de route met een liniaal naar gaan meten.
Nogmaals het werkt prima als telkens dezelfde route gelopen wordt en met de meegeleverde software wordt hier een mooi overzicht van gemaakt.
De forerunner 205, deze kan geen hartslagregistreren!
Conclusie
Voor lange afstandlopers is het een mooi apparaat om te hebben. Ook bij wedstrijden is het een handig hulpmiddel. Met name hoeveel kilometers er al gelopen zijn en hoeveel er nog gelopen moet worden. Wat mij opviel is dat met een wat hogere hartslag lopen dan normaal, de snelheid niet echt veel meer toeneemt. Juist door dit inzicht ben ik minder snel gaan lopen omdat de snelheidswinst die ik anders zou halen, mij veel meer uitput dan als ik iets langzamer zou lopen met een ietwat langezamere tijd. Op een halve marathon is dat voor mij vijf minuten.
Voor sprinters of op de baan is de Forerunner niet aan te raden. Ik zou dan kiezen voor de Polar S625X of de Garmin F60 serie en als u al een Ipod Nano heeft, ga dan voor de Ipod Sport Kit. Samen met de Nike Plus schoenen kan via de Ipod Nano o.a. de snelheid en afgelegde afstand afgelezen en afgehoord worden. Hiervoor zijn wel de speciale Nike plusschoenen nodig, echter de sensor kan ook vastgemaakt worden aan elke andere (loop)schoen. Ik raad zelf de Nike Shoe Wallet aan, om de sensor aan de schoen vast te maken. Nadeel is wel dat er een apart horloge voor de hartslagmeting aangeschaft moet worden. Het voordeel van de Ipod Sports Kit is dat deze relatief goedkoop is; ik meen iets van $30,00 voor de sensor. Bij de Polar S625X moet er ook nog infarood sensor worden gekocht om gegevens naar de PC te versturen, terwijl de Nano dat al ingebouwd heeft.
De forerunner 305, het lijkt klein op de foto maar in werkelijkheid is hij vrij zwaar en log
Ik heb de Forerunner inmiddels van de hand gedaan. Hij was voor mijn vrouw bedoeld, maar deze vond hem te zwaar en zat veel te los om haar pols. Ook om mijn pols zat hij te los en dat loopt niet lekker. Voor dames met dunne polsen is de Forerunner geen aanrader, tenzij het op een andere manier meegedragen kan worden. Bijvoorbeeld aan een sport belt.
Nieuw is mijn review van de Garmin Forerunner 110 HRM
Andere alternatieven
De Navman Sport-Tool raad ik af omdat deze nog met de tweede generatie GPS chips werken en deze werken veel minder goed dan de Sifstar III van de Forerunner. Verder is er geen gegevensuitwisseling mogelijk met een computer.
Er zijn ook andere horloge fabrikanten met GPS: Timex, Suunto en DFI. Over de kwaliteit kan ik niet veel zeggen.
Wanneer u een PDA met GPS ontvanger heeft, dan zou u deze ook tijdens het hardlopen kunnen gebruiken. Er zijn een aantal gratis GPS programma's beschikbaar voor de PDA, waarmee u al een heel eind kunt komen.