Garmin Forerunner 110 HRM GPS review

Garmin levert al jaren goede sporthorloges voor welliswaar het duurdere segment. Meestal zijn de horloges uitgerust met een GPS ontvanger, zo ook de Forerunner 110. Wat opvalt aan deze forerunner is dat deze meer op een normaal sporthorloge lijkt, dan bijvoorbeeld zijn voorgangers de forerunner 101 en 201. Dit draagt een stuk prettiger al is het horloge toch nog relatief zwaar met 58 gram en groot met 4,5X6.9cm. De dikte valt wel mee in vergelijking met zijn voorganger. Slechts 1,4 cm.

Plaatje van de dames (roze) en heren (zwart) Forerunner 110

De Forerunner wordt geleverd met o.a. een hartslagmonitor en dat maakt het een complete sportset. Dit was vroeger wel anders, je moest de hartslagmonitor er dan nog een keer bij kopen. De band van de hartslagmonitor is redelijk lang wat het voor de wat dunner mensen onder ons wat minder lekker zit. Maar dat is wel te verhelpen met wat huisvlijt.

Ondanks de nieuwe SiRFStarIV GPS chip, duurt het toch nog wel lang voordat er een GPS fix is. De langste tijd was bijna 2 minuten voordat er een GPS fix was. Maar over het algemeen is er binnen een minuut wel een GPS fix en dan blijft de fix ook stabiel. Tip: Zet het horloge al in GPS modus tijdens je warmup.

In het dichtbebladderd bos of zelf in een korte fietstunnels blijft het signaal behouden en dat is wel een groot pluspunt.

De Forerunner 110 komt in drie varianten, een heren, een dames en een unisex model. Het zijn de voornamelijk de kleurtjes die anders zijn. De werking is hetzelfde net als de armbandjes. De kleinste stand is redelijk klein, al vraag ik mij af of het horloge dan nog wel lekker zit. Voor iemand met kleine polsen is dit wel een heel groot horloge.

Er zit geen hoogtemeter op, maar thuis is dat wel redelijk met Garmin connect en Google maps te analiseren. Wat op valt is dat er tijdens het lopen slechts de gemiddelde snelheid wordt getoond en niet de actuele snelheid. Thuis is dat wel te bekijken, maar soms wil je net even kijken wat je snelheid winst is, als je even je turbo aanzet (hartslag omhoog en hoeveel sneller ga je dan). Verder is er geen interval training ondersteuning, wat je eigenlijk wel zo verwachten voor de vraagprijs. Het is verder ook mogelijk om rondetijden vast te leggen, alleen zijn deze niet op het horloge rechtstreeks te raadplegen en alleen op de computer. Dit is wel een minpunt aangezien je tijdens het trainen je juist wel zien hoe goed je presteert.

De accu duur valt tegen en je moet er constant aan denken om de Forerunner op te laden. Een beetje fanatieke hardloper loopt wel 8 uur in de week en als er voor een marathon getraind wordt, dan moet er opgepast worden dat de accu goed vol zit voordat je aan je lange duurloop begint. Via USB is de laadtijd zo rond de 4 uur. Via het stopcontact gaat het beduidend sneller: 2 uur. De levensduur van een opgeladen accu is circa 6 uur. En dat als er meteen na het opladen gelopen wordt.

Het gebruik is relatief simpel. Er zijn slechts 4 knoppen en daarmee is het mogelijk om door de verschillen menu's te navigeren. Deze zijn duidelijk en vanzelfsprekend. De USB data clip waarmee de Forerunner mee opgeladen wordt en aan de computer kan worden gekoppeld voor data overdracht, lijkt heel erg futuristisch. Praktisch is het wat minder; hij valt regelmatig om. Plaats de dataclip niet in de buurt van je toetsenbord of muis.

De conclusie

Zoals met alle GPS horloges, ze zijn niet geschikt om binnen te gebruiken. De Forerunner 110 is daar geen uitzondering op. Wel is het mogelijk om de hartslagmonitor binnenshuis te gebruiken. Er zit geen mogelijkheid op voor het invoeren van waypoints en er is geen trackback functie. De ronde tijden zijn niet op het horloge zelf te raadplegen. De accu duur is mager. Verder wordt er geen actuele snelheid getoond, maar slechts een gemiddelde pace. Er ontbreekt ondersteuning voor interval training en er zit geen hoogtemeter op.

Het apparaat is nauwkeurig en met de bijgeleverde software is het wel degelijk een trainingstool. Het horloge laat je het verbruikte aantal kilo calorieen zien en kan aangeven of je op een van te voren opgegeven schema zit. Het is eigenlijk wel een fantisch beginner horloge, als de prijs ook rond de €100,00 was. Helaas is de prijs veel hoger en dan is de Forerunner 305 een veel betere keus.