Slechts een enkel bestand defragmenteren

Defragmenteren maakt als het goed is uw computer weer wat sneller. U weet ook dat dit een erg tijdrovende klus is, vooral als weinig ruimte heeft en erg grote bestanden. In mijn artikel over alternatieve defragmentatie tool beschrijf ik onder andere het defragmentatie proces. Soms is het wenselijk om slechts een enkel bestand te defragmenteren, omdat deze heel erg groot is of omdat er speciaal een services voor moet worden gestopt, zoals bijvoorbeeld MS Exchange. De Exchange database is erg groot en deze moet dan ook gefragmenteerd zijn. Wil men alles weer optimaal hebben dan is defragmenteren een mogelijkheid, maar niet meteen voor het hele systeem, want dat duurt te lang.

Gelukkig heeft Sysinternals hier weer een fantastische tool voor ontwikkeld; contig.exe. Met contig kunt u specifieke bestanden defragmenteren en zo kunt u ook downtijd besparen.

Hoe werkt contig?

Allereerst is het gratis en u kunt het hier downloaden. Het is een zip bestand en onder Windows XP kunt u dit zo openen. Download anders het gratis Tugzip als u geen Windows XP of een zip programma heeft.

Contig is een commandline tool en u kunt het starten door eerst naar "DOS" te gaan. Ga naar start en ga naar uitvoeren of run. Tik daar cmd of command in. Mijn voorkeur heeft cmd en werkt alleen onder windows NT/2000 en later.

Ga naar de map waarin u contig geplaatst heeft met het cd commando.

Tik daar nu het volgende in contig.exe en sluit af met enter. U zult een overzicht als hieronder krijgen.

images/contig.exe-overzicht.jpg

Het bestand dat u wilt gaan defragmenteren daarvan moet u wel weten waar deze zich bevind. U kunt er niet even heen "browsen", u moet hier het hele pad ingeven en wel als volgt.

contig -v -a c:\mijn-te-defragmenteren-bestand.txt en afsluiten met enter.

U krijgt een overzicht van hoe ernstig het bestand gefragmenteerd is. Let op dat contig nu nog niks heeft gedaan.

images/contig.exe-laat-fragmentatie-niveau-zien.jpg

Als u het bestand wilt defragmenteren haalt u de -a optie weg uit de net ingevoerde regel.

Het wordt dan: contig -v c:\mijn-te-defragmenteren-bestand.txt en afsluiten met enter. U krijgt iets als het onderstaande plaatje te zien.

images/contig.exe-defragmenteerd-bestand.jpg

Het bestand is nu weer netjes "bijelkaar geveegd" en wellicht zult u bij grote bestanden prestatie winst ondervinden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om u zo uw hele hardeschijf te gaan defragmenteren. Daar zijn andere programma's voor.