De kunst van het defragmenteren - een alternatief voor de standaard Windows defragmentatie tool

Na verloop van tijd wordt elke PC trager. Een van de meest voor de hand liggende reden is dat de hardeschijf gefragmenteerd raakt. Dit wil zeggen dat de data op de schijf in hele kleine stukjes wordt "gehakt" en ergens op de hardeschijf geplaatst. Naarmate de schijf steeds voller wordt, komen de bestandsfragmenten steeds verder uitelkaar te liggen en dit kost steeds meer zoektijd voor de computer om bijelkaar te zoeken. Kortom de pc wordt trager. Door de schijf regelmatig te defragmenteren, worden de bestandsfragmenten netjes achterelkaar gezet, waardoor de zoektijd minder wordt. Dit zult u merken doordat u pc weer sneller wordt. Nu komt Windows XP standaard met een defragmentatie tool, alleen werkt deze niet erg goed. Al wordt het honderd keer uitgevoerd, er is bijna geen merkbaar verschil in snelheid en het fragmentatie niveau van de schijf is bijna onveranderd.

Vandaar dat er mensen zijn die een andere defragmentatie tool wensen. Dave Whitney heeft er eentje speciaal voor Windows XP gemaakt. Mijn ervaringen zijn goed, alleen is het commandline tooltje en wie gebruikt deze tegenwoordig nog? Daarom heb ik een batch bestand opgesteld, waarmee u samen met de defragmentatie tool van Dave Whitney alle schijven van uw pc gedefragmenteerd worden.

Tips om het defragmeteren te versnellen:

  1. maak backups van oude bestanden op cd-/dvd-rom en verwijder vervolgens deze bestanden
  2. verwijder alle onnodige bestanden
  3. verwijder alle onnodige applicaties
  4. sluit alle applicaties en services
  5. start het defragmenteren en doe verlopig niets met de pc

Afhankelijk van de schijfomvang en het fragmentatie niveau kan dit enkele minuten tot enkele uren duren. Wees geduldig. Er zullen altijd bestanden gefragmenteerd blijven. Deze zijn in gebruik en kunnen dan niet verplaatst worden.

Wanneer zeker defragmenteren?

Er zijn een aantal momenten wanneer defragmenteren zeker aan te raden is.

  1. Wanneer een Ghost image gemaakt wordt
  2. Wanneer een backup gemaakt wordt
  3. Bij het overzetten van oude data naar een nieuwe hardeschijf

Ghost image

Het bedrijf Symantec heeft al een tijdje terug het programma Ghost gekocht. Dit programma kan een hele schijf of partitie naar een bestand wegschrijven en wel op zo'n manier dat alles weer op dezelfde of een op andere schijf kan worden teruggezet. Ook is het mogelijk om een systeem te gaan klonen. Heel erg handig voor grote organisaties met dezelfde systemen. Het teruggezet proces gaat in vergelijking met andere produkten, behoorlijk snel en dat maakt het ook zo'n gewild programma.

Nieuw is contig en met dit programma kunt u specifieke bestanden defragmenteren en dit is handig voor als u hele grote bestanden eens onder handen wilt nemen, maar u het zich niet veel downtime kan permiteren. Lees hier meer over contig.