xbox 360 3 rode lampjes foutmelding

Onlangs hield mijn Xbox 360 er spontaan mee op. Het beeld bestond uit gele en groene blokjes, net als een schaak- of dambord. Ik dacht dat ik te maken had met een vastgelopen Xbox, dus ik druk op de reset knop. Goed de Xbox ging weer aan, maar ik kreeg geen beeld en in plaats van het wel bekende draaiende groene lampje zag ik drie knipperende segmenten van de cirkel. En er gebeurde verder niets meer. Stroomkabel gecontroleerd. Netspanning er even afgehaald. Het mocht allemaal niet baten.

Dus even op het internet zoeken. En daar vond ik als snel andere mensen die het ook hetzelfde hadden. Dit probleem staat in het Engels bekend als red ring of death of RRoD en wordt kennelijk veroorzaakt door koelingsproblemen. Naast de probleem beschrijving vond ik ook verschillende oplossingen.

Update: Op dit moment doet mijn XBOX het helemaal niet meer. De onderstaande oplossingen zorgen ervoor dat je XBOX het tijdelijk weer doet. Het apparaat loopt vaak vast en uiteindelijk zal het apparaat drie rode lampjes tonen. Dus heb je het apparaat nog geen 3 jaar in bezit. Breng het terug naar de winkel waar je hem gekocht hebt en wacht op een vervanger! Zij die het apparaat langer dan 3 jaar hebben, je kunt het onderstaande proberen, maar weet dat het slechts een tijdelijke oplossing is.

De oplossingen

De drie rode lampjes kunnen veroorzaakt worden door netspanningsproblemen of een kapot aan het gaande voeding. Het lampje op de voeding kleurt rood als er sprake is van netspanning storing. Wanneer dit vaak voorkomt, dan is het verstandig om de netspanning van de woning te (laten) controleren. In ieder geval zou het voldoende moeten zijn om de xbox helemaal van de netspanning te halen inclusief de voeding en dit even een paar minuten laten rusten. Vervolgens de stekkers er weer in en doe de xbox weer aan. Als de vertrouwde groene lampjes weer gaan branden dan is het probleem hier te zoeken. De netspanning is niet zuiver genoeg of er zit een nieuw apparaat op dezelfde groep die veel stroom vraagt. Of de voeding van de xbox is kapot aan het gaan.

Wanneer het bovenstaande niet werkt, dan wordt het tijd om de aankoopbon erbij te pakken. De Microsoft noemt deze drie knipperden lampjes een algemene hardware foutmelding. (General hardware failure) en de garantietermijn voor deze foutmelding is verlengd tot 3 jaar. Microsoft repareert de xbox of ruilt deze om voor een nieuw exemplaar. Helaas kost het wel een paar weken, maar je houdt wel je garantie.

Als je de xbox niet zolang kwijt wilt of je hebt hem langer dan 3 jaar, dan kun je hetzelf proberen op te lossen. Het uitvoeren van de onderstaande methodes is geheel je eigen verantwoordelijkheid!. Als het niet werkt of er ontstaat meer schade dan is dit je eigen schuld. Weet daarom goed waar je aan begint. Goed er zijn verschillende oplossingen op het internet te vinden. De meest simpele en gevaarlijke is de handdoek methode. Het probleem lost zich op, door de xbox expres te laten oververhitten. Je wikkelt de xbox in één of meerdere handoeken en je zet hem aan. Je laat hem voor circa 20 minuten aan staan en je doet hem dan uit. Je wacht ongeveer een half uur om hem af te laten koelen. Zet hem aan en hij doet het weer.

Ik raad de bovenstaande methode af! De kans is groot dat het probleem alleen maar erger wordt. Kans op brand is groot en de xbox 360 zou wel eens helemaal niet meer kunnen starten. Wel is het zo dat je de xbox niet open hoeft te maken en dat je met deze methode je recht op garantie behoudt. Let wel even op het volgende; wanneer je de xbox opstuurt dan kun je je hardeschijf met daarop je gegevens ook kwijt raken! Zeker als je een nieuw exemplaar krijgt.

Een andere methode is vergelijkbaar met de handdoek methode. Bij het zoeken voor een oplossing kwam ik er achter dat de Xbox 360 na circa 1 minuut en 30 seconden in een reset modus komt. Dus wanneer de drie lampjes knipperen, laat de xbox een tijdje met de knipperende lampjes aan staan. Zet hem vervolgens uit en start hem weer op. De kans is vrij groot dat hij het vervolgens weer gaat doen. Helaas heb ik dit niet zelf kunnen constateren. Maar het is het proberen waard en als het werkt, dan hoor ik het graag!

Een andere oplossing is erg rigoreus. O ja je recht op garantie is bij het openen van de xbox meteen weg! In ieder geval moet de xbox open en dan de koelingselementen van de CPU en de GPU vaster te draaien. Volgens velen is dit de oorzaak van het probleem want deze zitten erg los op de chips. Microsoft heeft gekozen voor een soort van klem om de koelelementen vast te houden. Toen ik de xbox open had, zat dit aardig los. De werkwijze was vervolgens de twee X-vormige klemmen voorzichtig verwijderen. Oude koelpasta van de chips verwijderen. Nieuwe koelpasta op de chips smeren. En vervolgens acht passende bouten er in draaien. Xbox weer in elkaar zetten en de stekker er weer in. En na het in drukken van de aan knop.... nog steeds die drie knipperende lampjes! Wat was er fout gegaan? Eigenlijk niets, want je moet minimaal anderhalve minuut wachten totdat de xbox in een reset modus komt. Ik bedacht me toen pas dat ik waarschijnlijk het hele gedoe me had kunnen besparen door, de xbox een tijdje met de knipperende lampjes aan te laten staan en dan te resetten.

In ieder geval lijkt het probleem zich spontaan niet meer voor te doen. Er is technisch niets verwijderd dan wel toegevoegd. Alleen de koelelementen zijn beter op de chips geplaatst.

Update: de drie knipperende rode lampjes komen soms toch nog terug. Na een herstart van de xbox zijn ze daarna wel weer weg. Niet iedereen heeft dit, vervelend is het wel.

Succes en doe altijd voorzichtig als je met stroom en computers werkt.