DVD-rom herstellen

Het herstellen van een dvd-rom is afhankelijk van zowel software als hardware. De meeste kans om nog iets van een defecte of bekraste cd-rom veilig te stellen is het volgen van de volgende stappen.

Stap 1: DVD-rom goed schoonmaken

Wrijf met een zachte doek over de dvd-rom van binnen naar buiten. Gebruik geen schoonmaakmiddel, omdat deze hoogstwaarschijnlijk de coating zullen aantasten en het alleen maar meer onmogelijk maken om nog iets van de dvd-rom te redden.

Stap 2: Gebruik een dvd brander als lezer

DVD-rom branders kunnen beter met CRC-errors omgaan dan niet dvd-rom branders. Het is daarom aan te raden om een brander te gebruiken voor het terughalen van data op een dvd-rom.

Stap 3: Software downloaden en proberen

Het kopiëren via de Windows verkenner zal er na aantal pogingen er mee ophouden. Gelukkig zijn er programma's die net zolang doorgaan met het proberen te kopiëren van de bestanden, totdat het eigenlijk geen zin meer heeft.

Het programma CD Recover van Adrian Boeing claimt dit te kunnen en hoewel het bedoeld is voor cd-roms, het kan ook voor dvd-roms gebruikt worden.

Een ander programma UNSTOPPABLE COPIER 1.8 wordt erg aangeraden.

Mocht dit allemaal niet helpen dan is er nog een mogelijkheid om naar een professioneel bedrijf te stappen die wellicht nog iets meer kan terughalen.

Nog een laatste opmerking; het kan ongeloofelijk lang duren voordat het kopiëren klaar is. Heb geduld.

Hier kunt u links vinden naar andere data herstel bronnen.