Windows update doet niets

Windows update is een belangrijk onderdeel van je Windows computer. Het is dan ook verbazend hoe vaak dit onderdeel het laat afweten. En dat kan door vele factoren veroorzaakt worden.

De meest bizarre is eigenlijk wel de volgende. Wanneer Windows Update een update bestand al heeft gedownload, maar nog niet heeft kunnen installeren, dan zal Windows Update het bestand opnieuw proberen te downloaden. Afgezien dat het efficiƫnter zou kunnen door eerst te controleren of het bestand al op de computer aanwezig, is hier wel iets voor te zeggen. Windows Update heeft op deze manier altijd de laatste versie van de update te pakken. Helaas kan Windows Update een reeds aanwezig update bestand niet vervangen. En daarom blijft de voortgang van het zoek- of download schermpje op 0% staan. Je kunt dan wachten tot je ons weegt, maar er gebeurt verder niets.

De oplossing van dit probleem is door het desbetreffende update bestand te verwijderen. De update bestanden worden in de volgende map bewaard: C:\Windows\SoftwareDistribution\Download

 C:\Windows\SoftwareDistribution\Download

Ga naar die map en selecteer alle bestanden en mappen (sneltoetsencombinatie CTRL+A).

Alle bestanden en mappen selecteren

Gebruik vervolgens de volgende toetsencombinatie (SHIFT+DELete) om de bestanden permanent te verwijderen. Er wordt nog een keer gevraagd of je dit zeker wilt doen. Kies voor de optie Ja.

Laatste waarschuwing alle bestanden verwijderen

Dan komt de melding dat er geen toegang de map is.

Geen toegang foutmelding

Vink in het dialoogscherm de optie Dit voor alle huidige items doen. Druk vervolgens op de Doorgaan knop. Veel bestanden en mappen zullen verwijderd worden.

Geen toegang foutmelding instellen

Voortgang van de bestandsverwijdering

De laatste stap is om Windows Update opnieuw te starten. Dit kun je doen via Start en dan naar Configuratiescherm te gaan. Kies daar vervolgens Systeem en beveiliging en daar vind je Windows Update. Kies voor Naar updates zoeken en volg verder de instructies.

Als het goed is, doet Windows Update het weer. Zo niet, dan zijn niet alle bestanden verwijderd. Kijk weer eens in de eerder genoemde map en verwijder alle mappen en bestanden die je daar kunt vinden. Waarschijnlijk werkt het dan wel. Mocht het dan toch niet lukken, start dan Windows opnieuw op en herhaal de vorige stappen.