De inhoud van Windows helpbestanden worden niet meer getoond

Onlangs werd ik geconfronteerd met het niet kunnen lezen van een Windows Helpbestand. De engelstalige melding die kreeg was de volgende; "Navigation to the webpage was canceled". Oftewel iets zorgt ervoor dat ik niet het bestand mag lezen.

Nu zijn er verschillende opties:

  1. Internet Explorer blokkeert de toegang;
  2. Mijn software firewall blokkeert de toegang;
  3. Of het is een rechten probleem;
Het blijkt een rechten instelling te zijn. Klik met de rechtermuisknop op het helpbestand en kies vervolgens uit het snelmenu voor eigenschappen.

Onderaan staat beveliging of security. Daar staat dat het bestand is geblokkeerd omdat het schadelijk kan zijn voor uw computer. Dus als u zeker weet of het helpbestand te vertrouwen is. Doe zeker een virusscan op het bestand met een recente virusscanner. En druk dan op de knop Unblock of Toestaan

Plaatje van de bestandseigenschappen en de security optie. Bron: Bill Evjen's Blog

Als het goed is kunt u nu uw helpbestand weer lezen. De reden om deze bestanden preventief te blokkeren is omdat deze bestanden erg onveilig kunnen zijn. Er zijn helpbestanden in omloop die gebruik maken van lekken in o.a. Internet Explorer en uw computer kunnen besmetten met malware, zoals trojans of botnet software.