Website voor zoekmachines optimaliseren

Hier een paar tips om websites goed doorzoekbaar (en daardoor goed indexeerbaar) te maken voor zoekmachines zoals Google, Yahoo, MSN, Ilse, Alta Vista en alle ander zoekmachines.

Wat doet een zoekmachine?

Een zoekmachine is te vergelijken met de index van een boek (micro niveau) of een bibliotheek (macro niveau). Het doel van een index is om alle beschikbare informatie vindbaar te maken. De voorloper van het internet het Mundaneum, opgezet door de Belg Paul Otlet, probeerde alle kennis van de wereld te verzamelen en te indexeren. Dat betekende dat er mensen dag en nacht boeken aan het verzamelen waren en deze ook nog doorlazen om de boeken te indexeren op termen die van toepassing waren.

Zoekmachines gebruiken geen mensen meer om webpagina's te indexeren, maar webcrawlers of spiders. Een webcrawler kan heel simpel zijn; controleer of de huidige pagina veranderd is t.o.v. de pagina die geindexeerd is. Maar ook tot heel geavanceerd; loop alle pagina's af en detecteer kringverwijzingen en foute website zoekmachine optimalisatie technieken. Belangrijk is om te weten dat webcrawlers de inhoud van de website doornemen en moeten daar dan ook toegang toe hebben.

Tip 1 : Zorg ervoor dat de inhoud van website altijd toegankelijk is en dat het niet afhankelijk is van Flash, Javascript, VBscript, Java, Cookies, Frames of DHTML. Webcrawlers volgen links niet door te moeten klikken op knoppen in bijvoorbeeld een Flash animatie. Pas Flash en de script talen functioneel toe en zorg altijd dat de inhoud van de website bereikbaar blijft. Webcrawlers voeren geen scripts uit en als dat noodzakelijk is om de website te bekijken, dan heeft de website een probleem om goed geindexeerd te worden.

Tip 2 : Controleer altijd de werking van de website door deze in de meest voorkomende webbrowsers te bezoeken. Zet tijdens deze bezoeken ook alle scripttaal ondersteuningen uit. Is de website niet te bezoeken zonder ondersteuning voor de scriptalen? Dan is de website ook niet doorzoekbaar door webcrawlers. Is de website niet te bekijken door bijvoorbeeld de webbrowser Opera? Dan is de kans groot dat webcrawlers de website ook niet kunnen bekijken. Elke webbrowser identificeert zich aan de webserver en die informatie gebruiken websites om de website er anders uit te laten zien (het meest gunstige geval), als het ware een website tonen die geoptimaliseerd is voor die webbrowser. Meestal kiezen webmaster voor de meer simpelere oplossing door de website voor andere niet ondersteunde webbrowsers te blokken. Webcrawlers indentieficeren zich op dezelfde manier. Dus als de website alleen toegang geeft aan bijvoorbeeld Browser X, dan wordt de website niet geindexeerd.

Tip 3: Ga geen foute voor zoekmachines optimalisatie technieken gebruiken. Webcrawlers detecteren dat en de consequentie is dat de website strafpunten krijgt en lager gecategoriseerd wordt als zijnde niet relevant resultaat.

Wat moet u dan wel doen?

 • Bedenk goed op welke termen de website of webpagina gevonden moet worden en controleer deze termen door ze in een zoekmachine in te voeren.
 • Zorg ervoor dat de namen van de pagina's de inhoud beschrijven, dus niet page1.html gebruiken als de pagina over bijvoorbeeld autobedrijven in Friesland gaat, maar auto-bedrijven-regio-friesland.html gebruiken.
 • Val niet in de herhaling om een hogere ranking te krijgen, gebruik liever synoniemen inde tekst als een woord herhaald moet worden en denk voornamelijk aan het volgende; say something once why say it again? Talking Heads
 • Gebruik de html meta tags *meta name="keywords" en meta name="description" om de inhoud van de pagina kort te beschrijven en te voorzien van keywords
 • Zorg ervoor dat plaatjes in de pagina's beschrijvende bestandsnamen hebben en dat ze altijd een beschrijvende image ALT tag hebben. Webcrawlers kunnen geen plaatjes lezen.
 • Zorg ervoor dat uw TITLE tags de desbetreffende pagina goed beschrijven.
 • Maak gebruik van een sitemap, gebruik de link om een sitemap en meer gratis van u website aan te vragen.
 • Meld de website aan bij de grote zoekmachines (Google, MSN Live Search, Yahoo, Ilse)
 • Laat de website opnemen in de juiste directory listings
 • Post in relevante forums en nieuwsgroepen met een signature met een url naar je website. Doe dit alleen als het forum of nieuwsgroep ook relevant is voor de website
 • Test de website op leesbaarheid in verschillende browsers, maak egebruik van Lynx, een tekstgebaseerde browser die veelal door blinden gebruikt wordt. Werkt de website daar niet goed in, dan is de kans dat de webcrawler ook niet alles zal zien en daardoor de website niet volledig indexeren.
 • Denk goed na oover de directory en website structuur en let erop dat urls met spaties uit den boze is. Gebruik hiervoor het koppelteken voor in plaats van een spatie of underscore.
 • Zorg voor goede en relevante teksten voor op de website, uiteindelijk wil een bezoeker informatie vinden, zorg daar dan ook voor.
 • Zorg ervoor dat de website qua inhoud altijd volledig te bekijken is als alle ondersteuning van een browser uitstaat en dat er geen flash geïnstalleerd is.
 • Maak gebruik van Google's Adwords om beter bij de zoekresultaten getoond te worden. Let wel op dat de zoektermen goed zijn gekozen
 • Laat uw website w3c valideren
 • Maak gebruik van webstandaarden
 • Maak gebruik van website builder tools die zich houden aan standaarden en gevalideerde en leesbare HTML code opleveren

Er zijn er ongetwijfeld nog meer dingen die er gedaan kunnnen worden, maar dit zijn wel de meest belangrijke.

Hoe kunt controleren of uw website geïndexeerd is?

Het hangt van de zoekmachine af hoe u kunt controleren of uw website is geïndexeerd. De enige manier die altijd werkt, is door uw website naam in de desbetreffende zoekmachine in te voeren. Dit zegt opzich nog niet welke pagina's geïdexeerd zijn.

Voor Google moet u het volgende doen om alle geïndexeerde pagina's van uw website te vinden:

Tik in Google site:www.uw-domeinnaam.nl, bijvoorbeeld site:www.mget.nl en u vindt alle pagina's van uw website die in de Google index te vinden zijn.

Conclusies

Maak een structuur aan voor uw website. Zorg ervoor dat de inhoud van de website altijd toegankelijk is. Denk vanuit de bezoeker en niet vanuit u zelf, hiermee wil ik zeggen, dat u rekening moet houden met de browser instellingen van andere mensen, en beperkingen van andere van andere mensen. Vergeet niet dat u uw bezoekers iets wilt mededelen en maak uw website zodanig dat de informatie goed overkomt. Het gave flash intro filmpje is misschien in uw ogen wel heel erg mooi, maar 80% van de bezoekers vindt het irritant. Men is namelijk opzoek naar informatie en niet naar leuke intro filmpjes, want dan was men wel naar een website als Youtube gegaan.