Waveboarding, streestsurfing wat is dat?

Eerst waren er rolschaatsen, toen kwamen de skateboards en daarna de skeelers en skates. De laatste jaren zijn de mini steps populair en sinds 2009 is er de waveboard waarmee je kunt streetsurfen.

Met een waveboard maak je ongeveer dezelfde beweging zoals je op een snowboard of op een surfplank zou staan en dan op straat. Het is verder te vergelijken met een skateboard, maar dan met vier verschillen:

  1. 1. een waveboard heeft twee skeeler wieletjes;
  2. 2. je hoeft niet de hele tijd met een voet af te stappen om vooruit te gaan;
  3. 3. de twee wielen kunnen 360 graden draaien;
  4. 4. en het board bestaat uit twee los van elkaar scharnierende decks.

Door een slinger beweging te maken beginnend van je heup naar je twee benen toe, ga je vooruit. Je gaat niet in een rechte lijn vooruit, maar je slingert je een pad over de straat. Zie ook het filmpje.

Hoe veilig is waveboarden?

Ondanks dat er maar twee wielen onder een waveboard zitten, is het board behoorlijk stabiel. De truuk is om vaart te houden. Zolang je vooruit komt, blijf je op het board staan. Ga je te langzaam, dan zal het board gaan kantelen en kun je er heel eenvoudig van afstappen.

Belangrijk is om een vlakke ondergrond te hebben. Een stuk asfalt is ideaal, al is in Nederland het vaak zo dat je op de stoep moet waveboarden. Tegels gaan prima. De voegen er tussen zijn gevaarlijker. Een wiel past er precies in en kan daardoor vast komen te zitten. Dit kan vervolgens tot een valpartij leiden. Vooral als de voorste wiel vast komt te zitten. De gebruiker zal namelijk voorover gaan vallen en doordat hij zijwaarts op het board staat, zal hij zijwaarts vallen. Het hoofd kan deze beweging minder goed hebben. Immers je beweegt altijd vooruit en niet zijwaarts. De kans dat je op je slaap van je hoofd terecht komt is met streetsurfing meer aanwezig dan bij skaten of skateboarden. Draag daarom altijd bescherming voor je hoofd en je knieën!

Waveboarden gaat relatief langzaam, zelfs als je naar beneden gaat. Zeg vanaf een heuvel dan nog is de snelheid niet boven de 15 km/u te krijgen. Een skateboarder gaat veel sneller en een skeeleraar haalt dan wel 40 km/u. Wat snelheid betreft gaat het dus niet heel erg hard. Op een vlakke weg kun je met een beetje doorstappen een waveboarder bij houden. Wat dan ook aangeeft dat als je valt, dan zal het over het algemeen wel meevallen.

Hoe begin je met waveboarden?

Bepaal welk waveboard je moet hebben. Dit doe je door rechtop te staan en je voeten licht te spreiden zodat deze schouderbreed staan. Ben je klein of jong dan kun je beter kiezen voor de waveboard Ripple of MINI SL Je rijdt dan lekkerder en je hebt meer controle over je board wat de veiligheid ten goede komt. Ben je groot dan zul je liever een Waveboard met groot platform willen hebben. Ga daarom niet naar de winkel en koop zomaar een board. Weet waar je op moet letten en dit is één punt.

Wanneer je een waveboard hebt, dan is de beweging en voornamelijk het durfen om op twee wieletjes te staan het moeilijkst om onder de knie te krijgen. De sleutel tot succes is eigenlijk vaart maken en er dan met beide benen op te gaan staan. Door vaart te maken blijf je stabieler, maar je moet het dan wel durfen. Als je dit durft dan komt de beweging al vrij snel en dan is het net alsof je niet beter weet. Vergelijk het met een fiets. Als je geen snelheid hebt, dan van je om. Als je wat meer snelheid blijf je ook stabieler fietsen. Het helpt als je begint op een licht hellende afrit. Zo helpt de zwaartekracht je een beetje mee om snelheid te houden.

De eerste stap is uit te vinden met welke been je wilt gaan afzetten. Meestal is het zo dat als je rechtshandig bent, dan ben je linksbenig. En andersom voor als je links bent. Dit is een stelregel en gaat voor veel mensen op. Het is geen wet. Dus bepaal even met welk been je afzet bij het verspringen. Dit is je afzet been en met dat been moet je dan ook als laatste op het board gaan staan. En dat is de achterkant van het board.

Uitgangspositie

Leg je board met de wielen op de grond. Het board zal op een kant gaan kantelen. Zet je niet afzet been op het voorste deck. Dit is het deck dat het vlakst is. Zet je voet in het midden van het deck. Zorg dat het board nu op twee wielen staat. Zet vervolgens met je afzetbeen af. Het hoeft niet acht een flinke afzet te zijn, maar hoe harder hoe beter. Na de afzet zet je je achterste voet meteen in het midden van het achterste deck. Het is nu zaak om te beginnen met slingeren. Veel beginners bewegen alleen de achterste voet bij het maken van een slingerbeweging. Je maakt meer snelheid door beide benen te gebruiken. Je slinger wordt wel groter al is het wel minder vermoeiend. Let op dat je mogelijk kramp kunt krijgen in je afzet been.

Tempo houden en sturen

Wanneer de slingerbeweging is ingezet, blijf je dit doen om op gang te blijven. Door sneller te bewegen ga je harder en door minder of niet te bewegen rem je af.

Sturen doe je door je lichaamsgewicht naar links of rechts te brengen. Dit doe je door de decks licht te kantelen naar de kant die op wilt. Door dit heel abrupt te doen, kun je hele scherpe bochten maken of juist stoppen. Let erbij het stoppen op dat je dit het beste kunt doen door net voordat het deck de grond zal gaan raken je er afstapt. Meestal zet je eerst je voorste voet op de grond neer.

Streetsurfing ook voor volwassen?

Tja, een waveboard kan 100KG aan. Wat dat betreft moet een waveboard de gemiddelde volwassene kunnen houden. Of de gemiddelde volwassene op een waveboard wil gaan staan is een andere vraag. Zelf heb ik daar geen moeite mee en zo nu en dan neem ik mijn Ripstick AIR naar mijn werk mee. Even tijdens de pauze wat gaan streetsurfen. Heerlijk.

En daarom is het in mijn optiek een prima ding om te doen en het verbrand ook nog eens calorieën. Voor iemand die 75 kg weegt en een halfuur aan het waveboarden is, verbrand ongeveer 188 calorieën.

Tips

Er zijn verschillende waveboards, althans voor de kenner. De meeste ouders zien waarschijnlijk alleen een gek board met twee wieltjes. En het waveboard van circa 130 euro is de echte dus die moet je hebben. Ik heb op verschillende boards gereden en zelf ben ik erg blij met de Ripstick AIR. Deze rijdt net zo goed als de Waveboard van 130 euro. De Ripstick AIR heeft als voordeel dat de twee decks niet los van elkaar zijn, zoals bij de Waveboard. Geen piepende scharnieren in het midden en geen kans dat de veer die erin zit springt. Dit kan bij de goedkopere "nep" waveboards gebeuren. Althans dat beweert men. Ik heb dat gelukkig nog niet mee hoeven maken en ik ken ook niemand waarbij dit is gebeurt. Zelfs niet bij het hele goedkope Crazy board die ooit bij de Action te koop was.

Het achterste wieletje slijt het snelst, vooral als er alleen met de achterste voet wordt afgezet. Wissel daarom regelmatig de twee wielen van plaats. Ze slijten daardoor even snel. Een setje wielen kost circa 12 tot 19 euro. Je kunt ook een set skeeler wielen kopen. Je hebt dan vier voor rond de 25 euro. Het zijn dan niet de originele wielen, maar dat maakt niet heel veel uit. Zolang de hardheid 72A is en de diameter van het wiel niet meer dan 80 millimeter is. Zachtere wielen slijten nog sneller maar rijden wel fijn. Hardere wielen rijden niet fijn, maar slijten minder snel.

De kogellagers van de wielen moet je geregeld schoonmaken. Een smeermiddel op was basis wordt altijd aangeraden. Zand en stof gaan dan niet mee naar binnen. Andere smeermiddelen hebben dat probleem wel. In ieder geval wees voorzichtig en HAVE FUN!

Update:Sinds september 2010 heb ik de waveboard techniek om vooruit te rijden, op een longboard toegepast. Dit heet pumpen en dat gaat een stuk sneller. En het is veel minder gevoelig voor oneffen wegdek. Je hebt namelijk vier wielen, deze zijn breder en zorgen voor een betere verdeling van het gewicht. Hierdoor sta je nog stabieler. Mijn stop snelheid is 18,7 km/u en gemiddeld 13,5 km/u op vlakwegdek.