Wat zijn CBR, CBT en CBZ bestanden en hoe opent u ze?

CBR, CBZ en CBT zijn e-book bestandsformaten speciaal voor stripboeken. Deze e-books kunt u lezen met een Comic Book Reader op verschillende apparaten zoals PC's, iPads, Smartphones en Android Tablets. E-book readers zoals de Kindle ondersteunen CBR niet standaard en de vraag is dan ook of u kleurenstrips op een grijstinten scherm wilt gaan lezen.

Het CBR, CBT en CBZ bestandsformaten

Een CBR, CBZ of CBZ bestand is eigenlijk niets anders dan een gecomprimeerde map met plaatjes in het JPEG bestandsformaat. Door gebruik te maken van een unzip, untar of unrar programma zoals 7zip kunt u een CBR bestand uitpakken. U zult dan zien dat u een map vol met JPEG bestanden hebt en deze kunt u op de meeste e-book readers bekijken.

Echte Comic Book readers

Als u echt digitaal wilt genieten van strips, dan zult u naar een tablet moeten gaan kijken. iPad of de Galaxy Tab zijn de bekendste. De iPad zal voor strip liefhebber de voorkeur gaan genieten i.v.m. het grotere scherm. 10 inch is wel het minimum om de bladzijden in een keer te tonen. De 10 inch Android tablets zijn ook goed. De smartphones worden al wat minder tenzij u speciaal voor die toestellen gemaakte CBR bestanden heeft. Er worden telkens een plaatje getoond en niet de hele bladzijde. Natuurlijk kunt u ook de Comic book bestanden op uw computer bekijken. Als u een kantelbaar scherm heeft, dan zou ik dat zeker gaan gebruiken.

Comic book software

Hier volgt een overzicht:

iPad/iPhone CBR readers

  • Comic Zeal
  • ComicGlass
  • Comic Book Reader

Android CBR reader

  • Droid Comic Viewer

Windows CBR readers

  • ComicRack

MacOS X CBR readers

  • Comical

Linux CBR reader

  • Comical

Voor iPad en Android zijn er ook specifieke apps van publishers zoals Marvell. U kunt dan meteen issues van hun daarmee kopen en bekijken.