Oude PC spelen spelen op een moderne PC

Onlangs was ik mijn DVD collectie aan het opruimen en ik vond daar tussen een oude pc game waar ik vroeger erg dol op was. Uit nostalgie installeerde ik het spel op mijn moderne pc en al gauw wist ik dat dit niet helemaal zou gaan werken. Het spel deed het wel, maar was het geluid met geen mogelijkheid aan te krijgen. Al snel zag ik dat het spel mijn geluidskaart niet kon aanspreken omdat deze veel te nieuw was en dat een IRQ van 22 zeker niet door het spel ondersteund zou worden. Nu was het geen zaak meer om het spel te spelen, maar om het goed onder mijn moderne computer aan het werk te krijgen.

De mogelijkheden

Ik dacht in eerste instantie aan een dos driver voor mijn geluidskaart. Helaas werd het mij al snel duidelijk dat ik deze nooit zou gaan vinden.

Mijn volgende idee was om naar een emulatie of bridge programma te gaan zoeken waardoor het geluid via een emulatie naar bijvoorbeeld een SoundBlaster 16 wordt omgezet. Voordat ik een poging deed of zoiets bestond, schoot mij iets heel anders te binnen.

Virtual PC was het, en meteen dacht ik dit moet ik hebben om dit "probleem" op te lossen. Op dit moment biedt Microsoft dit programma gratis aan. Maar wat is Virtual PC? In het kort komt het erop neer dat een complete computer virtueel in een bestaande Windows omgeving draait. Zo is het mogelijk om met een PC over meerdere vituele pc's te beschikken. Denk aan Linux, FreeBSD of Windows 98 SE draaiend onder Windows 2000 of XP. Om het spel te kunnen spelen dacht ik aan Windows 98 SE voldoende te hebben.

Het stappenplan

  1. Installeer Virtual PC 2004
  2. Configureer Virtual PC om een nieuwe "PC" aan te maken.
  3. Stop en Windows 98 SE installatie cd in uw DVD/Cd-rom drive
  4. Start de virtuale PC.
  5. Installeer Windows 98 SE.
  6. Controleer of het geluid het doet. Als het goed is wordt er een Soundblaster 16 met IRQ 5 en IO 220 geemuleerd
  7. Maak een backup van de virtuele harddisk.
  8. Installeer het spelletje en spelen maar.

Opmerkingen

Virtuele PC's zijn niet snel en dat zal al snel duidelijk worden tijdens het spelen van zware programma's. Gelukkig zijn de oude PC games in vergelijking met nu niet zo heel erg zwaar.

Naast het spelen van oude spellen, zijn er meer mogelijkheden voor het gebruiken van virtuele pc's. Denk aan testomgevingen, oude programma's die niet onder Windows XP werken. Het uit proberen van een Linux installatie of het geven van demo's.

Virtuele pc's zijn traag, maar er kan echt alles in gedaan worden. Internetten, pc's opnieuw installeren en printen. Kortom het is nu gratis, dus download het en ga er mee aan de slag.