Review van de IT Works ER700 e-reader

E-readers worden steeds populairder en goedkoper. Daarnaast zijn ook de iPad en Android tablets uitermate geschikt voor het lezen van boeken. Hoe is de kwaliteit van de hele goedkope e-readers? Zijn ze bruikbaar om er stukken op te lezen en gaat de accu lang genoeg mee? Welke bestandsformaten kunnen ze aan en hoe krijg ik electronische boeken op het apparaat? Allemaal vragen die hieronder beantwoord zullen worden. Maar eerst het apparaat zelf.

De IT Works ER700

De IT Works ER700 is een 7 inch (17,8 cm) e-reader. Het scherm is een TFT scherm en toch heel goed leesbaar in plaatsen waar veel licht is. Het contrast en helderheid zijn aan te passen en ik gebruik het apparaat met de laagste instellingen. Dit scheelt ook weer behoorlijk in de accu levensduur.

De ER700 komt met een ingebouwd geheugen van 2 GB, die via de meegeleverde mini USB kabel aan de pc aangesloten kan worden. Vandaar is de e-reader als een USB-stick benaderbaar. Het plaatsen van e-books is vrij eenvoudig als het verslepen van een document van de ene map naar de andere map. Verder zit er een koptelefoon bij want je kunt er ook mp3's en filmpjes op kijken. Geluid is ok, het vinden van het juiste formaat om een filmpje te kijken kost meer tijd. En als je dan een filmpje kijkt, vreet dat energie en schokt het beeld her en der. Goed het kan, maar daarvoor koop je geen e-reader. Daar kun je beter een tablet voor kopen.

Het scherm heeft geen touch ondersteuning en daarom zijn er maar liefst 12 knoppen. Een aantal knoppen vervullen dezelfde functionaliteit, dus het zou met minder knoppen kunnen. Het klinkt misschien raar maar de knoppen gebruik ik toch allemaal. Omdat het apparaat herkent hoe je het vasthoud, past deze de schermlayout aan. Van portret naar landscape en weer terug. De werking van een aantal knoppen veranderen dan ook mee en dat had ik zeker niet van een goedkoop apparaat als deze niet verwacht.

Het apparaat is instaat om WAV, APE, FLAC, OGG, MP3 en WMA geluidsbestanden af te spelen. Inclusief ID3 tags. Voor video wordt gebruik gemaakt van het digitale camera formaat. Een ander voordeel is dat het ook jpg bestanden kan tonen en ook nog in kleur! Dat is een groot voordeel van een TFT e-reader t.o.v. de e-inkt readers. Tijdens het lezen kan er muziek op de achtergrond afgespeelt worden. Dit heeft wel invloed op de accu levensduur.

Er kan tot 16GB SD kaartjes ingestopt worden en zo zet ik zelf de boeken erop. Geen gedoe met kabels. Natuurlijk zou een draadloze verbinding via WIFI of Bluetooth nog idealer zijn, maar dat zit er niet in. En eerlijk gezegd mis ik het ook niet.

Helaas kent de reader slechts drie e-book formaten: ePub, PDF en TXT. Van een e-reader zou je meer mogen verwachten. Verder is het mogelijk om bookmarks te plaatsen en wordt er van elk boek onthouden waar je bent en welk boek je het laatst gelezen hebt.

7 inch is wel heel lekker om te lezen mits je de juiste vergroting aan hebt gezet. Voor mensen die wat moeite hebben met kleine letters, adviseer ik dan ook een groter scherm. De snelheid waarmee pagina's worden omgeslagen is precies goed. Daarmee bedoel ik dat als je een bladzijde lees, dat dan de volgende pagina er meteen is als je omslaat. Ga je echt door het boek bladeren, dan wordt het apparaat traag. Dit geldt ook voor het omkeren van het scherm als het aanpassen van de vergroting. Het is niet meteen zoals je bijvoorbeeld bij de iPad ziet.

Conclusies

De ER700 is voor 50 euro een aanrader! Let wel dat er slechts drie e-book bestandsformaten ondersteund worden. De accu gaat lang mee, al geeft de batterij indicator al vrij vlot aan dat het apparaat nog maar voor een kwart vol zit. Ik kan een heel boek van 400 pagina's met een acculading uitlezen. Het gewicht van deze e-reader is prima. Het is lichter dan bijvoorbeeld mijn 6 inch Bebook en veel lichter dan een iPad. Natuurlijk heb je met de iPad nog wel 3 inch extra scherm.

Het apparaat doet wat het moet doen en ik gebruik het daar dan ook voor. Ik lees veel technische engelse boeken in PDF formaat en dat gaat prima. Soms moet ik een beetje de vergrootknop gebuiken om lekker te kunnen lezen. Wat mij zeker opvalt is dat ik veel sneller lees dan dat ik dat met een boek doe. In vergelijking met een goedkope tablet twijfel ik om hier een goed antwoord te geven. De goedkope tablets draaien bijna allemaal Android en daar zijn veel e-readers voor. Daarmee heb je ook meer e-book formaten tot je beschikking. Plus dat daar wel draadloos internet op zit. Het voordeel van deze e-reader is dat hij erg lang op een acculading doet. Dus voor het alleen lezen, stel ik voor om voor de ER700 te gaan. Verder doet het apparaat wat het moet doen en dat meteen vanuit de doos. Dus geen apps zoeken en proberen te installeren.

Voor het lezen van strips (crb formaat) gaat niet met de ER700, want het formaat wordt niet ondersteund. Wel kan een CRB bestand uitgepakt worden. Het is namelijk een zip bestand met allemaal jpg's erin. En dat laatste kan de ER700 wel aan. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat voor een echte stripervaring toch een 10 inch scherm vereist is.

Wat met een goedkope android tablet tegen heeft, is het risico van frequente vastlopers. Daar heeft de ER700 helemeel geen last van. Het is een stabiele e-reader, waar goed over nagedacht is en dat voor een echt mooie prijs!