Review Archos 7 Home Tablet versie 2

De Archos 7 Home Tablet versie 2 is een 7 inch Android 2.1 tablet. Het is verder erg goedkoop (circa 150 euro) en komt niet met een capacitive screen. Dit in tegenstelling van de specificaties Deze tablet is niet te vergelijken met de Archos 70 of de Archos 101. Deze komen beiden met Android 2.2 en Bluetooth. De Archos 7 Home tablet heeft dit niet en het scherm is van minder kwaliteit.

Update!

Het blijkt dat het scherm niet capacitive is, zoals dat eerder wel is vermeld. De CPU snelheid is geen 800Mhz, maar 600Mhz. Ook hier kloppen de specificaties niet. Verder is het lus probleem nog steeds niet opgelost. Gebruikers blijven de image telkens terugzetten. Dit is voor mij zeker een dealbreaker. Maar lees rustig verder.

De eerste indruk

Voor een apparaat van nog geen 150 euro is het een leuk ding. Je kunt er e-books mee lezen en websurfen gaat redelijk met de standaard webbrowser. Helaas is toegang tot de Android Market niet mogelijk, waardoor toch veel gratis apps niet direct downloadbaar zijn. Via een omweg zijn bijvoorbeeld wel de Youtube app en de Skyfire webbrowser wel op het apparaat te installeren. Dus jawel een tablet van 150 euro's die prima FLASH aan kan.

Het scherm is redelijk om naar te kijken. De inkijkhoek is beduidend minder dan bijvoorbeeld de iPad en de Galaxy tab. Pinch to zoom werkt niet. Er gebeurt iets als je met twee vingers probeert in te zoomen, maar het effect is totaal niet voorspelbaar. Daarbij is het veel te traag.

Het automatisch roteren van het scherm werkt prima en websrufen via WIFI is geen enkel probleem. Is het wel zo dat zo nu en dan de verbinding om een onverklaarbare reden wegvalt. Gelukkig is de verbinding er overigens vrij snel weer, waardoor het eigenlijk meer een ongemak is. Er zijn overigens wel meldingen op het internet te vinden van mensen die hier veel meer problemen mee hebben.

De batterijduur is redelijk. Circa 5 tot 8 uur met wat e-books lezen en websurfen. Het toetsenbord werkt goed en de overal reactie van het apparaat is goed te noemen. 3D spelletjes werken wel, maar de G-sensor werkt voor geen meter bij 3D spellen. Angry birds werkt ook niet goed, waardoor dit apparaat als hardcore game machine zeker afvalt.

Voor een goedkoop apparaat is dit een aanrader, of.... niet? Mijn apparaat kwam na 4 dagen in een lus/loop terecht met de volgende foutmelding: The process android.process.acore has stopped unexpectedly. Please try again. en wat je ook doet, de melding komt telkens weer terug. Een harde reset geeft ook niet het gewenste effect. Safe booten kan ook niet omdat de menu knop niet fysiek aanwezig is, maar op het touchscreen. Kortom daar kom je nooit bij met deze melding. Er blijken meer mensen te zijn zoals hier op het Archos forum.

Één persoon heeft de originele firmware van de Archos er weer opgezet en daardoor werkt zijn tablet weer. Ik heb mijn exemplaar op 3/1/2011 teruggestuurd naar Archos met de reden om een goeie firmware te maken waardoor dit probleem niet meer voorkomt of in ieder geval netjes afgesloten kan worden. Ik heb tot op heden nog niets van terug gehoord. Nu ruim zes weken later heeft Dynabyte mij aangeboden om het geld terug te geven. Dit heb ik geaccepteerd. Ik moet wel vermelden dat ik hier zelf behoorlijk achter aan heb moeten gaan. Ik ben dan ook niet tevreden over de service van Dynabyte.

Help mijn Archos doet het niet meer!

Op het eerder genoemde forum is een update.img te vinden die via de PC en de USB kabel in de root van de Archos geplaatst moet worden. Restart de Archos en deze zal de update gaan verwerken. Je bent wel al je gegevens kwijt, maar het apparaat werkt weer. Kortom voor mij een niet wenselijke workaround. Als je dit niet erg vindt, en alles op een externe micro SD-kaart, dan zou dit werkbaar kunnen zijn. Ik vind van niet.

Mijn advies is, wacht even met het kopen van versie 2 van deze tablet. Vroeg of laat blijft het apparaat hangen in een lus. Laat Archos maar met goede software komen. Overigens is het interessant om te weten dat Archos deze versie van het apparaat niet op hun website heeft staan. Dit geeft te denken. In ieder geval houd ik jullie hiervan op de hoogte.