Dagelijkse energie behoefte calculator

Inleiding

In een tijd waar meer dan 60% van de Nederlandse bevolking aan een vorm van overgewicht lijdt, is het niet meer dan logisch om naar eenvoudige hulpmiddelen te grijpen om greep op overgewicht te krijgen.

Een mogelijke oplossing

Overgewicht zal steeds meer een groter maatschappelijk probleem worden. De bekende ziektes (hart en vaatziekten, diabetes) die met overgewicht in verband worden gebracht, leggen steeds meer druk op de zorg.

Dan is ook nog de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het westen t.o.v. de rest van de wereld. In principe is er te weinig voedsel om elk mens van dezelfde hoeveelheid energie te voorzien, zoals de westerse mens nu nodig denkt te hebben.

Redenen als het zit in de familie of het is erfelijk zal voor een aantal nederlanders gelden, maar lang niet voor alle nederlandes met een overgewicht. Het klopt dat foute eetgewoontes in de familie zitten. Het klopt dat foute traditionele versnapperingen cultuurgoed zijn. Het klopt dat winkels volstaan met verleidelijk fout voedsel. Het klopt dat fabrikanten graag willen dat u hun voedsel koopt. Het klopt dat suiker verslavend is.

Overgewicht is te wijten aan dat er teveel energie ingenomen is en er wordt daar te weinig van verbruikt. Met behulp van deze pagina is het mogelijk om uw dagelijkse energie behoefte te berekenen. Door zelf de hoeveelheid energie van de ingenomen dranken en voedsel op te tellen kan bekeken worden of er te weinig dan wel teveel energie is ingenomen. De conclusie is vervolgens aan u.

Vet is fout?

Het idee dat vet fout is, wat nu al een tijd wordt gepropagandeerd door onder andere het Voedingscentrum in Den Haag, heeft er niet toegeleid dat het overgewicht onder de Nederlanders is afgenomen.

De schappen liggen vol met light- en vetvrij voedsel en dranken en vinden gretig aftrek. En toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders last van overgewicht. Een vrij grote bewustwoording zal zijn, als men niet alleen kijkt of er wel of geen vet in het voedsel zit, maar vooral hoeveel energie een portie voedsel bevat.

Honderd gram gezoute pinda's levert dezelfde hoeveelheid energie als een behoorlijke warme maaltijd. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld drie gevulde koeken. Ook al zijn die vetarm, de hoeveelheid suiker die het bevat, levert de energie wel. En omdat het lichaam veel beter suiker omzet in energie, zal het vet wat er al is niet verbranden. Om af te vallen is het beperken van de vet inname zinloos, als de totale energie inname ook niet minder wordt. Wat dat betreft kan er beter gekeken worden naar gezonder voedsel en dat betekent een gedragsverandering in het eet- en drinkpatroon.

Kortom let op met wat je eet door te gaan bijhouden wat je eet en dat vergelijken met wat je eigenlijk zou moeten eten.

Naar de dagelijkse energie behoefte calculator.

www.caloriecalculator.nl