Deelname postcode-, sponsor- en vriendenlotterij stopzetten

Het is zo gemakkelijk om aan een loterij deel te nemen. De ene keer is het een gratis lot die je aangeboden wordt, of een telefoontje waarin verteld wordt dat je voor een klein bedrag een paar keer meespeelt en daarna stopt de deelname automatisch. "Geen enkele verplichtingen gaat u verder aan."

Nou vergeet dat maar. Deelname moet je altijd zelf stopzetten en hou rekening mee met een opzegtermijn van een maand. De loterij heeft niet voor niets een slechte naam en ze doen goed hun best om dit zo te houden. Maar eerst even wat kansberekingen de reveu laten passeren. De kans dat je wat wint bij een loterij is zodanig klein, dat elk rationeel mens hier niet eens aan mee zou doen. De winkans per loterij ligt tussen de 1 op 20.000.000 en 1 op 100.000.000. De kans dat je wordt aangereden is iets hoger. Alleen gaan we hier vanuit dat dit ons niet zal overkomen. Dus winnen een loterij is net zo (on)realistisch.

Zie ook deze website.

Let op!

MGET.nl heeft niets te maken met de verschillende loterijen en elke vraag hieromtrent zal dan ook niet beantwoord worden. Richt je vragen naar de desbetreffende loterijen.

Hoe opzeggen

Maar hoe zeg je nu correct op, want hier zijn op het internet veel nare verhalen over te vinden. Als je opzegt, zorg er dan voor dat je altijd de opzeggegevens bij de loterij vandaan haalt.

Vemeldt bij je opzegging altijd je volledige naam, je rekeningnummer en je lotnummers. Alleen dan kan men je opzegging goed verwerken.

Voorbeeld opzegbrief:

(Uw naam zoals die bij de loterijbekend is bijvoorbeeld) J. de Jong Een straatnaam 1 1000 AA Amsterdam

Amsterdam 1 januari 2011,

Loterijnaam Adres/postbus van de loterij Postcode plaatsnaam

Geachte heer, mevrouw

Graag wil ik mijn deelname aan uw loterij per direct stopzetten. Ik wens geen nieuwsbrieven per post of per e-mail van u te ontvangen en ik stel het niet op prijs dat ik naar aanleiding van deze brief telefonisch benaderd wordt. Ik wil u dan ook verzoeken om mijn persoonsgegevens uit uw deelnemersbestand te verwijderen.

Mijn lotnummers zijn: ..., ..., ..., Mijn rekeningnummer is: ....

Graag ontvang ik van u een bevestigingsbrief voor het stopzetten van mijn deelname, met daarin de vermelding van mijn lotnummers en per wanneer de deelname door u stopgezet wordt. Ik zou ook graag van u willen weten of ik nog met andere loten meespeel. Deze wil ik ook graag stopzetten. Daarnaast wil ik ook bevestigt zien dat u mijn gegevens uit uw deelnemers bestand gaat verwijderen.

Hoogachtend J. de Jong (je naam)

Einde voorbeeld.

U kunt ervoor kiezen om de brief aangetekend te verzenden.

Contactgegevens van de loterijen:

Postcodeloterij:

Telefonisch op telefoonnummer 0900 – 330 1111 (20 cpm, iedere werkdag, 09.00-21.00 uur). Online: gebruik het online opzegformulier. Schriftelijk: stuur uw schriftelijke opzegging naar: Nationale Postcode Loterij, Van Eeghenstraat 70, 1071 GK Amsterdam. Vermeld in uw brief alstublieft uw naam en adres, uw rekeningnummer en de lotnummers waarmee u niet verder wilt meespelen. Vergeet u niet uw handtekening te zetten? U kunt uw schriftelijke opzegging ook faxen naar 020 - 67 538 66.

Wilt u opzeggen naar aanleiding van een overlijden? Neemt u dan telefonisch contact met de loterij op: 0900 - 330 1111 (20 cpm).

Sponsorloterij:

Deze loterij bestaat niet meer en is nu vriendenloterij geworden.

Vriendenloterij:

VriendenLoterij Van Eeghenstraat 70 1071 GK Amsterdam

U kunt ook faxen naar: 020-4703148. Vermeld in uw bericht alstublieft duidelijk uw verzoek, uw adres, uw rekeningnummer en het aantal lotnummers dat u wilt beëindigen. Vergeet u niet uw handtekening te zetten!

Misverstand loterijen

Veel loterijen proberen je overtuigen dat je goed bezig bent als je mee doet. Ze doen vaak voorkomen dat ze met jouw inleg uit liefdadigheid goede doelen steunen. Ze steunen inderdaad goede doelen, maar doen dat absoluut niet uit liefdadigheid. Ze zijn dat namelijk bij de wet verplicht om te doen. Gezien de winkans die de loterij je geeft, kun je beter elke maand geld doneren aan een goed doel naar eigen keuze. Zo krijgt het goede doel je hele inleg en word je niet overspoelt door vervelende loterij brieven en telefoontjes.

Nog wat tips

Registreer je telefoonnummer(s) in het bel-me-niet-register. Het verwerken van je registratie duurt circa 6 weken.

Noteer de datum van je opzegging en hou je banksaldo in de gaten. Wanneer er toch nog geld van je rekening wordt afgeschreven dan kun je dat geld terug laten storten. Mits je voor de trekking dit bij de loterij hebt doorgegeven.

Wanneer je toch gebeld wordt, ga niet in op aanbiedingen. Geef aan dat je geen interesse hebt en hang op.

Wordt het toch te gortig dan kun je jouw probleem bij de volgende instanties aankaarten:

  • OPTA
  • Stichting reclamecode comissie
  • Klachtenprocedures van de loterij zelf
  • Consumentenbond

Bij je bank kun je tegenwoordig je afgegeven machtingen via internetbankieren stopzetten. Let daarbij wel op, dat loterijen mogelijk via een ander rekeningnummer alsnog geld van je rekening proberen af te schrijven. Dus hou je saldo in de gaten. Het moet wel zo zijn dat je voordat je de machting intrekt, je de loterij op de hoogte hebt gesteld van het stopzetten van je deelname.