Open mail relay

Met mail relay wordt bedoeld het doorsturen van e-mail. Meestal wordt dit via een autorisatie en verificatie proces geregeld en daardoor wordt het voor bijvoorbeeld spammers wat moeilijker gemaakt om te spammen.

Helaas bestaat er ook zoiets als een open mail relay en daar maken spammers graag gebruik van. Een open mail relay geeft alle berichten door alsof die oorspronkelijk van hem afkomstig zijn. Hierdoor wordt de oorspronkelijke verzender geannomiseerd. Voor spammers is dat heel erg prettig, maar voor de eigenaar van de open mail relay zijn de consequenties wat minder fijn. Een goede provider sluit u bij constatering van een open mail relay direct af. Dit om te voorkomen dat het hele netwerk van de provider op de zwarte lijst terecht komt en dat spammers nog van de open mail relay gebruik kunnen maken.

Hoe komt u aan een open mail relay?

U kunt op twee manieren aan een open mail relay komen:

  1. u heeft uw mailserver niet voldoende dicht gezet
  2. u heeft een trojan of worm op uw systeem en die zorgt voor de open mail relay

Indien u een eigen mailserver heeft is het raadzaam om regelmatig te controleren op het hebben van een open mail relay. U kunt dit door middel van telnet doen, of u maakt gebruik van de scanservice van abuse.net

Als u geen mailserver heeft, dan is het verstandig om op een open mail relay te gaan testen wanneer u port 25 heeft openstaan, nadat u bijvoorbeeld uw computer op openstaande poorten heeft getest.

U kunt dan ook gebruik maken van de open mail relay service van abuse.net.