Nokia 5230 review

Opzoek naar een mobiele telefoon waarmee je lekker kunt internetten en o.a. muziek kunt luisteren? Dan is de Nokia 5230 misschien iets voor jou! Deze Nokia is één van de weinige 3G telefoons onder de 150 euro en komt ook nog eens met een ingebouwde GPS ontvanger.

De ingebouwde 2 megapixel camera is wellicht wat magertjes. De foto's zijn bij voldoende licht redelijk tot goed. Internetten gaat prima met dit apparaat. Wel is mijn advies om Opera Mobile te installeren. De standaard browser is niet altijd even stabiel.

Het touchscreen werkt opzich prima. Het scherm is wel wat aan de kleine kant en dat maakt het tikken van bijvoorbeeld een e-mailtje niet echt tot een genot. Je hebt weinig overzicht van wat je typt, want meer dan de helft van het scherm wordt gebruikt door het virtuele toetsenbord. Om tekst invoer te vergemakkelijken wordt er een plectrum meegeleverd. Het is ook mogelijk om tekst te schrijven. Handschriftherkenning is goed. Schrijven met het plectrum is geen succes. Mijn advies is dan ook ;gebruik een stylus.

De GPS functie is een leuke bijkomstigheid en Nokia levert tegenwoordig gratis navigatie software met kaarten van de hele wereld. OVI maps heet dit product en het ziet er goed uit. Het vinden van een GPS FIX is wat aan de trage kant. Soms duurt het wel 5 minuten voordat het systeem weet wat de coordinaten zijn.

Filmpjes en foto's maken gaat goed. De camera is snel en met voldoende daglicht lijkt het ook nog wat. Er is geen ingebouwde flitser aanwezig en het camera gebruik is dan ook alleen voor overdag. Professionele kiekjes ga je met dit apparaat niet maken. Vakantiefoto's zijn wel goed te doen.

Muziek luisteren gaat prima met de 5230. De music player werkt intiutief en goed. Veel zaken worden automatisch gedaan, zoals het sorteren op artiest of op album. Zet de mp3's op een micro-sd kaart en je hebt een goede mp3 speler. Naast het afspelen van MP3's kunnen er ook video's bekeken worden.

De video formaten ondersteuning van de video speler is erg matig en de proef videos die ik geprobeerd heb, waren niet erg succesvol. Vaak was er alleen geluid hoorbaar, maar geen beeld zichtbaar of liepen ze niet synchroon. Ook kwam vaak de melding dat de video te groot was om af te spelen. Het ging dan om een video van circa 100 MB.

Met de Nokia PC suite is het mogelijk om te thetheren. Dit is je mobiele telefoon aan je laptop aan sluiten om via je mobiel te gaan internetten. Let wel op dat telecom bedrijven dit vaak niet toestaan. Daarvoor heb je wel een USB datakabel nodig die niet mee wordt geleverd. DE Nokia 5800 Express heeft deze namelijk wel in de doos zitten. En naar mijn mening zou de kabel dan ook meegeleverd moeten worden.

De accuduur is redelijk. Eens in de twee dagen opladen bij het volgende gebruik:

 1. 1. halfuur per dag bellen;
 2. 2. een uur internetten;
 3. 3. 4 uur mp3's luisteren;
 4. 4. half uur e-mailen.

Na een aantal maanden in gebruik te hebben gehad, zijn mij de volgende zaken opgevallen.

 • Bij meerdere tabs open te hebben in de Opera browser, crasht de telefoon regelmatig. Het is dan noodzakelijk om de accu even uit de telefoon te halen. Het reset knopje is niet te gebruiken;
 • De nieuwe youtube app werkt fantastisch;
 • Wanneer de telefoon als mass storage device wordt gebruikt, moet je de instellingen langs van je applicaties die naar de Micro-SD card verwezen. Deze is de telefoon opeens kwijt.
 • Wanneer de telefoon gelocked is en er wordt gebeld dan staat er wel leuk dat je de telefoon moet unlocken en als je dat gedaan hebt, veranderd de scherm layout zodat je bijna op de "ophang" knop drukt i.p.v. de opneem knop.

De 5230 wordt als mp3 speler phone verkocht. Helaas is de meegeleverde musicplayer alleen via het touchscreen te gebruiken. De bijgeleverde headset heeft één bedieningsknopje en daarmee kan heel erg weinig bediend worden. Wat je zou willen is bijvoorbeeld het volume verhogen, nummer overslaan. Even op pauze zetten en weer verder gaan met het nummer. Dit kan niet met de bijgeleverde headset en dat is wel erg jammer.

Conclusie

Wil je een goedkope 3G telefoon met extra's dan is dit een hele goede keus. Wil je een goedkope Iphone kloon hebben, dan stel ik voor om verder te gaan zoeken. De Nokia 5230 is dit duidelijk niet.

Minpunten

 1. 1. wordt geleverd zonder usb datakabel (meteen mee aanschaffen) en let op dat dit niet een standaard mini usb kabel is;
 2. 2. video's kijken ga je hiermee niet doen;
 3. 3. plectrum voor tekst invoer had wel weg mogen blijven;
 4. 4. relatief klein scherm om mee te internetten;
 5. 5. geen WIFI
 6. 6. het knopje op de headset waarmee het apparaat bediend kan worden, is veel te mager uitgevoerd

Pluspunten

 1. 1. de prijs;
 2. 2. ingebouwde GPS;
 3. 3. goede mp3 speler;
 4. 4. UMTS ondersteuning;
 5. 5. accuduur;
 6. 6. gratis navigatie software;

Aanbevelingen

 1. 1. screen protector;
 2. 2. sillicon skin;
 3. 3. stylus;
 4. 4. data abonnement;
 5. 5. Y-browser.