Kan een IT-er zonder multitool?

Al jaren hangt mijn multi tool , een Leatherman PST, standaard aan mijn broeksriem. Als IT-er kan men naar mijn mening niet zonder multitool, want iedereen die veel met computers werkt, heeft vroeg of laat een schroevendraaier, een mes of een tang nodig.

Zoals de naam al zegt is een multitool een veelzijdig stuk gereedschap en wordt vaak vergeleken met een Zwitsers zakmes. De multitool heeft als belangrijkste kenmerk een goede tang. Daarom heen zit meestal een mes, een vijl en enkele schroevendraaiers in de handvatten van de tang "verstopt". De handvatten kunnen zodanig ingeklapt worden, dat het geheel een handig mee te nemen pakketje wordt.

Waarom kan een IT-er niet zonder multitool?

IT-ers komen vaak bij klanten langs en hebben dan behoefte in een klein, goed en veelzijdig stuk gereedschap en niet in een gereedschapskist. Met de meeste multitools kunnen de meeste IT klussen gedaan worden. Daarnaast zijn de meeste multitools uitbreidbaar met extra schroevendraaiers, zoals bitjes, zodat met minimale "bagage" een heel arsenaal aan gereedschappen mee genomen kan worden.

Op een rij de voordelen van een multitool:

 1. klein en compact
 2. groter dan een zakmes, wat de grip ten goede komt
 3. een echte tang waar goed mee gewerkt kan worden
 4. uitbreidbaarheid, waardoor met minimale bagage extra gereedschappen beschikbaar komt
 5. nieuwere modellen multitools komen met locking mechanismen, zodat bijvoorbeeld het mes of schroevendraaiers vast kunnen worden gezet

Mijn ervaringen

Voordat ik mijn Leatherman PST had, gebruikte ik een zakmes. Al snel mistte ik het hebben van een combinatie tang. Ik heb enkele jaren met deze combinatie rondgelopen (zakmes en combinatie tang). Op een bepaalt moment werd het tijd voor een nieuw zakmes en zo kwam ik in aanraking met een zeer goedkope kloon van de Leatherman PST. De kwaliteit van de kloon was waardeloos, maar ik kon er redelijk mee werken. Na drie van zulke kloons versleten te hebben, ging ik over op de aanschaf van mijn Leatherman PST. Op dat moment waren alleen de Leatherman Micra, en de Leatherman Supertool verkrijgbaar. De micra was voor mij te klein, hoewel het schaartje wel heel erg goed is en viel daarmee af. De Supertool is inderdaad super groot en voor mij te log en te zwaar. Ik ken iemand die een Supertool heeft en die heeft hem in zijn gereedschapskoffer zitten. Ok scheelt ruimte in de koffer, maar erg handzaam is de Supertool niet.

Nu zijn er meerdere fabrikanten die multitools maken en Leatherman heeft nu ook enkele nieuwe types op de markt gezet. De Leatherman Wave is nu het nieuwe vlaggeschip van het bedrijf. De Wave is zwaarder dan de PST, maar heeft enkele verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van de PST. Vooral dat het mes aan de buitenkant van het handvat zit is een behoorlijk gebruikersvriendelijk. Daarnaast kunnen veel zaken vast worden gezet en dat komt de bruikbaarheid ook weer te goede.

Mijn favoriet blijft voorlopig mijn Leatherman PST 1, zoals hij later genoemd is. Helaas wordt deze vanaf 2006 niet meer gemaakt en heeft hij plaats moeten maken voor geavanceerdere modellen waaronder de Wave.

Keuze tips

Indien u nog geen multitool heeft en u bent graag aan het klussen of prutsen, dan is een goede multi tool een must have. Laat de bakken met multitools van 5 euro links liggen. Ga meteen voor een goede het is het geld dubbel en dwars waard. Ik heb drie van die kloons in drie maanden versleten en dat in vergelijking met mijn PST (gekocht in 1997), dus invensteer die 15 euro's meteen in iets goeds.

De tips:

 1. bedenk waar u het voor wilt gaan gebruiken
 2. wat vindt u belangrijk
 3. hoe zwaar mag de multitool zijn, draagt u de tool bij u, of ligt deze altijd in de auto?
 4. moet de tool uitbreidbaar zijn?
 5. kleur en materiaal keuze
 6. garantie en service fabrikant

Leatherman geeft standaard 20 jaar garantie, dat doen niet alle merken. En ja u zult gebruikmaken van uw garantie dus u kunt deze beter zo lang mogelijk hebben.

Als materiaal raad ik aluminium af. Het is erg licht, maar dat gaat zeker ten koste van de stijfheid en sterkte van de multitool. Vermijdt stiletto achtige multitools, deze werken meestal met springveren en een van de kenmerken van springveren is dat deze springen. Meestal in de heetst van de strijd begeven die dingen het. Oftewel juist op die momenten dat u het niet kunt gebruiken gaan ze stuk.

Mijn advies kies een multitool die bij u past, dus niet teveel toeters en bellen die u nooit zal gebruiken en zeker niet te weinig nemen, tenzij u al een erg goed zakmes bezit.

Hier kunt u een engelstalige multi tool vergelijkingssite vinden waar u van de grootste merken de meest voor de handliggende informatie kan vergelijken met de verschillende tools.

Nogmaals naar mijn mening kan een IT-er niet zonder multitool, maar als ik eerlijk ben zo iedereen er eentje bij zich moeten dragen.