Medion digitaal Schrijfblok (MD 85276) review

Wat is mooier om uw handgeschreven notities op een eenvoudige wijze naar uw computer te transporteren. Met het digitale schrijfblok van Medion is dit kinderlijk eenvoudig.

Hoe werkt het?

Het digitale schrijfblok bestaat uit een speciale pen en een soort van A4 klembord waar u normaal papier op kunt leggen om op te schrijven. Het schrijven doet u met de speciale pen en het klembord registreert de bewegingen van de pen en zet deze om in een soort van plaatje. Wanneer u een bladzijde vol heeft geschreven, dan slaat u de volgeschreven bladzijde om en u drukt op het klembord voor een nieuwe pagina. Daarna kunt u weer verder schrijven. Is het echt zo simpel? Eigenlijk wel. Het plaatje dat het klembord van uw teksten maakt, moet u nog laten converteren naar digitale tekst. En dat kan bijvoorbeeld met het meegeleverde programma Myscript van Vision Objects. Maar als u bijvoorbeeld een scanner heeft, dan zit daar hoogstwaarschijnlijk ook een handschriftherkenningsprogramma bij. Ook dat programma zou u kunnen gebruiken.

Ik ben echt verbaasd over de kwaliteit van het handschriftherkenningssoftware. Mijn handschrift is verre van goed leesbaar en toch komt er een redelijke tekst uit.

De eenvoud van het gebruik van de pen en het klembord, staat in schril contrast met het gebruik van de meegeleverde software. Deze is verre van duidelijk. Het herkennen van mijn handschrift lukt uiteindelijk wel, alleen moet er wel even met het programma gestoeid worden.

Pluspunten

  1. het gebruik van pen op normaal papier;
  2. in eigen handschrift teksten overal kunnen schrijven;
  3. werking sluit erg aan bij het natuurlijk schrijven;
  4. goeie prijs, circa 79 euro.

Minpunten

  1. de pen is te dik om lekker mee te schrijven;
  2. de pen schrijft als een goedkope balpen;
  3. de meegeleverde software heeft geen Nederlandse taalondersteuning (zie onderstaande opmerking);
  4. software zou gebruiksvriendelijker kunnen.

Opmerking:

De meegeleverde software is MyScript van Vision Objects. Dit is een LITE versie. Deze versie kent slechts een beperkt aantal talen en de Nederlandse taal zit hier niet bij! Voor circa 20 euro kunt u het complete pakket kopen en dan heeft het pakket wel ondersteuning voor de Nederlandse taal. Voor een produkt wat in Nederland wordt verkocht zie ik dit wel als een dealbreaker. Men had minimaal ervoor kunnen zorgen dat de LITE versie de Nederlandse taal wel ondersteund.

Naast teksten herkennen kunt u ook tekeningen digitaliseren. Wat dat betreft heeft u een echt digital notitieblok tot uw beschikking. Helaas kan er geen onderscheid worden gemaakt tussen verschillende kleuren. Het digitaliseren van tekeningen zal dan beperkt blijven tot de kleur zwart, iets wat voor schetsen goed genoeg zal zijn.

Door middel van de meegeleverde USB kabel kunt u het klembord ook direct met uw computer verbinden en het klembord fungeert dan als digitaal tekentablet. De kwaliteit is niet te vergelijken met een Wacom tekentablet en het werkt heel aardig. Het tekentablet herkent geen drukgevoeligheid, iets wat een echt tekentablet wel kan.

Het interne geheugen is 32 MB en is uit te breiden met een SD Card van maximaal 1 GB. Wanneer het klembord met een computer wordt verbonden dan fungeert het klembord als externe harddisk. U kunt het klembord daarom ook nog gebruiken om bestanden mee uit te wisselen of als SD cardreader te gebruiken.

De pen heeft 1 AAA batterij nodig en het klembord zelf 4 AAA baterijen. Dit is een vervelend aantal, voor als u oplaadbare baterijen gebruikt. In de meeste opladers gaan maar vier batterijen.

Conclusie

De software mag wel gebruiksvriendelijker en met ondersteuning van de Nederlandse taal. De pen mag wel lekkerder schijven. Verder is het een aanrader! Volgens mij is dit ideaal voor studenten en mensen die veel met de handschrijven. Wat is mooier dan snel door je eigen notities te zoeken met CTRL+F3? Combineer het digitale schrijfblok met een software pakket als Microsoft OneNote en u heeft al uw notities digitaal in handbereik.

Deze review is met de Medion digitale schrijfblok geschreven. Hieronder plaatjes van de handgeschreven tekst, ter illustratie van het de mogelijkheden. Let op dat ik het programma Myscript niet getraind heb en dat mijn handschrift verre van leesbaar is.

Het digitale schrijfblok is onder andere te verkrijgen bij de ALDI of via de website van Medion.

Voorbeeld van mijn handschrift en de kwaliteit van het klembord.

Voorbeeld van handgeschreven tekst op het digitaal schrijfblok.

Voorbeeld van de handschriftherkenning van de hierboven met de handgeschreven tekst.

Voorbeeld van handschriftherkenning van de handgeschreven tekst.