Maak demo filmpjes van u computerhandelingen

Een foto zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook voor het uitvoeren van bepaalde handelingen op de computer. Handelingen uitschrijven is een vervelende bezigheid en spreekt veel minder tot de verbeelding dan screenshots of nog beter een filmpje waarin de handelingen worden voorgedaan.

Gelukkig zijn er mensen die dit ook al bedacht hadden en ze zijn met de volgende oplossingen gekomen:

  1. de handelingen opnemen met een camara (home video, webcam, digitale camara)
  2. de handelingen door een videorecorder laten opnemen door het videosignaal van de monitor naar een videorecorder door te lussen
  3. de handelingen door ee software programma laten vastleggen.

De eerste twee methodes zijn duur, onhandig en het beeld is lang niet zo mooi als methode 3. Methode 3 kan prijzig zijn als er een commercieel pakket gekocht wordt. De open source cumminity heeft ook deze niche ontdekt en de volgende pakketten kunnen handelingen op het computerscherm opnemen.

  1. camstudio
  2. wink
  3. pyvnc2swf
  4. vnc2flv

De verschillen tussen de programma's

Het eerste pakket is als enige instaat om de filmpjes meteen naar het avi formaat op te slaan. U kunt avi's bijna op elk computerplatform afspelen. De andere twee pakketten slaan meteen op naar het flash formaat van macromedia. Flash wordt bijna door elke internet browser ondersteund en is ook als een gewone player beschikbaar. Camstudio kan avi bestanden ook omzetten naar flash, alleen is de kwaliteit bedroevend slecht en is erg tijdrovend. Ik adviseer camstudio dan ook alleen voor het maken van avi films.

Flash filmpjes hebben als voordeel dat deze op het internet gezet kunnen worden, maar er niet eenvoudig van de website kunnen worden gekopieerd. Avi bestanden moeten altijd gedownload worden. Over flash filmpjes heeft u op het internet meer controle.

Het grote nadeel van flash programma's is dat tijdens het uitvoeren van de handelingen die opgenomen moeten worden, de prestatie van uw computersysteem merkbaar negatief wordt beinvloed. Het stottert erover. Camstudio heeft dit effect veel minder en dat heeft soms de voorkeur, bijvoorbeeld bij snelle handelingen.

Pyvnc2swf heeft als voordeel dat de werking over twee computersystemen kan worden verspreid. Eentje waarop de handelingen worden uitgevoerd en eentje waarop de handelingen worden opgenomen. Dit geeft een beetje prestatie winst ten opzichte van Wink.

Wink en CamStudio zijn compleet pakketten. Er hoeft niets meer worden te geinstalleerd. Pyvnc2swf is slechts programma die afhankelijk is van een aantal andere programma's. Toch heeft de laatste mijn voorkeur als ik flash demo's voor www.mget.nl maak.

Waarom pyvnc2swf?

Waarom pyvnc2swf voor mij werkt. Allereerst gebruik ik het programma Ultra VNC veelvuldig en pyvnc2swf werkt via dit programma (of een ander VNC programma). Met Ultra VNC kunt u over het netwerk en zelfs over het internet een andere computer overnemen. Dit is zelfs platform onafhankelijk. Over het internet via VNC een andere computer overnemen is overigens niet aan te raden. De verbindingen tussen de computers kan tegenwoordig wel gecodeerd worden, maar standaard kan iedereen op de lijn meeluisteren. Naast een VNC server heeft pyvnc2swf ook Python nodig. Dit is een objectgeorienteerde scripttaal. Ik kan het iedereen aanraden, maar ik ben mij ook bewust dat niet iedereen behoefte heeft om te kunnen programmeren. Naast Python is ook nog Pygame nodig. Pygame is een programma bibliotheek voor Python om spelletjes mee te maken. Ook niet direct noodzakelijk voor een dagelijkse gebruiker.