Is de iPad de handheld game console killer?

De iPad kan veel, maar is het ook bekend dat het een prima aparaat is om games mee te spelen? Het is even wennen en niet alle spellen lenen zich goed voor het spelen op een iPad, maar er zijn een aantal juweeltjes bij. En het mooie is, de spellen kosten bijna niets in vergelijking met wat een spel voor de DS/i/xl/3D of PSP moet kosten. Splinternieuwe spellen voor nog geen 3 euro en als je wacht op een aanbieding heb je ze voor minder dan een euro. Denk aan spellen van EA, zoals:

  • Grand Theft Auto
  • Command & Conquer
  • Red Alert
  • Splinter cell
  • Dead Space
  • Mirrors Edge
  • Battlefield: Bad Company
  • FIFA 11
  • Mortal combat

om enkele spellen te noemen. De speelbaarheid is soms wel even wennen omdat alles op het scherm moet worden gedaan of in combinatie met de evenwichtssensor. Wat wel een heel groot voordeel is het grote scherm van de iPad. Daar kan op dit moment geen enkele draagbare game console tegen op.

Zoals al eerder genoemd zijn de prijzen voor games op de iPad een stuk lager dan voor de game consoles. Waar een nieuw Nintendo spel rond de 50 euro kost, zijn spelletjes op de iPad voor al minder dan een euro verkrijgbaar. Super Mario zal op dit moment niet op de iPad verschijnen, maar spellen van bijvoorbeeld EA zijn wel op de iPad beschikbaar en daar scheelt het behoorlijk in prijs.

Daarkomt nog bij dat indie-developers (kleine zelfstandigen) niet echt voor de game consoles kunnen ontwikkelen. Het kost namelijk veel geld om voor bijvoorbeeld voor Nintendo te mogen ontwikkelen. Voor de iPad zijn die kosten een stuk lager, waardoor het voor deze groep ontwikkelaars het een stuk aantrekkelijker wordt om voor de iPad te gaan ontwikkelen. Daarkomt nog bij dat Apple de spellen gemakkelijk online via de AppStore kan verkopen, wat de distributie van de spellen een stuk goedkoper maakt. Kortom het spelaanbod voor de iPad is behoorlijk aan het groeien en elke week komen er nieuwe spellen bij.

Conclusie

De iPad heeft het in zich om een fantastische game console te worden. Het aparaat is snel genoeg om snelle beelden te tonen. De bediening is wennen, maar is zeker niet lastig voor het spelen van spellen en voor sommige spellen (zoals bijvoorbeeld Plants vs Zombies) is het touchscreen een groot voordeel boven bediening met een controller of muis/toetsenbord. Het geluid is prima en het grote scherpe scherm laat de andere portable consoles verbleken. En dan natuurlijk de console killer niet te vergeten: de prijs van de spellen. Die is zoveel lager dan bij de PSP en Nintendo consoles, dat het eigenlijk al snel uit kan om voor de iPad te gaan. Een ander groot voordeel van de iPad is dat je er veel meer mee kunt dan alleen spelletjes spelen. Denk aan het lezen van e-books, strips en tijdschriften, en het even wat opzoeken op internet.

Is de iPad dan alleen maar top? Nou nee. Zo kosten veel spellen erg veel geheugenruimte en dan is 16 GB veel te weinig om als echte game console te gaan fungeren. Daarvoor is de 32 GB iPad wel het minimum. De iPad is goed, maar het maken van spellen voor de iPad staat nog in de kinderschoenen. Hierdoor krijg je soms wel vervelende ervaringen, zoals vastlopers en crashes van het spel. Bij zweterige handen komt het wel voor dat de bediening wat happert. En dat is heel vervelend als je net op het punt staat om in het boss level de grote enge boze vijand probeert te verslaan.

Ach denk maar dat het een spelletje is.