VOIP gaat het maken

2006 gaat het jaar worden dat Voice over IP helemaal gaat doorbreken, daar ben ik van overtuigd. VOIP heeft als voordeel dat er bijna geen gesprekskosten meer gemaakt hoeven worden, want alles gaat over het internet. Bellen naar het buitenland kan in enkele gevallen helemaal gratis of tegen lokaal tarief.

Een aantal VOIP mogelijkheden op een rij

Voor studenten kan ik Skype en VOIPBuster aanraden. Een werkende internetverbinding en een computer met een redelijke geluidskaart, een koptelefoon, een microfoon en een account van een van deze aanbieders zijn de vereisten om gratis of goedkoper te kunnen bellen. Indien de andere partij ook Skype of VOIPBuster heeft dan is het gesprek gratis. Bellen naar vaste nummers kan ook hetzij gratis hetzij tegen een laag tarief. Dit lage tarief is afhankelijk van de bestemming. Wanneer u veel naar dezelfde persoon in het buitenland belt, dan is het gebruik van Skype of VOIPBuster door beide gebruikers zeer aan te raden. Omdat Skype en VOIPBuster afhankelijk zijn van een computer is de consquentie, dat wanneer de pc uit staat, dat er dan ook geen verbinding meer is.

Hiervoor zijn de VOIP ADSL/kabel modems. Ik ga hier niet in op de kabel modems omdat deze over het algemeen goed staan ingesteld voor VOIP, want dat zit tegenwoordig standaard in het kabel pakket. Als u VOIP over ADSL wilt en u wilt buiten uw computer om via VOIP kunnen bellen, dan heeft u een VOIP enabled ADSL modem nodig. Bijna alle grote merken heeft tegenwoordig wel een modem waarmee u via VOIP op kunt instellen. Bijvoorbeeld DrayTek, Thomson, Fritz en ZyXEL om er een paar grote producenten te noemen.

De werking van een VOIP modem

Een VOIP modem heeft twee kenmerken m.b.t. telefonie. U kunt via het modem normaal bellen en u kunt via het modem via VOIP bellen.

Het eerste deel; bellen via de normale telefoonlijn is standaard. Een modem instellen voor VOIP is andere koek.

U dient zich te registreren bij bijvoorbeeld VOIPBuster. U maakt een account aan en u installeert VOIPBuster. Maak vervolgens contact met VOIPBuster.com en u kunt bellen via uw PC. Als alles werkt wordt het tijd om uw VOIP modem te configureren.

Standaard instellingen zijn:

  1. Activeer telefonie indien dit nog niet het geval is
  2. Geef een SIP URI op (voor VOIPBuster is dit uw loginnaam)
  3. Geef uw Username op (voor VOIPBuster is dit uw loginnaam)
  4. Geef uw Password op
  5. Indien nodig nogmaals uw Password opgegeven
  6. Geef een telefoonpoort op, de poort waarmee u wilt gaan bellen via VOIP (optioneel)

Vervolgens moet u de instellingen van de telefonieprovider opgeven. Meestal onder de kop geavanceerd/advanced/Expert.

Het gaat dan om de volgende gegevens voor VOIPBuster:

Registrar: sip1.voipbuster.com

Registrar Port: 5060

Proxy: sip1.voipbuster.com

Proxy Port: 5060

Expire Time: 3600

Toepassen en opslaan. Als het goed is, kunt u nu via VOIPBuster bellen.

Werkt het niet controleer dan hier de instellingen voor VOIPBuster

Let er wel op dat de gratis service eigenlijk alleen maar geldt voor onderlinge VOIPBuster gebruikers. Binnen de gratis landen belt u slechts 1 minuut voor niks. Wilt u meer dan 1 minuut gratis bellen dan kunt u door eenmalig $10 te betalen in Nederland en naar alle andere gratis landen onbeperkt bellen.

Er is wel een beperking voor het hele grats VOIP feest. Uw budget is slechts 120 dagen geldig, ook al verbelt u helemaal niks. Na 120 dagen moet u nieuw budget kopen.

VOIP configuratie problemen met de speedtouch 716v5

Het kan zijn dat de speedtouch 716v5 niet standaard gereed is voor VOIP. De bovenstaande instellingen zullen dan niet werken.

Daarvoor is een firmware update. Deze is hier te verkrijgen. Download de laatste versie van de firmware met VoIP-SIP. Op dit moment is dat 716 Upgrade R5.4.0.14 voor VoIP-SIP. Download tevens de wizard voor SpeedTouch 716v5 en 716iv5. De firmware update verwijderd alle instellingen van het modem en u zult uw instellingen opnieuw moeten invoeren. Gebruik na een firmware update nooit een backup (user.ini) om de instellingen terug te zetten. Ik raad u aan om de huidige instellingen van uw netwerk te noteren voordat u gaat updaten. Indien u wifi gebruikt, dan adviseer ik om het update- en installeer proces via een UTP kabel uit te voeren. Dit maakt de kans op contact verlies veel kleiner, dan dat met wifi het geval is. 1. Start de firmware update. Volg de instructies op en na een minuut of twee heeft u uw speedtouch met de laatste firmware voorzien. 2. Start vervolgens de configuratie wizard en volg de instructies

Nu kan het zijn dat het configureren mislukt. Het wachtwoord resetten van de Administrator gaat niet altijd goed. Zorg ervoor dat u niet bent ingelogd op het modem via uw webbrowser en start opnieuw de configuratie wizard. Het Administrator wachtwoord zal in veel gevallen leeg zijn indien er nog naar gevraagd wordt. Het is altijd raadzaam om uw modem te voorzien van een wachtwoord, dit om misbruik te voorkomen.

Opmerkingen

VOIP gaat het dit jaar helemaal maken, maar is het ook beter dan wat er nu is? De kwaliteit is vergelijkbaar en zal in de loop van de tijd verbeteren.

Is het veiliger dan conventionele telefonie? Nee, het is zeker niet veiliger dan conventionele telefonie. Sterker nog uw "buurman" kan nu veel gemakkelijke uw gesprekken afluisteren. Daarnaast is al bekend dat er beveiligingsproblemen in het VOIP protocol zitten. Naarmate het steeds populairder wordt, zal het steeds interessanter worden om deze "gaten" te gaan misbruiken.

Hier een engelstalig artikel over problemen met VOIP en een engelstalig artikel over het beveiligen van VOIP.

Als het om geld gaat, dan kan ik u zeker VOIP aanbevelen, maar let wel op er problemen zijn met VOIP en dat u een risico loopt. Dit geldt overigens ook voor de mensen die Internet+bellen van kpn gebruiken. Dit is VOIP en zal zeker niet veiliger zijn dan de andere providers.

Het enige wat ik u nog kan meegeven is ; hou de VOIP-ontwikkelingen goed in de gaten als u het gebruikt.