Krijgt u of uw kind hoge telefoonfacturen?

Er was een tijd dat de wereld saai was. Je moest naar een bibliotheek voor vinden informatie. Je had geen idee waar je vrienden uithingen als je ze niet zag en wat er buiten de stadsmuren gebeurde, vernam je uit kranten of via het journaal. Nu is het helemaal anders. Je weet op elk moment van de dag waar je vrienden uithangen en wat ze aan het doen zijn. Nieuws komt bijna direct op je mobiel terecht en informatie zoeken doe je de hele dag via het internet. Verder kun je altijd spelletjes online met je vrienden of totale vreemden aan de andere kant van de wereld spelen, of je doet dat gezellig in de kroeg (behalve in Zwolle).

Heerlijk al die mogelijkheden, al kent deze wel een keerzijde. De keerzijde is de betaalservice. Nu is het in de fysieke wereld vrij normaal dat er voorr zaken betaald moet worden. Dit is het niet in de digitale wereld. Althans dat lijkt zo. Je persona is voor heel veel mensen erg waardevol en daar wordt dan ook naarstig op gejaagd. Dit alles terwijl je daar zelf eigenlijk geen weet van hebt. Maar goed dat is een andere discussie.

Dit artikel zal gaan over hoge telefoonrekeningen in combinatie met online gaming. Alles wordt populair is, is doelwit om er geld mee te verdienen. Dit is zeker niet verkeerd, de manier waarop dit gedaan wordt vaak wel. Stel je speelt online een gratis spelletje. Het is een leuk spelletje en vriendeen van je doen ook mee. Je bent er goed in en je staat hoog in de leaderboards. Je voelt je goed en verdient respect. Totdat Pietje, die voorheen niets voorstelde opeens jouw voorbij schiet. Hoe kan dat? Wat is er gebeurd? Pietje blijkt net als Jantje een aantal upgrades in het spel gekocht te hebben. Ok ze kosten wel wat, maar dan heb je ook wat. Dus wat doe je? Juist je gaat ook upgrades kopen en zo begint het.

De SMS val

Wat heeft tegenwoordig iedereen bij zich? Juist een mobiele telefoon en het is redelijk normaal dat er gesmst wordt. Ook om zaken te betalen en het is dan ook erg normaal voor jongeren omdat te doen. En daar zit de val. Veel online games gebruiken sms berichten als middel om voor diensten te betalen. Zo ook voor upgrades in spellen. In de heetst van de strijd, wil je de beste zijn dus wat maakt het uit. Nog een upgrade kopen voor de volgende ronde. En nog een en nog een. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een avondje gamen kan eindigen in zeer hoge telefoonrekening. Vooral omdat je als speler in het ergste geval pas een maand later met je gedrag geconfronteerd wordt. Was het vroeger zo dat je niks meer kon kopen omdat je portemonee leeg was. Met een mobiel en een abonnement kun je tot grote hoogte helemaal los gaan.

Ja maar ik heb een sms bundel, dus ik heb er toch al voor betaald is helaas niet waar. Voor de bovengenoemde diensten gelden speciale sms tarieven die buiten alle abonnementen en sms bundels vallen. Deze zullen dan ook altijd extra in rekeninggebracht worden. En natuurlijk gaat het hooguit om enkele euro's per keer, maar tien keer een euro is tien euro en dat kan er zo in een uur er doorheen gejaagd zijn.

Wat valt er dan aan te doen?

Als ouder of als speler moet je bekend zijn met dit fenomeen. Je moet ook weten wat dit tot gevolg heeft. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zeg maar. Wijs anderen er ook op, vooral omdat juist anderen weer anderen direct of indirect overhalen om mee te doen aan online spelletjes. Het beste is om ervoor te zorgen dat je niet aan dit soort spellen begint. En doe je het toch, hou dan wel goed het aantal keren dat je mobiel pakt om te sms-en. Bepaal eerst hoeveel geld je wilt verbruiken, voordat je wilt gaan spelen. Let goed op dat als je teveel dreigt te verbruiken, dat je jezelf als verslaafd kunt beschouwen. Zoek dan professionele hulp voordat het erger wordt. Ouders die dit bij hun kinderen merken, schakel hulp in. Dit is niet dat zo even verdwijnt. Het zou weleens kunnen escaleren en dan kun je er beter bijtijds bij zijn.

Online gaming heeft veel kenmerken van gokverslaving al heeft het nog een extra sociaal wenselijk element inzich. Vrienden en kennissen doen ook mee en dat maakt dit type verslaving erg moeilijk om te overwinnen. Realiseer je dit en vraag om hulp.

Waar kun je terecht?

De volgende websites kunnen je verder helpen:

Laatste woorden

Wees bedacht op rare en hoge telefoonrekeningen. Zoek het uit en maak het bespreekbaar. Leen niet zomaar even je mobiel uit, ook al is het je eigen kind of familie of goede vriend. Voordat je weet ben je een ander zijn verslaving aan het betalen. En dat is dan wel de belangrijkste les van dit artikel; je betaalt altijd.