Hoe verwijderde bestanden en bestanden in Windows 7 terughalen

In Windows 7 zit een ingebouwde functie om gewiste bestanden te herstellen of het terughalen van verwijderde mappen. En het werkt ook vrij eenvoudig. Het enige wat herinnerd moet worden, is de plaats van het bestand of map dat verwijderd is. Het weten van de naam van het bestand of de map is ook erg handig.

De uit te voeren stappen

 1. Ga na de map waar het te herstellen bestand of map zich bevond;
 2. Klik met de rechtermuis (of voor de linkshandigen links) om het snelmenu te starten;
 3. Kies vervolgens voor de optie: Vorige versies terugzetten;
 4. Als het goed is verschijnt er een lijst met bestands- en mapnamen;
 5. Dubbelklik op de gewenste versie van het bestand
 6. Sleep het gewenste bestand of map naar een andere lokatie dan waar het eerst stond, bijvoorbeeld naar het bureaublad of druk op de knop Herstel;
 7. Het bestand of de map is nu weer toegankelijk op de plek waarnaar toe versleept is of waar deze eerst stonf. Kortom het gewiste bestand is hersteld.

Dit is hartstikke mooi, als deze functionaliteit ook aan staat! Standaard staat dit uit en moet je dit zelf aanzetten. In het geval dat het niet aanstaat verwijs ik naar alternatieve software:

 1. Recuva
 2. PC Inspector

Aandachtspunten

Omdat Windos 7 de functionaliteit niet standaard aan heeft staan, is de kans groot dat als je dit artikel leest dat je er helemaal niets aan hebt. Daar komt ook nog het volgende bij. Afhankelijk van de instellingen is de kans groot dat bestanden toch niet hersteld kunnen worden. Daarbij moet gedacht worden aan:

 1. Verstreken tijd en
 2. omvang van de bestanden.
Het bijhouden van welke bestanden verwijderd zijn, kost ruimte. Hoe meer ruimte je hiervoor toewijst, des te meer zul je succesvol herstellen. Dit komt wel met een prijs. Namelijk het beperken van de vrije ruimte op je hardeschijf. Het succesvol terugzetten van gewiste bestanden is wel veel hoger dan bij de eerder genoemde alternatieven. Zo goed als 100%.

Over het algemeen heb je wel snel door dat als je iets weggooid, dat het eigenlijk niet moest. Het is dan altijd goed om zo snel mogelijk te handelen. Want hoe minder tijd er verstreken is, des te minder is de kans dat een ander bestand over het verwijderde is weggeschreven. Dus ga niet wachten en ga niet lekker surfen op het web. Ga meteen je data proberen te herstellen.

Windows 7 bestanden en mappen herstel functie aanzetten

Doe de volgende stappen om de Windows 7 bestanden herstel functie aan te zetten:

 • Ga naar start en druk met je rechtermuisknop op Computer;
 • In het snelmenu, klik op Eigenschappen;
 • Klik in het dialoogvenster op Geavanceerde instellingen;
 • In het nieuwe dialoogvenster, klik op de tab Systeem bescherming;
 • Er verschijnt een lijst met alle beschikbare schijven die aan de computer gekoppeld zijn. Ook is te zien of Systeem bescherming voor de schijven aan staat;
 • Selecteer de gewenste schijf en klik op configureren
 • Selecteer automatisch snapshots maken;
 • En geef aan hoeveel schijfruimte voor deze functie gebruikt mag worden 1 tot 5 GB moet voldoende zijn. Geef meer ruimte op als je met veel grote bestanden werkt;
 • Klik tweemaal op de Ok knop en sluit het configuratiescherm af.
Nu staat de functionaliteit aan. Let wel op dat als er meerdere schijven in je computer zitten, dat je dan voor alle schijven deze functionaliteit apart moet aanzetten.