Tortoise; een gratis versie beheer systeem

Wie veel met computers werkt zal ongetwijfeld de noodzaak van het maken van backups kennen. Maar soms is een backup niet handig, te omslachtig of onduidelijk. Soms willen we juist een versie terug of zelfs helemaal naar de eerste versie van een document. Wat we willen is een versie beheer systeem.

Zoals het er nu naar uitziet komt MS Office 12 met een eigen versie beheer systeem. Heel goed, alleen is het waarschijnlijk alleen niet de investering waard. Gelukkig kunt u ook met Tortoise uw eigen versies beheren.

Waarom versies beheren?

Backuppen is ok, alleen wordt dat vaak niet altijd gedaan. Het proces kost teveel tijd. Versie beheer werkt alleen op die bestanden die geselecteerd zijn om te beheren. Dit kost meestal minder tijd, dan backuppen en het mooie is dat er een versie structuur wordt bijgehouden. Het is meteen duidelijk hoeveel versies er van een bestand zijn en wat de wijzigingen zijn. Verschillende versies kunnen met elkaar vergeleken worden en het is mogelijk om van bestanden nieuwe vertakkingen te maken. Door goede commentaar bij elke versie te geven, wordt het snel duidelijk wat de aanpassing is geweest.

Persoonlijk gebruik ik een versie beheer systeem voor al mijn eigen documenten. Hierdoor houd ik overzicht over de geschiedenis van een document en heb ik meteen een backup van de verschillende versies. Ik moet toegeven dat ik soms wel heel erg blij ben geweest dat ik op een versie kon terugvallen. Een versie beheer systeem is een must have voor elke computer gebruiker. Niet alleen binnen bedrijven, ook voor persoonlijke doeleinden. Niets is vervelender werk kwijt te raken en opnieuw te moeten doen.

CVS en Tortoise

Onder Unix is CVS een van de meest bekende concurrent vesions control systems. Tortoise zorgt ervoor dat Windows gebruikers vanuit de Windows Verkenner hun bestanden op een Unix CVS systeem kunnen plaatsen. Dit betekent een extra computer met Unix erop iets wat voor veel mensen een stap te ver is.

Gelukkig kan Tortoise ook lokaal versies beheren. Dit is wat in dit artikel verder uitgewerkt wordt.

Tortoise op dezelfde PC onder Windows

Allereerst moet Tortoise geinstalleerd en geconfigureerd worden.

  1. Download allereerst Tortoise . Het is gratis en is verkrijgbaar als een setup.
  2. Installeer Tortoise door de setup uit te voeren en de aanwijzingen van het installater te volgen.
  3. Nu is het mogelijk om de instellingen van Tortoise op twee plaatsen aan te passen; via het start menu en dan in de map programma's of via het snelmenu door een map met de rechtermuisknop aan te klikken.
  4. Geef een CVS map op (lokaal) waar u uw versies wilt gaan bewaren. Screenshot Let op dat dit een belangrijk onderdeel van het cvs systeem zal worden. Even wijzigigen zit er niet echt in, dus denk goed na waar de map terecht zal komen.

. Tortoise heeft als basis een map. Kies een map waarin uw bestanden staan waarvan u versies wilt gaan beheren. . Roep het snelmenu op en kies voor de Totoise optie Add of Add contents als u alle bestanden in de desbetreffende map meteen aan het CVS systeem wilt toevoegen. . Tortoise zal een extra map cvs in de geselecteerde map aanmaken. Blijf hier van af. . Afhankelijk van u Add keuze kunt u in het geval van Add contents de inhoud van de map meteen "committen" aan het cvs systeem. . Wanneer u in de Windows Verkenner naar de bestanden kijkt die u net hebt gecommit, ziet u dat deze een groen vinkje hebben. Wanneer u nu een bestand wijzigd, dan wordt deze oranje. U kunt door het bestand te selectern en uw rechtermuisknop te gebruiken de nieuwe versie toevoegen aan het versiebeheer systeem.

In principe is het zo dat alles op bestandsniveau zich laat bedienen. Het bijvoorbeeld nu ook mogelijk om een versie of zelfs helemaal terug te gaan naar de eerste versie van het bestand. Speel eerst wat met de mogelijkheden, voordat u het echt gaat gebruiken.

Opmerkingen

Tortoise is een goed produkt, maar kent zo zijn eigennaardigheden. Denk daarom altijd eerst na voordat u het uit gaat gebruiken. Niet precies weten wat er gedaan moet worden, maakt deze tool het erg gevaarlijk om te gebruiken. U kunt namelijk uw eigen bestanden voorgoed verwijderen of niet bruikbaar maken.