MGET SG (Sitemap Generator)

Zoekmachines zoals Google en Yahoo maken gebruik van bestanden die websites in kaart brengen. Deze bestanden heten Sitemaps. Een Sitemap geeft aan welke pagina's er op een website te vinden zijn en o.a. hoe vaak de pagina's worden bijgewerkt. Nu zijn er een aantal goede gratis online sitemap generators te vinden, maar deze zijn deze gelimiteerd tot zo'n 100 pagina's. Voor kleine websites voldoen zulke gratis sitemap generatoren.

Google zelf heeft ook een sitemap generator die gratis te gebruiken is. Echter deze werkt met Python en moet op de webserver uitgevoerd worden. Helaas is niet elke webserver met Python uitgerust en daardoor kan de Google sitemap tool niet door iedereen uitgevoerd worden.

De gratis MGET SG (Sitemap Generator) kent geen beperkingen op aantal pagina's en hoeft niet op de webserver geinstalleerd en uitgevoerd te worden. MGET SG werkt zoals een bezoeker uw website zou bezoeken. De index pagina wordt binnengehaald en elke link vanaf de index en elke pagina daarna worden meegenomen in het opbouwen van de sitemap.

Op dit moment is er een maximum van 50.000 pagina's per sitemap. Gelukkig is hierom heen te werken door een sitemap index bestand aan te maken. Deze wordt automatisch door MGET SG aangemaakt als het aantal pagina's in een sitemap bestand de 50.000 stuks overschreidt.

Wannneer alle pagina's van uw website zijn doorlopen, worden er minimaal twee bestanden aangemaakt:

  1. sitemap.xml en
  2. sitemap.xml.gz

Het laatste bestand is de eerste maar dan gecomprimeerd (gezipped). Zoekmachines hebben liever een kleiner bestand, want op die manier er geld bespaard worden op de breedbrandte. Eventueel kan er ook nog een sitemapindex.xml bestand aangemaakt zijn, voor als u een website heeft met meer dan 50.000 pagina's.

In dat geval zullen de volgende bestanden worden aangemaakt:

  1. sitemap.xml,
  2. sitemap.xml.gz,
  3. sitemapindex.xml en
  4. sitemapindex.xml.gz

Let op dat het best veel tijd kost om alle pagina's door te spitten. Wees daarom geduldig, of kies anders voor de sitemap generator van Google. Let wel dat de sitemap generator van Google op de server geinstalleerd moet worden en dat niet iedere Provider dat toe zal staan. Hier valt min of meer om heen te werken door op uw eigen computer de website te clonen en daar vervolgens de Google's sitemap generator op los te laten.