Google webbrowser Chrome

Update:De huidige versie van Chrome is beduidend beter dan de versie waar het oorspronkelijke artikel op is gebaseerd. Tijd voor een nieuwe review want chrome is beduidend beter geworden. De zwakke punten die hieronder beschreven zijn, heeft de chrome bijna allemaal weg weten te poetsen. Het stabieler, is niet meer vatbaar voor de carpet bom en is behoorlijk snel. Het is nog altijd wel een geheugenvreter en daar zal men ook niet veel meer aan kunnen doen. Daarnaast kent chrome leuke features die het uitproberen wel waard zijn. Wat dat betreft heeft chrome een behoorlijke stap voorwaarts gemaakt. Voor historische doeleinden staat hier onder het oorspronkelijke artikel.

De afgelopen jaren heeft Google ons telkens weer weten te verrassen met nieuwe producten in een al reeds verzadigde markt. Denk aan de zoekmachine Google, Gmail, Google Adsense en Google Adwords. Telkens was Google de underdog, maar wist zich telkens als winnaar te profileren. Nu gaat Google met Google Chrome de bestaande webbrowser markt betreden. Een markt die nog altijd door Microsoft Internet Explorer wordt gedomineerd. De opensource webbrowser FireFox volgt op grote afstand als tweede. Zal Google met Chrome zich bij de grootste drie gaan schraren? Wat mij betreft moet het wel heel goed zijn en zowel IE 7 en FireFox 3 hebben veel mogelijkheden. Dus wat heeft Chrome te bieden?

De nieuwe browser features

  • tabblad browsing, maar met elk tabblad in zijn eigen proces;
  • ingebouwde processen sluiter (Chrash preventie), dus als een tabblad niet reageert dan is deze in Chrome zelf af te sluiten en loopt niet de hele browser vast;
  • incognito modus (porno modus), waar privacy gevoelige gegevens niet op uw computer worden opgeslagen. Let op dat niet te vergelijken is met een anonymizer, waar u anoniem op het internet bent;
  • alle Google zoekfuncties zoals Google suggest e.d. zijn ingebouwd. Nadeel is dat het zoekgedrag van de gebruiker naar Google wordt gestuurd.
  • bij pagina's die niet meer bestaan (404 page not found melding), doet Chrome suggesties;
  • veilig browsen, waarbij een hele duidelijke melding komt als een pagina onveilig is.

Met de bovenstaande features lijkt Chrome zich redelijk van de bestaande browsers te onderscheiden. Daarnaast oogt Chrome erg karig. Weinig knoppen, maar dat gebrek wordt weer goed gemaakt alle automatische features.

Hoe doet Chrome het in de praktijk

De installatie van Chrome is redelijk simpel. Althans zo lijkt het. U download een installatiebestand van 475kb en als u die start begint het installeren van google. Allereerst bestaat de mogelijkheid om uw reeds aanwezige gegevens uit andere browsers te importeren. Wel moet de desbetreffende browser afgesloten worden. Vervolgens worden er meer installatie bestanden gedownload en worden de volgende servers bezocht:

  • 66.249.93.101 poort 80
  • 66.249.93.102 poort 80
  • 66.249.93.100 poort 80
  • 66.249.91.147 poort 80

Daarna wordt u locale machine nogeens benaderd via 127.0.0.1 op poort 55128.

Na de installatie komt het volgende scherm.

Het laatste installatiescherm van Chrome.

Hoe ziet Chrome er volgens uit?

Het startscherm van de webbrowser Chrome

Behoorlijk karig toch?

Het startscherm wordt opgeleukt door uw meest recentste bezochte pagina's te tonen.

Het startscherm van de webbrowser Chrome toont de meest recente pagina's van uw andere browser

De eerste "bevinding" die ik tegenkwam.

De welkom pagina van Google Chrome wordt niet getoond.

Waarschijnlijk was het op het moment van installatie erg druk op de servers van Google.

Even refreshen en de welkom pagina werd wel getoond.

Welkom pagina na het refreshen.

De visie van Chrome wordt hier min of meer uitgelegd. Zowel suggesties voor zoekopdrachten als reeds bezochte pagina's worden getoond.

Hier een close-up van het vak waarin alles wordt getoond.

Close-up van het vak waar alles wordt getoond.

Bij het aanmaken van een nieuw tabblad kunt u "razendsnel" een nieuwe pagina aanklikken. Hier worden u meest bezochte pagina's getoond. Dit zagen we al bij de webbrowser Opera.

Bij het aanmaken van een nieuwe tab worden standaard een aantal favoriete websites getoond waaruit u kunt kiezen.

Chrome kan het geheugengebruik van zichzelf en eventueel andere openstaande browsers zoals IE 7 en FireFox in een rapport tonen.

Geheugengebruik rapportage.

En ten slotte het taakbeheerscherm van Chrome. Hierin kunt u een niet meer reagerend tabblad vanuit Chrome zelf afsluiten.

Taakbeheerscherm van Chrome.

Hoe gaat Chrome om met geheugen? Op dit moment staat Chrome met drie tabbladen open en heeft al 80 MB intern geheugen nodig. Wanneer ik FireFox open heb staan met 15 tabbladen loopt het tegen dat geheugengebruik aan. Omdat Chrome elk tabblad in zijn eigen proces laat lopen, vreet dit meer geheugen, dan als alles in 1 proces zou lopen. Wat dat betreft is het een geheugenvreter.

Hoe veilig is Chrome?

Chrome is gebaseerd op webkit en heeft helaas niet de laatste patch in zich, waarbij de tapijtbom is opgelost. De tapijtbom zorgt ervoor dat uw hele bureaublad vol komt te staan met tekstbestandjes. Er zijn nog twee andere problemen bij Apple gemeld. Apple zet de webbrowser Safari op de markt en deze is ook gebaseerd op webkit. Het zou best kunnen dat ook die twee problemen ook op Chrome van toepassing kunnen zijn.

Daarnaast is al gemeld dat Chrome helemaal crasht al er met een muis over een bepaalt soort link wordt bewogen. Kortom de crash preventie moet nog wat verder ontwikkeld worden.

Zoals Google zelf al aangeeft betreft dit een BETA, wat betekent dat de grootste problemen verholpen zijn, echter u bent zelf verantwoordelijk voor het gebruik ervan. Het kan dan ook voorkomen dat u gegevens verliest of dat u onveilig surft doordat u Chrome gebruikt. U bent gewaarschuwd.

Conclusie

Chrome heeft potentie en heeft het bedrijf Google mee. De verwachting is dan ook dat alle Google diensten in Chrome geintegreerd zullen worden. Of dit goed is en wenselijk is moet nog blijken. Voorlopig is het veiliger om echt belangrijke zaken met de meest recente versies van de twee grootste browser te doen.

Een grote zwakte is dat al uw handelingen naar Google kan worden verstuurd. Voor het doen van bijvoorbeeld suggesties moet Google weten naar wat u opzoek bent, oftewel om u beter van dienst te zijn, moet Google meer van u weten. De vraag is in hoeverre wordt u privacy aangetast en hoeveel wilt u daarvan inleveren.