Google ChromeOS / ChromiumOS de toekomst?
Sinds 15 juni 2011 zijn de eerste laptops met ChromeOS in Nederland verkrijgbaar. Het loopt nog niet erg storm en het vermoeden is de hoge prijs die er voor betaald moet worden. Want voor 499,- euro heb je ook een knappe laptop waarop je o.a. je iPod en MP3 speler op kunt aansluiten.
Update: Door het verdwijnen van de betaalbare onbeperkt mobiele internet abonnementen, zal het nog veel minder storm gaan lopen met de Chromebooks.
Maar het is mogelijk om op een PC of laptop Google Chrome OS te proberen. Het start met het downloaden van een Google image bestand. Deze komt in drie smaken te weten:
- voor op een USB stick > 2GB
- als VMware image
- als virtual box image
De USB stick variant is alleen zinvol om te proberen als de PC via USB kan starten. Daarnaast moet de er een USB stick van voldoende omvang zijn, in ieder geval groter dan 2 GB. Deze moet geformateerd worden en bootable gemaakt worden. Klink als veel werk, wat het opzich niet echt is, maar de twee andere opties hebben zo ook hun voordelen. In ieder geval is de USB stick variant het snelst.
De andere twee opties maken gebruik van het virtuele machine principe. Dit principe maakt het mogelijk om binnen een besturingssysteem een virtuele computer te starten. Met Virtual box (gratis) en VMware player (gratis) wordt dit mogelijk gemaakt.
Een groot voordeel van een virtuele machine is dat je computer niet opnieuw gestart hoeft te worden. Het nadeel is wel dat het trager is dan een echt systeem.
De ervaringen
ChromeOS predikt snel te zijn. In ieder geval valt dat erg tegen in een virtuele machine. Vanaf een USB stick zal het systeem sneller zijn, al verwacht ik hier ook geen topsnelheden. Verder ziet het er leuk uit en het idee dat je altijd bij je data kunt, lijkt wel heel handig. Maar is dit ook zo? En hoe staat het met de veiligheid? Is er een kans dat mijn data op straat komt te liggen?
Om op de laatste vraag antwoord te geven; ja de kans is aanwezig dat je documenten op straat komen te liggen. Aan de andere kant geven veel mensen nu al hun hele over aan het net. Je kunt zien wie je vrienden zijn, waar ze zijn en wat ze aan het eten zijn. Privacy lijkt voor veel mensen geen issue te zijn. Dus waarom ook niet je gegevens in de cloud plaatsen?
Ik had ooit voorspeld dat 2010 het jaar van mobiel internet zou worden. Het werd iets later, maar het lijkt erop dat 2011 het einde van mobiel internet zal zijn en dat zal Chrome OS parten gaan spelen. Een beetje mobiel internet abonnement gaat straks veel geld kosten en een OS wat internet nodig heeft om te kunnen werken, zal daar niet populairder van worden.
Natuurlijk kan Chrome OS ook met WIFI en bedraad internet overweg, zodat het voor thuis nog steeds wel bruikbaar is. Dus uitproberen maar.