Goedkope externe telefoon batterij

We bellen, sms-en, e-mailen en websurfen met onze mobiele telefoons. Ondertussen luisteren we ermee naar muziek en kijken zo nu en dan een filmpje. Al deze bezigheden zorgen er voor dat de accu opraakt en soms sneller dan we zouden willen.

Nu zijn er verschillende mogelijkheden om er toch voor te zorgen dat de telefoon het langer vol gaat houden. Deze ga ik hier niet allemaal beschrijven. In plaats daarvan beschrijf ik hier een manier die aan de volgende eisen voldoet:

  1. Het moet goedkoop zijn;
  2. Het moet de accu van de telefoon helemaal kunnen opladen;
  3. Het moet vrij gemakkelijk herbruikbaar zijn;
  4. Het moet snel en overal te gebruiken zijn.

Let op! Het kan zijn dat het door u gekochte draagbare USB batterij pack er niet voor zorgt dat de spanning naar 5.0 volt wordt gebracht. Vraag daarom eerst aan de verkoper of dit het geval is , bij gebruik van 1.5 volt penlites.. Er is anders een mogelijkheid dat u uw mobieltje kapot maakt.

Met micro USB als standaard telefoon aansluiting en oplader is deze manier zelfs toekomst vast en is niet specifiek gebonden aan een type of merk mobiele telefoon. Bij de betere electronica winkel verkoopt men draagbare en door batterij gevoede USB voedingen. Stop er 4 penlites (AA batterijen), doe het apparaat aan en daar hebben we een draagbare USB voeding die netjes 5 volt spanning geeft en tussen 1500 mAh en 3000 mAh levert. Wat nog rest is een USB naar micro of mini USB kabel en dan kan de telefoon opgeladen worden. Dit alles kost zonder de batterijen circa 10 tot 12 euro (USB kabel en draagare USB poort).

Wat zijn de voordelen? Deze oplossing is draagbaar en het gewicht is laag. De batterijen (4 keer AA) zijn overal te krijgen en zelfs de oplaadbare varianten doen het. Advies is wel om NIMH oplaadbare batterijen te gebruiken. Deze houden langer hun spanning vast en kunnen meer stroom leveren. Het allerbeste is om Alkaline batterijen te gebruiken, al zijn ze wel minder milieuvriendelijk. Wil je wel voor groen gaan, dan zijn oplaadbare NIMH batterijen de beste keus.

De ervaringen

Mijn prototype werkte perfect met een Samsung Galaxy S. Het was mogelijk om een keer volledig de accu vol te laden en met volledig opladen bedoel ik vanaf blieb-blieb-accu-leeg tot brrrrr-oplader-verwijderen-100%-opgeladen melding. Daarna was de accu weer bijna leeg en toen kon het systeem de accu tot op 77% op spanning houden.

In mijn gekochte draagbare USB poort zaten 4 oplaadbare NIMH (always ready, 2000mAh) batterijen en daarmee kon ik precies hetzelfde doen. Het voordeel was wel dat deze er niet uitziet als een bom.

Met de iPhone en iPad 1 een nieuwe poging gedaan. Ook al zijn het USB aansluitingen, blijkbaar levert de draagbare USB laadunit te weinig stroom, of de spanning is net te laag. In ieder geval heb ik een poging gedaan met een niet Apple USB oplader en deze werkte ook niet. Aan vermogen lag het niet, want deze kon 1000 mAh leveren, nu zou het de spanning kunnen zijn, want Apple adapters leveren 5.1 volt i.p.v. 5.0 volt. Let op dat andere niet Apple laders hetzelfde probleem zullen hebben..

Mijn oplossing gaat uit van 4 AA batterijen en verder geen enkele electronica. Nu is het mogelijk om spanningen te versterken en te verzwakken. De volgende engelstalige website laat zien hoe je met twee AA batterijen een iPad of iPhone kunt opladen.

Naast deze goedkope variant, zijn er ook producten van Duracell, Energizer en Philips op de markt.