Adobe Acrobat Reader X is niet fijn

Al jaren domineert Adobe met Acrobat Reader de PDF markt. De ene keer is het een prima reader en na een update werkt het geheel niet meer, of is heel traag geworden. De laatste update was voor mij de druppel. Ik heb Foxit Reader al eens eerder geprobeerd en was toen onder de indruk. Helaas was het weergeven van beveiligde documenten niet ingebouwd, waardoor ik toch weer naar Acrobat 9 ging. En dat was een hele verbetering, waardoor de behoefte voor Foxit reader afnaam.

Maar Acrobat Reader X is een heel ander verhaal. Het loopt vaak vast, het laat vaak de inhoud niet zien en het is traag. Verder start het op met een scherm die uit de vorige eeuw lijkt te komen en de nieuwe functionaliteit is zo prominent aanwezig, dat je het telkens weg moet klikken. Wil je toch aantekeningen maken, dan gaat dat niet eens altijd goed. Dus Foxit Reader weer eens geïnstalleerd en het is een hele verademing.

Foxit Reader, een goed alternatief?

Wat mij betreft wel. Het is snel, is veel stabieler en het maken van aantekeningen doet het wel goed.

Is alles dan perfect met deze PDF reader? Nee, bij het installeren wordt een advertentie balk mee geïnstalleerd. Gelukkig kun je die uitvinken en mijn advies is dan ook omdat te doen. De reden is dat het een beetje malware is. Zo wordt de standaard zoekmachine naar Yahoo gezet en houdt het je surfgedrag bij. Verder krijg je weer een extra balk in je Internet Explorer of FireFox bij.

Wat ik zelf erg plezierig vind, is de TAB mogelijkheid. Browsers hebben dit al sinds de jaren negentig toen de browser Opera daarmee kwam. Adobe heeft dat altijd niet in Acrobat Reader ingebakken. Het voordeel van TAB's is dat je heel snel van de ene naar het andere document kunt gaan. Heerlijk voor digitale vergadertijgers!

Extra's: een compleet gratis Office pakket

Naast de PDF reader, heeft Foxit ook een Foxit PhantomPDF (Editor). Ik bewerk zelf geen PDF bestanden, maar de prijs is een stuk beter dan die van Acrobat en wellicht het overwegen waard.

Verder Foxit heeft de handen in één geslagen met Kingsoft, een Chinese software maker van een Officepakket. Dit pakket ziet er erg goed uit en ik denk dat het voor de meeste consumenten dit een prima alternatief is voor MS Office. Het is niet zo uitgebreid als MS Office, maar de basisfunctionaliteit werkt prima en zelfs een stuk beter dan Openoffice.

Probeer Foxit reader en oordeel verder zelf. In ieder geval ga ik voorlopig niet meer terug naar Acrobat Reader.