Review van de Freedom Universal opvouwbaar bluetooth toetsenbord

Review van de Freedom Universal foldable bluetooth keyboard.

Het typen van tekst op een touchscreen is iets wat je niet al te lang wilt doen. Hoe gevoelig het scherm ook is, het geeft niet dezelfde sensatie als het indrukken van een echte toets. De toetsenbordjes op bijvoorbeeld Smartphones, geeft wel een beetje dat gevoel, al zijn de toetsen aan de kleine kant.

Dus is er markt voor opvouwbare toetsenborden. Opvouwbare toetsenborden zijn vergelijkbaar met een echt toetsenbord. Grote knoppen en een fatsoenlijke toetsenbord laypout. Ze werken tegenwoordig allemaal met Bluetooth technologie, zodat er gaan kabels nodig zijn. PDA of smartphone laten scannen en het toetsenbord laten koppelen met PDA/smartphone. Vervolgens op de PDA of smartphone de invoermethode wijzigen en typen maar. Klinkt simpel toch?

De Freedom Universal Keyboard is een opvouwbaar toetsenbord en werkt via Blueooth. Het apparaat is opgevouwen 100x140x18mm en open 100x280x9mm groot. Dit is groter dan de meeste smartphones. Het apparaat komt met een leren hoes waar het netjes in past. Het apparaat werkt op twee AAA batterijen. Mijn versie heeft een QWERTY toetsenbord layout en kent twee Shift toetsen aan beide kanten. Er zijn sneltoetsen te definiƫren, mits er voor de smartphone een driver is.

Voor het krijgen van een driver en een key moet u zich registreren op de Freedom website. Na de registratie krijgt u een key en daarmee kunt dan eindelijk uw toetsenbord met uw smartphone koppelen. Het is dan wel zo dat u er nog niet helemaal bent. U moet op de smartphone ook nog de invoer methode aanpassen. Meestal staat deze standaard op de standaard touchscreen toetsenbord. Na het installeren van de driver, de key en het koppelen (pairen) van de smartphone en toetsenbord, zult u ook KEYBOARD kunnen selecteren bij de invoer methode.

Is er met een opvouwbaar toestenbord te werken?

Mijn ervaring is;Ja, er is zeker mee te werken. Er zit in het toetsenbord een pda/smartphone houder. Deze is niet werkbaar. Meestal gebruik ik de hoes om mijn smartphone tegen aan te zetten. Dit is eigenlijk het tweede minpunt, vooral omdat er andere toetsenborden zijn, die dit veel beter hebben opgelost. In ieder geval gaat het typen prima, als je de time out van het scherm aanpast. Om onduidelijke redenen registreert de smartphone niet dat je bezig bent met typen. De screensaver gaat zeg maar na 10 minuten aan terwijl je net het e-mailtje van je leven aan het typen bent. Reuze irritant. In de trein werkt dit perfect, wat dat betreft is een extern opvouwbaar toetsenbord zeker een aanrader. Denk aanbevoorbeeld even snel kunnen sms-en, mailen of werken aan je documenten. Het gaat een stuk sneller en je hebt meer scherm tot je beschikking om te kijken.

Minpunten

Ik ben tevreden over het toetsenbord, echter het moeten registreren om de driver en een beveiligingscode op te vragen is niet meer van deze tijd. Daarbij komt ook nog dat voor Android telefoons helemaal geen drivers bestaan. Althans niet vanuit de fabrikant. Ik heb het opgelost door Keypro voor Android te kopen. En daar werkt het prima mee. Let wel, het kost je 10 dollar. Zoals als eerder aangegeven is de smartphone houder niet bruikbaar. Met de iPad werkt het toetsenbord prima. Er is geen App o.i.d. nodig.

Pluspunten

  • Het toetsenbord typt heerlijk en de batterijduur gaat lang mee. Zolang ik het apparaat heb gebruik ik nog dezelfde batterijen.

  • Het apparaat is makkelijk op te bergen en uit te klappen.

Minpunten

  • De leverancier levert geen Android driver.

  • De pda/smartphone houder is niet bruikbaar.

Conclusie

Als het toetsenbord eenmaal werkt (juiste drivers e.d.) dan is het verder fantastisch werken. Verder maak je ook de blitz, want iedereen ziet meteen de voordelen van een extern opvouwbaar toetsenbord voor het schrijven van SMS-jes en e-mails. En dat met tien vingers blind.